Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonunda Keles Belediyesi iş birliği ile Bursa Valiliği, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Dünya Etno Spor Konfederasyonu, Türksoy ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin katkılarıyla hazırlanan 5. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği, renkli görüntülerle başladı. Cuma günü Cumhuriyet Caddesi'ndeki kortej yürüyüşüyle start alan Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği, tam bir kültür-sanat ve spor programı niteliği taşıyor. Orhan Gazi'nin Nilüfer Hatun'la evlendiği, Murad-ı Hüdavendigar'ın savaşa hazırlandığı alanda iki gün sürecek şenlikte atlı cirit ve kökbörü müsabakaları, rahvan binicilik, atlı okçuluk, atlı akrobasi gösterileri, Bursalı Şüca Okçuluk müsabakası, aba, kuşak, karakucak, şalvar ve yağlı güreşler, Alpagut savaş sanatları gösterileri yapıldı. Oluşturulan Ok Meydanında vatandaşlar ok atma talimi yaparken, Türk okçuluğu atış teknikleri eğitimi de verildi. Ömer Faruk Bostan, Uğur Önür, Reyhan Ediş ve Ece Seçkin konserleri gün boyunca devam etti.
"BU GELENEĞI YAŞATMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR"
Başkan Aktaş, "Biz Doğu ile Batı arasındaki en hayati köprüyüz. Ülkemizin geleceğe yön verme yeteneğinin sırrı burada yatmaktadır. Bugün Anadolu'da, Türkistan'da, Kafkasya'da, Sibirya'da, Orta Doğu'da, İran'da, Balkanlar'da, Çin'de milyonlarca kardeşimiz var. Farklı coğrafyalarda olsak da bizler aynı dili konuşan insanlarız. Hamurumuz aynı coğrafyada yoğruldu. Dilimizi, tarihimizi, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi, gittiğimiz her yere taşıyıp dünyanın ortak değerleri arasına kattık. Bir yandan ortak geçmişimizle uygarlığa katkıda bulunurken bir yanda da bizi biz yapan değerler etrafında buluşmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sayede varlığımızı güçlendiriyor, cesaretimizi, gururumuzu, şerefimizi, misafirperverliğimizi, dürüstlük ve merhametimizi diri tutuyoruz" dedi. Atalarımızdan miras kalan geleneksel sporların sadece bir spor dalı olmadığını, içinde bir kültürü barındırdığını dile getiren Başkan Aktaş, Türk dünyasını Bursa'da, Kocayayla'da bir araya getiren de bu kültürün yaşatılma gayreti olduğunu belirterek, "Binlerce yıl öncesinden gelen, geleneksel değerlerimiz ve oyunlarımız, inançlarımızla, örf ve adetlerimizle şekillenip, bizim kimliğimizin bir parçası oldular.
Bu geleneği yaşatmak, geleceğe taşımak bizim boyun borcumuzdur. Amacımız, Türk milletinin gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmaktır" diye konuştu. Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da, Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği'nde emeği geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Keles Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumlara teşekkür ederek, "Türkiye, geleneksel sporların geliştirilmesinde öncü olmaya devam edecektir. Yerel yönetimlerimizin de geleneksel sporlara sahip çıkması çok önemli. Bursa Kocayayla'daki Ata Sporları Şenliği'nde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
TÜRK DÜNYASINA ÖNEMLİ BİR KATKI
Türksoy (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı) Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı, Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını alan Bursa'nın çok güzel etkinliklere ev sahipliği yaptığını ifade etti. Ata Sporları Şenliği'nin düzenlemesinde emeği geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ve Keles Belediyesi'ne teşekkür eden Çakıcı, "Bursa'daki bu şenlik Türk dünyasına önemli bir katkıdır. Vatandaşlar iki gün boyunca keyifli bir atmosferde vakit geçiriyor" ifadelerini kullandı.