Bilişim dünyasına shift tuşuyla adım atmış bir mühendis olarak kişisel bilgisayar dünyasının ilk dönemlerine tanık oldum.
Henüz bilgisayarların adı IBM PC olarak anılırken bazı cesur girişimciler olmasa, 50 yıl daha kişisel bilgisayarın (Personal Computer) adı değişmeyebilirdi. Boston, San Francisco ve Silikon Vadisi'ni kapsayan 12 günlük turun ilk günü Boston Globe editörleriyle buluşmamızda yaptığımız sohbet beni ABD'nin Silikon Vadisi'nin şifrelerini düşünmeye zorladı. Globe'un ilham veren teknoloji yazarı Boston'nun ABD'nin beyni olduğunu söylerken Harvard ve MIT olmak üzere eyaletteki 300 üniversitenin ürettiği değerlere güveniyordu. Ve bugün yaşadığımızın çok öncesinde Silikon Vadisi'nde ortaya çıkan girişimciliğin tesadüf olmadığını söylüyordu. Yaklaşık 10 gün süren ABD basın turu ve küresel girişimcilik zirvesi ekosistemin her parçasının ne kadar değerli olduğunu gösterdi.
FARKLI FİKİRLERE SAYGI
Harvard ve MIT kampüslerindeki inovasyon ve girişimcilik merkezlerini, laboratuvarlarda farklı din, dil ve milliyetten insanların birlikte çalışma heyecanını görünce hata yapmak için çok az sebep kalıyor. Yüzlerce yıllık kurumların etrafına kümelenmiş merak ordusu yeni keşiflere hazır.
1960'larda ekilen tohumlar 20 yıl sonra ilk tohumlarını Bill Gates, Steve Jobs gibi girişimcilerle 1970'lerin sonunda vermeye başladı. Onlar kişiselleşen bilgisayarların ilk atasıydı. Endüstrinin devlerinden farklı düşünüyorlardı. Kendi hayallerinin peşinden koşmaya devam ettiler. Doğruyu bulmak için önemli değişimler yaşamaları gerekiyordu. Bazen uzun süreli Hindistan yolculukları yaptılar ve ilham veren insanlarla tanıştılar. Uzun yolculuklarında o dönem için çok kısa sürede başarı elde ettiler. Başarısızlıklarını da deneyim olarak ceplerine koydular. 500 Startups, Venture Cafe ve tüm yatırım sermayesinin genlerinde benzer bir anlayış var.
HAYALLERİNE SADIK KALDILAR
Bilgi ekonomisinin ilk büyük yıldızları büyük bir rekabete girdiler ama ekosistemin parçası olduklarını unutmadılar. Intel'in efsane CEO'su Andy Grove, endüstriye farklı bakış açısı getiren Michael Dell, kurumsal yazılım dünyasının yıldızı Larry Ellisson ve daha pek çok girişimci bugün tekrarlanan sözcükleri yıllar önce ilk görenler bu girişimcilerdi.
Onlar kişiselleşen bilgisayarın atasını geliştiren dünyanın yıldızlarıydı.
Beni en çok etkileyenlerden biri Sun Microsystems'ın kurucusu Scott McNeally'nin "Ağa bağlı her cihaz bilgisayardır" vizyonu bugün peşinde koşulan Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Bulut Teknolojisi 'Cloud Computer' kavramlarının hazırlayıcısı oldu.
Bugünü 20 yıl önce tarif eden daha doğru bir vizyon yoktu.
Ancak endüstrinin nereye gideceğini doğru tahmin etmek şirketi kurtarmaya yetmiyor. Steve Jobs gibi inatçılar maraton yolculuğu için hayallerine sadık kalırken ayakta kalmayı öğrendiler. Deneyim ekonomisinin yıldızı olmayı başardılar. Bugün her girişimci yaratıcılık kadar hayallerine sahip çıkacağını göstermek için çalışmak zorunda.