Çalışmaları, albümleri uluslararası arenada büyük ilgi gören, besteci, aranjör ve multi-entrümanist (trompet, gitar, cümbüş, lavta), Klasik Batı Müziği'nden Klasik Türk Müziği'ne, halk müziğinden caza, rock'tan sentez çalışmalar kadar pek çok konuda üretimleri bulunan bir Türk Müzisyen Orkun Tekelioğlu. Sıkı durun... Kendisi bu yıl efsane, Oscar'ın, müzik alemindeki karşılığı Grammy Ödülleri'ne jüri seçildi... Yani bu yıl bir Türk jürisi olacak Grammy Ödülleri'nde. Vakit kaybetmeden kendisine ulaştık ve hikayesini dinledik.
- Müzik nasıl çekti sizi kendine?
- Öğretmen bir anne ve muhasebe müdürü bir babanın çocuğu olarak, ailemde hiç müzisyen olmamasına rağmen çok küçük yaşlardan beri müzik dinlemeyi çok severdim. Kardeşimle birlikte neredeyse her çocuk gibi müziğe blok flüt ve org çalarak başladık. Daha sonra aile büyüklerinin, müzik yeteneğimizi keşfetmesiyle birlikte ben ve kardeşim konservatuvar sınavını kazandık ve müzik yolculuğumuz böylece başlamış oldu.
- Konservatuvarda trompet seçmişşiniz.
Neydi anlamı sizin için? Türkiye'de eşlik etmediğiniz senfoni orkestrası kalmamış neredeyse...
- Aslına bakacak olursanız konservatuvarda trompet bölümünü kazanmadan önce trompetin ne olduğunu dahi bilmiyordum. Bu benim kararım değildi. Öğretmenlerimizin benim için uygun gördüğü enstrüman trompet idi. Üniversite yıllarım ve sonrasında pek çok opera ve benfoni orkestrasında takviye sanatçı olarak yer almaya başladım. Genç yaşlarda profesyonel orkestralarda yer almanın bana tecrübe kattığını söyleyebilirim.
- Üflemeli ustalığından sonra lavta, cümbüş, ud, gitar... Bu birbirinden farklı kültürlere ait telli çalgılar müzikal arayışınız için ne ifade ediyor?
- Konservatuvardan mezun olduktan sonra özellikle caz alanında pek çok çalışma yaptım. 2015 yılında ilk albümüm İstanbul'u yayınladım. Klasik müzik ve caz arasında gidip gelirken bu kültürlerin müzikal anlamda çok zenginleştiğini ancak Türk müziğinin uluslararası arenada yeterli değeri görmediğini fark ettim. Türk enstrümanları olan lavta ve cümbüş bu platformlarda yaygın değildi ve çok sınırlı bir müziğin içinde kullanılıyorlardı.
Ben de bunun üzerine lavta ve cümbüşün solisti olduğu Harem'de Bir Gece isimli senfonik bir eser besteledim. Dünyada bu enstrümanlar için yapılmış ilk senfonik çalışmadır. Ayrıca çaldığım enstrümanlar arasına Türk müziği enstrümanlarını katmam, slasik ve caz müziğin yanı sıra Türk müziğinin zenginliğini de kendime katmamı sağladı.
- Grammy jürisine seçilmeniz nasıl oldu, süreci anlatır mısınız?
- Aslında belirli bir süreç yok. Süreç yıllar boyunca yaptığınız çalışmalar diyebilirim. Yıllarca profesyonel müzik alanında yaptığım icracılığın ve albümlerin yanı sıra yayınlanmış pek çok bestem ve eserlerim var. 2021 yılında Amerika'da düzenlenen Uluslararası Klasik Müzik Bestecilik Yarışması'nda fahri diploma ile ödüllendirildim. Özellikle Uluslararası alanda yapılan çalışmaların bu sürece katkısı olduğunu düşünmekteyim.
- Hangi alanda jürilik yapacaksınız? Nasıl bir sistemle çalışacaksınız?
- Best New Artist'ten (En iyi yeni sanatçı) Best Jazz Instrumental Album'e (En iyi enstrümantal caz albümü) kadar pek çok kategoride değerlendirme yapacağımı söyleyebilirim. Oylama dijital ortamda yapılacak.
- Grammy'nin müzik ve gelişimi açısından önemi nedir sizce?
- Sanatçıların kendi dallarında ödüllendirilmesi, sanatçıları onore eder ve onları üretmeye teşvik eder. Bu da müzik sektörünün daima gelişmesini sağlar. Aynı zamanda sanatçılara Uluslararası arenada kendini tanıtma fırsatı verir. Bu nedenle Grammy Müzik Ödülleri dünyadaki en önemli müzik ödül törenidir.
- Sizin için jüri seçilmek ne ifade ediyor?
1959'dan beri düzenlenen Grammy Müzik Ödülleri'ne davet edilen bir kaç Türk sanatçıdan biri olmaktan dolayı çok mutluyum. The Recording Academy tarafından jüriye davet edilmek benim için büyük bir onur. Grammy jüri üyesi olmak, Oscar ödül töreninde jüri olmak ile aynı şeydir. Bu nedenle hem benim için hem de ülkem için oldukça gurur verici.
JÜRİ NASIL ÇALIŞACAK?
Sonuçlar nasıl ve zaman belirlenecek?
- 11 Temmuz ile 31 Ağustos arasında sanatçı başvuruları alınacak. Bir ön elemeden sonra her kategoride adaylar belirlenecek. Adaylar belirlendikten sonra 15 Kasım 2022 gibi yayınlanması planlanıyor. Son bir oylama ile kazananlar belirlenecek. 5 Şubat 2023'te 65. Grammy Müzik ödülleri Los Angeles'ta sahiplerini bulacak.