Avrupa'da hafta içerisinde yine birçok alanda kaos hakimdi. Pandemiyi ekonomik ve toplumsal olarak kötü geçirdiler, işten çıkarmalar zirve yaptı. Tedarik zincirindeki problemler üretim süreçlerini olumsuz etkiledi. Birçok üründe fiyat artışları baş gösterdi. Toparlanma başlamadan bu kez Ukrayna savaşı patlak verdi. Savaşın yayılma riski ile enerji krizi gibi büyük problemler çıktı. Tüm bunlara, aşırı sıcaklar ve orman yangınları ile bazı doğal afetler de eklendi. Özetle yaz ayları Avrupa ülkeleri açısından sorunlu geçiyor. Uzmanlara göre Ukrayna savaşı sürdüğü sürece ve havaların da soğumasıyla karşılaşılan sorunlar artacak. Rusya'dan giden enerji kaynaklarının kesilme ihtimalinden dolayı Batılı ülkeleri daha zor günler bekliyor diyebiliriz. Bu hafta köşemizde Avrupa genelinde son günlerde yaşanan bazı kaosları ele alacağız. Ayrıca artan enerji fiyatlarına karşılık ortaya atılan önerilere de bakacağız.
FRANSA'DA TREN SEFERLERİ AKSIYOR
Ulaşım sektöründe sorunlar sadece havalimanlarında yaşanmıyor. Enflasyonun artmasına karşılık maaşlarının artırılmasını isteyen çalışanlar birçok farklı sektörde grev yapıyor. Fransa'da demir yolu çalışanları grevde. Ülke genelinde tren seferlerinde aksaklıklara neden oluyor. İngiltere'de de birçok alanda grev yapılıyor. Demir yolu işçileri hafta içerisinde greve gitti. Almanya'da ise havaalanlarındaki kaosa karşı geçici sözleşmeyle işçi alımı yapılacaktı. Ancak Türkiye'den umulan başvuruların gelmediği açıklandı.
HAVAALANLARI KARIŞTI! ÇÖZÜM: RENKLİ VALİZ
Kovid-19 kısıtlamalarının kalkmasıyla binlerce kişi tatilin peşine düştü. Ancak pandemideki çok sayıda işten çıkarmadan dolayı Avrupa havalimanlarında kaos baş gösterdi. Almanya, İsviçre, İtalya, İngiltere, Belçika, Fransa veya Hollanda'da havaalanı grevleri sürüyor. Personel yetersizliği var. Binlerce uçuş iptal ediliyor. Yolcular bagajlarını alamıyor. Örneğin Zürih Havalimanı'nda her gün 250 bagaj sahibine verilemedi. Yetkililer ise kaybolan bagajlar için ilginç bir çözüm buldu: Renkli valiz kullanın!
PARLAMENTER SİSTEMLER KRİZDE
Avrupa'da siyasi krizler var. Hollanda, İsveç, İspanya ya da İtalya'da parlamenter sistem sorunları yaşanıyor. İtalya gibi ülkelerde başbakanlar istifa ediyor. Hollanda'da Genel Seçimler'den 299, İspanya'da ise 246 gün sonra hükümet kurulabildi.
İSTANBUL YİNE ZİRVEDE
Avrupa havalimanlarında yaşanan kaoslara karşılık İstanbul Havalimanı zirvedeki yerini korudu, haziranda 5 milyon 996 bin yolcuyla Avrupa'da ilk sırada yer aldı. Avrupa'daki havaalanlarında yolcu trafiği 2022 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 247 artarken, İstanbul Havalimanı 2019'a göre hızlıca toparlandı.
KAMU SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
Ulaştırma, itfaiye, öğretmenler, postane işçileri... Birçok alanda grevlerin kapıda olduğu İngiltere'de bu kez de sağlık alanında yaşanıyor. BBC'nin haberine göre İngiltere'de milletvekilleri bir rapor hazırladı. Buna göre Ulusal Sağlık Hizmetleri'ndeki çalışan açığı, hastaların sağlığını tehdit edecek seviyeye ulaştı. Ülke tarihinde görülmemiş bir şekilde doktor açığı 12 bini, hemşire ve ebe açığı ise 50 bini aştı.
BİSİKLETE BİNİN, DAHA AZ YIKANIN
Avrupa'da fiyatların artması ve yaşanan kuraklık nedeniyle yetkililerden vatandaşlara farklı tasarruf önerileri geliyor.
Avrupa Birliği: Daha düşük derecelerle ısının, klima kullanmayın, arabaları daha düşük hızla kullanın, bisiklete binin...
Fransa: Reklam panolarını geceleri kapatın, binaları termostatlarla donatın, iç sıcaklıkların 26 derecenin üzerine çıkması durumunda klimaları çalıştırın, klima açıkken kapı ve pencereleri kapalı tutun. Enerji tasarrufu için alınan önlemlere uymayanlara 750 Euro ceza verilecek.
Almanya: Duş süresini kısaltın, duş başlığını değiştirin, tencere kapağını kapalı tutun. Alman basınına göre ülkede yakın zamanda tuvalet kağıdı kıtlığı başlayabilir. Rusya'nın doğalgaz arzı önümüzdeki aylarda azalırsa sorunlar artacak. Hannover kentinde tüm kamu binalarında ısıtma sistemleri kapatıldı. Sıcak su kesildi. Ayrıca başkent Berlin ile Hannover'daki önemli binaların gece aydınlatmaları da kapatıldı.
İtalya: Bazı kentlerde süs havuzları kapatıldı. Otomobil yıkamak yasaklandı.
İsviçre: İçme suyu ile bahçe sulamak ve araba yıkamak yasaklandı.
İngiltere: Hükümet, vatandaşlardan bu kış elektrik kesintilerinin yaşanmaması için ışıklarını ve termostatlarını kapatmalarını isteyecek.