New York Culinary Institute (Aşçılık Eğitim Enstitüsü) ve IBM Araştırma ekibi işbirliğiyle devasa bir veritabanı oluşturuluyor. Hangi malzemelerle hangi yemeklerin yapılacağına ilişkin oluşturulan veritabanı Cognitive Cooking (Bilişsel Pişirme) veya Türkçesi bilgi tabanlı pişirme diyebileceğimiz yöntemle süper bilgisayarın kullanımına açılıyor. Araştırma ekibi patlıcan, havuç, ekmek ve benzeri malzemeleri girince IBM'in süper bilgisayarı Watson'un önerisi Türk işi bruschetta oluyor. Aslında bu durumlar mutfakta yeni buluşların yapılmasını engellese de "Ne pişirsem?" sorusunun karşılığını arayanların da derdini çözüyor.
ELDEKİ MALZEMELERLE
Watson tıpkı mağazaya giren bir müşteriye vücut ölçülerine göre neler sunabileceğini düşünen satış elemanı gibi elinizdeki malzemelerle harikalar yaratmanızı sağlıyor. Yani siz binlerce satış elemanını eğitirken veritabanından hızlıca sorgulama yapmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik süper bilgisayar onlarca farklı kombinasyon da sunabilir. İnsanlar özellikle yokluk dönemlerinde yeni keşifler yapıyor. Eldeki kıt imkanlarla karnınızı doyururken yeni keşifler yapmak zorunda kalıyorsunuz. Ancak insanlar bunu yaparken damak zevkinden çok hayatta kalmayı hedefliyor. Bunu yaparken ortaya çıkan yemekler asırlarca unutulmuyor.
BİLGİ TABANLI PİŞİRME
Bilişsel Pişirme (Cognitive Cooking) konusu önemli. Profesyonel aşçılar tarafından oluşturulan veritabanı aslında pek çok yerde hayat kurtarabilir. Örneğin bir hastalık sebebiyle diyet yapan insanlara güzel ve damak zevkine uygun öneriler sunabilir. Aynı malzemelerle farklı yemek alternatifleri sunulması da bilgi tabanlı pişirme sistemlerini evde ne pişireceğini düşünenlere ve tabii ki profesyonellere yol gösteren servise dönüşebilir. Zaten süper bilgisayarlar süper bir aşçı olmaya çalışmıyor, onlar sadece insanlara yeni ve o an akıllarına gelmeyen yüzlerce seçeneğe ulaşmalarını sağlıyor. Benzer sistemi kaynaklarınızın kısıtlı olduğu her alanda kullanabilirsiniz.
YETENEK DERİ KAPLANDI
Hızlı, yetenekli kamera ve daha güçlü işlemciyle karşımıza çıkan LG'nin yeni amiral gemisi G4, deri kılıfıyla farklı bir deneyim yaşatıyor. 5.5 ekranı ve Snapdragon 808 güçlü işlemcisiyle karşımıza çıkan LG G4, açılabilen plastik ve deri kılıflı arka kapaklarıyla geliyor. 32 GB depolama alanı ve Micro SD kart girişiyle depolama alanı artırılıyor. Ayrıca her cihazdan paylaşabileceği Google Drive üzerinden 100 GB ücretsiz depolama alanı sunuluyor. Uzun süre sonra G3'ün elde ettiği başarılı satış rakamları yüzünden LG G4'ün tasarımında radikal değişiklik yok. Açılabilir kapak farklı bir deri kılıfla şık bir tasarım ortaya çıkarılıyor. Yine farklı renk seçenekleri arasında son iki yılın en popüler rengi altın da kullanılıyor. 155 gram ağırlığa sahip telefon 4G ve 3G uyumlu olarak kullanıma sunuluyor. Akıllı telefonun en büyük derdi pil. Pil tüm uygulamalardan hangisinin öncelikli olduğuna dikkat etmeli. Kullanıma bağlı olsa da LG G4'ün pil ömrü önceki modeline göre yüzde 20 daha fazla.