Aslıhan Koruyan Sabancı, büyük bir araştırma ve emekle iki yıllık bir hazırlık sürecinin sonunda yeni kitapları "Glütensiz Şekersiz Gurme Lezzetler Tatlılar ve Tuzlular" ve "Doğanın Terapötik Reçeteleri"ni okuyucularla buluşturdu. Sabancı, pandemi döneminde hep isteyip de fırsat bulamadığını söylediği konularda bilgilerini tazelemek ve yeni gelişmeleri takip etmek amacıyla Harvard Tıp Fakültesinden ve Cornell Üniversitesinden Sağlık Danışmanlığı, Beslenme Danışmanlığı, İş Hukuku, Web Sitesi Tasarımı, Dijital Fotoğrafçılık, İmmünoloji, Farmakoloji gibi sertifika programlarını tamamlayarak bu kitaplarının içeriğini oluşturuyor. Üstelik, kitaplarını yazarken, dijital fotoğrafçılık dersindeki deneyimlerini aktarmak amacıyla kitaptaki tariflerin fotoğraflarını çekiyor, stil ve tasarımlarını yapıyor. "Yorucu ama bir o kadar da zevkli bir çalışmaydı" sözleriyle sürecini özetleyen Sabancı ile kitaplarını konuştuk.
Aslıhan Sabancı, 'Doğanın Terapötik Reçeteleri' kitabını şöyle anlatıyor: "Doğanın bize sunduğu şifayı takdir etmek, doğa ve evrenle ilgili bilgi birikimini ve şifalı uygulamaları nesilden nesile aktarmak, bio çeşitlilik konusunda farkındalık yaratmak için yazmaya karar verdim. Şifalı bitkilerle yapılan tedaviler günümüz kültür mirasının bir parçasıdır. Doğanın bizlere sunduğu 84 şifalı bitki ve 20 şifalı doğal taş tarihsel ve mitolojik hikayeleri ile anlattım. Kitabımda bitkilerin etnik kökenleri, bio çeşitlilik, sürdürülebilirlik, 2020'de pandemi sonrası ortaya çıkan yeni beslenme modeli, beden ve ruh sağlığımız için doğal terapiler, ayurvedaya, nefes ve ses terapilerine de yer verdim."
120 TARİF VAR
Sabancı'nın ikinci kitabı 'Glütensiz Şekersiz Gurme Lezzetler - Tatlılar ve Tuzlular' sağlıklı beslenmeyi amaçlayarak hayata geçirdiği ilk iki kitabının devamı niteliğinde ortaya çıkmış. Kitabın içeriğinde Akdeniz, Ege ve Uzakdoğu Mutfağından tamamı doğal, glütensiz ve rafine şeker içermeyen denenmiş 72 tatlı ve 48 tuzlu olmak üzere 120 tarif yer alıyor. Bu tariflerde rafine şeker yerine kuru üzüm, bal, hurma, muz, kayısı, dut gibi doğal tatlı malzemelerini; ekmek, kurabiye ve tart yapımında da nohut, mercimek, fasulye, teff, hindistan cevizi kullanmış. Üstelik bu kitaptaki tariflerin stil çekimlerini de yaparak tüm fotoğraflarını da kendisi çekmiş. Sabancı kitap yazma nedenlerini ise şöyle özetliyor; "Kitaplarımı bütün oku- yucularıma şifa ve mutluluk getirmesini umut ederek hayata geçirdim. Sağlık konusuna bütüncül bir yaklaşım ile yaklaşmak, sağlıklı beslenmenin yanı sıra ruh ve beden sağlığımıza da odaklanmak, sağlıklı beslenme bilincini yediden yetmiş yediye yaymak, reçetelerim ile sağlık ve şifa konusunda bildiklerimi okuyucularımla paylaşarak faydalı olabilmek için kitaplarımı yazdım ve yazmaya devam ediyorum."
ÜLKEM ADINA YENİ ÖDÜLLER ALIRSAM ÇOK MUTLU OLURUM
"Ödül, daha iyi bir eser ortaya çıkarmak için harika bir motivasyon kaynağıdır ve bu her konuda böyledir. Olimpiyatlara hazırlanmak için bütün sporcular yıllarca çalışır, kitap ödülleri de böyle, tüm dünyadan pek çok değerli yazar, şef, tıp doktoru, restoran işletmecisi, televizyon programcısı bu Gourmand ödülleri için çalışıyor, eserler ortaya çıkartıyorlar. Ben de yeni çalışmalarımda kendim için koyduğum çıtayı yükseltmeye çalıştım. Çünkü değerlendirecek jüri benim dünya birinciliklerimi biliyor ve benden yüksek bir performans beklentisinde olacaklar. Bu nedenle ben de çok emek harcadım. Umuyorum güzel sonuçlar alırım. Bence emek ile yapılmış tüm eserlerin hepsi kıymetli. Ülkem adına yeni ödüller alabilirsem çok mutlu olurum."