Burası Kastamonu. Kızların seçtikleri spor dalı aşina olmadığımız cinsten: Hentbol. Yaşları 13 ila 19 arasında değişen kız çocuklarının başarı hikayesinin yaşandığı Kastamonu Dinamik Kadın Hentbol Takımı'na sponsor olarak Cengiz Holding grup şirketlerinden Eti Bakır destek veriyor. Kulüp de, başarıdan başarıya koşarken, şehrin gururu olmayı başarıyor.
Ancak haber sadece sponsorlukla hentbolda başarılar kazanılmasından ibaret değil. Bu kızların hentbol sporuna kazandırılırken antrenör Fatih Muhammed İkbal'in verdiği mücadele sporda elde edilen kupalardan daha önemli. Anadolu'nun birçok ilinden gelen dezavantajlı ailelerin kızlarından biri, çocuk gelin olarak nikah masasından kurtarılmış. Diğerinin izin vermeyen ailesi, kızlarının içindeki cevherin ispat edilmesiyle ikna edilmiş. Bir başkasının yeteneği beden eğitimi dersinde öğretmeni tarafından fark edilmiş. Kızlar şimdi "Gelmeseydik eğitimimizi yarıda bırakacaktık. Hatta belki şimdiye kadar evlenmiş olacaktık" diyor. Kastamonu'daki kızlar eğitimlerine devam ederken, hentbolla spor kariyerlerini inşa ediyorlar. Tek bir amaçları var; ailelerini gururlandırmak.
FATİH MUHAMMED İKBAL:
ÇOCUK GELİN OLMAKTAN KURTARDIĞIMIZ KIZLAR VAR
Turnuva turnuva dolaşıp genç sporcuları keşfeden, ailelerinden alıp eğiten Kastamonu Dinamik Spor Kulübü'nün kurucusu ve antrenörü Fatih Muhammed İkbal... 2019-2023 Arası Yıldız Milli Takım antrenörü olan, kendini hentbol sporuna adamış adeta: "13 yaşındayken evlendirilmek üzereyken keşfettiğimiz isim de var; maddi sorunlar nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kalan da. Sırf kızı takıma girdi diye yıllarca konuşmayan bir baba vardı. Kızı en son gençlik olimpiyatları için farklı bir ülkeye gitt.i İşte o gün yanıma geldi, 'Kızım bırakın yurt dışını, köyün dışını bile belki göremezdi' dedi. Hayatlarına bir nebze dokunuyorsak ne mutlu bize..."
SELDA DEMİR (18)
HAYATIMI HENTBOLA GÖRE ŞEKİLLENDİRİYORUM
"Zonguldaklıyım, beşinci sınıftayken başladım hentbola, sonra da Fatih Hoca'nın sayesinde Kastamonu'ya geldim. 15 yaşından beri bu takımdayım. İki yıllık zor bir sakatlık sürecim oldu. Bu süreçte ailem her zaman yanımda olup, desteklerini esirgemedi. Başarımla mutlu olup acılarımla üzüldüler. Birkaç akrabam Kastamonu'ya gelme sürecimde kız olduğumdan dolayı aileme etkilemeye çalıştı. Ama ailem kararından vazgeçmedi. Ortaokuldan üniversite sona kadar yaş aralığımız var. Antrenmanda hep beraberiz bir aile gibiyiz. Hayatımı hentbola göre şekillendiriyorum. Hentbol benim hayatıma özgüven, koyduğum hedeflere giden yolda bana kararlı olmam gerektiğini öğretti. Sporculuk hayatımda küçük sporculara örnek olmak ve yurt dışında oynamak hedeflerim arasında."
HELİN ÇABUK (14)
'KIZ ÇOCUĞU UZAKLARA GİTMEZ' TÜRÜ BASKILARI BABAMLA AŞTIM
"Beden eğitimi öğretmenim, beşinci sınıftayken beni hentbola yönlendirdi. Çok sevdim. Şırnak'ta takımımız kendi liginde hep final oynadı. Erzincan'da yine final oynarken Fatih Hoca bize Kastamonu'ya gelmeyi teklif etti. Hayalimizdi buraya gelmekti zaten. Ailem hep destekledi ama babama ayrı teşekkür ederim çünkü her zaman yanımda durdu. Çevremde 'Kız çocuğu spor yapmaz, uzaklara gitmez, kısa giymez' tarzı baskılar oldu. Akrabalarımın bazıları da karşı çıktı; ama şimdi en çok alkışlayanlar onlar. Gelecek hayalim milli sporcu olmak."
ÇİMEN BULUT (14)
İLERİDE BELKİ AİLEME BİLE DESTEK VEREBİLİRİM
"Şırnak'tan geldim. Altı çocuklu bir ailenin üç numarasıyım. Hentbola ilkokulda yönlendirildim. Sürekli sakatlandığım için babam devam etmemi istemedi. Antrenörümüz Fatih İkbal, babamı ikna etmekte zorlansa da şimdi ailem beni destekliyor. 'Hayatını kurtardı' diyorlar. Üniversiteye de burada gideceğim. Hem hentbol oynayacağım hem de para kazanacağım. Aileme destek bile verebilirim. Antrenmanlar yorucu ama keyifli geçiyor. Geliştiğimi hissettiğim için çok mutlu oluyorum. Hentbol hayatımın merkezinde; bana disiplin, özgüven, istek, başarı kattı. Hentbol olmasaydı belki de buralara kadar gelemezdim. Gelecekti hayalim önce milli takıma seçilip oynamak. Sonra da yöneticilik ya da antrenörlük okumak istiyorum."
ECRİN BUĞDAYCI (14)
'HEVESİNİ ALSIN, SONRA NASILSA BIRAKIR' DEMİŞLERDİ
"Kastamonuluyum; hentbola sekiz yaşında başladım. Ailem ilk önce 'Hevesini alınca bırakır' dedi. Hevesimin kısa süreceği sanılsa da içimdeki o heyecan hiç bitmedi. Fiziğim yetersiz bulundu, güçsüz olarak nitelendirildim. Bazıları 'Kız dediğin sporla değil yemekle uğraşır' dedi. Ama kimseyi dinlemedim. Eski takımımda antrenörler tarafından çok fazla hakkım yendi, ezildim. En son yapılan haksızlığa dayanamadım, eskiden beri tanıdığım bir antrenörüm tarafından bu takıma davet edildim ve Fatih Hocamla buradaki serüvenim başladı. Aslında hentbol hayatımın bir yerinde durmuyor, hentbol artık hayatım oldu."
BUSE NUR ALİBAŞ (19)
HENTBOL BANA LİDER OLMA RUHU KAZANDIRDI
"Kastamonu'da büyüdüm. Dokuz yıla yakın zamandır hentbol oynuyorum. Çevrem ve akrabalarım sporu bir meslek olarak görmedi, bir kız çocuğunun spor yapması başlarda hep garip geldi. Ama başarılarımı gördükçe onlar da alıştı zamanla ve çoğu çevrem akrabam arkadaşlarım destekledi. Hatta kuzenlerim ve çevremdeki küçük kızların da örnek ablası oldum. Hentbol hayatımın merkezi; normal insanlar işleri olduğunda sporu erteler. Ama bizim için öyle bir şey yok. Antrenmanımız varsa o iş ertelenir. Ve bundan hiç yorulmayız, usanmayız. Çünkü bizim hayatımız bu. Eğer hayatımda hentbol olmasaydı disiplin hırs ve azim duygularım bu kadar yoğun olmazdı. Lider ruhlu olmam yine okuduğum bölüme benzer bir bölüm okumama sebep olurdu diye düşünüyorum. Odak merkezim işim ve ailem olurdu. Gelecek için hayallerim ve planım aldığım formasyon eğitimi ile öğretmenlik yaparken spor kariyerime başka takımlarda yükselerek devam etmek."
HİCRAN BUDAK (15)
HENTBOLA DEĞER VERİLDİĞİ İÇİN KASTAMONU'YA GELDİM
"Manisalıyım; hentbola 13 yaşımda başladım. Beden eğitimi dersindeyken beden eğitimi öğretmenim görüp seçti. Ailem hep destekledi. Çevrem karşı çıktı. Kastamonu'da hentbolun ön planda olduğu, bu takımın sayısız Türkiye dereceleri olduğunu bilmem ve Fatih Hocamı tanıdığım için bu takıma katıldım. Hentbol hayatımı değiştirdi. Gelecek hayalim bir antrenör veya beden eğitimi öğretmeni olup birilerine bir şey öğretebilmek ve onların önünü açabilmek. Hentbolda erken yaşta milli takıma gidip ülkemi en iyi şekilde temsil etmek ve devamında iyi takımlarda iyi bir başarıya sahip olmak istiyorum."
GÜLNUR BAHÇE (14)
BU SPOR BANA GÜZEL BİR GELECEK SUNDU
"Afyonkarahisarlıyım; 12 yaşından bu yana hentbol oynuyorum. Yaşadığım yer küçük bir kasabaydı, çevrem hep karşı durdu, 'Evlenme yaşı geldiğinde kocasına ne diyecek?' diyerek hep karşı çıktılar. Afyonkarahisar'da önümüz açık değildi. Kastamonu'da hentbol daha yaygın. Fatih Hocam, eski Milli Takım Antrenörü ve çok bilgili. Hepimizin gelişimi için çok emek veriyor. Tek tek ilgileniyor. Takımla bir günüm genel olarak eğlenceli ve güzel geçiyor. Hentbol benim önüme güzel bir gelecek sundu. Hentbol olmasaydı belki de evlenmiş olabilirdim. Gelecekteki hayalim başka çocukların hayatlarında dokunabilmek."
ELİF KÜÇÜKCANKURTARAN
AYAKLARIM ÜZERİNDE DURMAYI ÖĞRENDİM
"19 yaşındayım Manisa'dan geldim. Hentbola ortaokulda beden eğitimi öğretmenimin sayesinde başladım. Ailem iyi günde kötü günde desteğini esirgemedi. Hentbol oynamamın bana sıkıntı yerine daha çok olumlu yanları oldu. Ailemin onayıyla Kastamonu'ya transfer oldum. Takımdaki bazı arkadaşlarım ile ev arkadaşlığı da yapıyorum. Yani sadece salonda değil evde de birlikteyiz, bir aileyiz. Takımımızda ortaokuldan üniversite sona kadar yaş aralığımız var. Birbirimize elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hentbol hayatımda daha disiplinli ve özgüvenli olmamı sağladı. Kendi ayaklarım üzerinde durmayı öğretti. Gelecekteki hayalim sporculuk hayatımda küçüklerime örnek bir sporcu, örnek bir insan olmak."