Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) arasında imzalanan "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" protokolü geçtiğimiz yılın son ayında hayata geçti. 5199 Sayılı hayvanları koruma kanununda pet hayvanları için yasal kimliklendirme ekipmanı mikroçip olarak belirlendi. Bu mikroçiplerin seri numaraları, ev hayvanı sahiplerinin adresiyle uyumlu olacak şekilde bilgisayar destekli veri tabanına kaydediliyor. Bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan mikroçip özel bir enjektör yardımıyla; sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına deri altına yerleştiriliyor. Bu işlem yapılırken anesteziye gerek duyulmuyor. Pet mikroçip kalıcı ve bir kez yapıldıktan sonra yenilenmesi gerekmiyor. Bu yılın sonuna kadar çip taktırmamanın cezası ise 10 bin TL. İşlemi yaptırmadığı tespit edilen yasaklı ırk köpekleri artık sadece barınakta kısırlaştırılabilecek ve sonrasında barınaklarda kalacak. Konuyu veteriner hekim Uğur Selin Çelikten ve hayvan sahipleriyle görüştük.
UĞUR SELİN ÇELİKTEN
Faydalı bir uygulama
"Mikroçip ve kimliklendirme aslında küçük dostlarımızın birey olarak görülmesine ve hayvanları koruma kanunu tarafından korunmasına alt yapı sağlıyor. Önceden yasalarda bile küçük dostlarımız süs hayvanı diye geçerken artık bu ibare, ilgili madde metinlerinden çıkarılmıştır. Çok sakin karakterli, saldırgan özelliği olmayan, hayatında hiç kimseye diş dahi geçirmemiş pitbull ve dogo hastalarıma da çip takıldı. Burada önemli olan hayvanseverin köpeğini nasıl yetiştirdiği, nasıl eğittiğidir. Çok agresif bir hayvan da uygun bir eğitimle sakinleştirilebiliyorken tam tersini yapmak da mümkün."
MERTCAN ASLAN
Çip eskiden de vardı
"Kızım Molly, dört yaşında ve istemeden kısırlaştırdım maalesef. Operasyonu geçirdiği dönem benim için travma oldu. Bir de çıktıktan sonra kızım insanlardan korkmaya başladı. Şimdi dışarıya çıkmak istemiyor; bir de üstüne üstlük yalancı gebelik geçiriyor. Kısırlaştırma olayına karşıydım ancak çip takma işlemi eskiden de vardı şimdi daha kapsamlı halde takıldı. Çip uygulamasından mutluyum, bizlerin bir ruhsatı oldu gibi. Bir de şu durum var İstanbul'da kısırlaştırmaya aşırı zam geldi. Üç ay önce aldığım fiyatın iki katına mecburen yaptırdım."
ULAŞ ALI ÇELİK
Suçlamalardan rahatsızım
"Bizim üç tane canımız var; bir Pitbull, bir Golden, bir de British kedimiz var ve hepsine çip zorunluluğu geldi. Çip güzel bir uygulama çünkü hayvanımız kaybolsa, başına bir şey gelse kayıt altına alınmış olacağı için bulunabiliyor. Dışarıda da baktığımız sokak hayvanları da var; onların da her gün birer birer çiplenecek denilerek götürüldüğünü görüyoruz. Burada en önemli nokta şudur ki kötü köpek yoktur, kötü sahibi vardır. Beş yıldır pitbull bakıyorum ve bu zamana kadar hiçbir olumsuzluğuna şahit olmadım."
ADNAN ÇABUK
Davranışlar etkilidir
"Dört ayaklı biricik kızımın adı Kiwa, 11 yaşında ve beş yıldır kısırdır. Uyumlu bir ilişkide köpekler sahiplerine benzerler. Yumuşak davranırsanız yumuşak, sert davranırsanız vahşi ve saldırgan olurlar. Medyada görülen vakalarda maalesef suç köpeklerde değil onları besleyen sahiplerindedir. Şimdi kızım ve ben tehlikeli ırkız; ağızlık takmadan dışarıya çıkamıyoruz, çocukların ve kalabalığın olduğu parklara, bahçelere giremiyoruz. Kızımla rahat gezebilmek için geceleri dışarıya çıkıyorum. Ve bu durumdan hiç memnun değilim."
BUSE BETONER
Kaçırılmaya karşı iyi oldu
Bir Sibirya Kurdu olan güzel oğlumuz Peru, dört buçuk yıldır bizimle yaşıyor. İnanılmaz derecede akıllı, uysal, dost canlısı bir köpektir. Sokakta gezerken, parka girdiğinde görüntüsü itibariyle bazılarını ürkütse de hiç kimseye bir zarar vermemiş, sakin bir oğlandır. Yasadan haberimiz oldu, ancak henüz çip taktırmadık. Çip uygulamasını; olası bir kaybolma, kaçırılma gibi bir durum karşısında oğlumuzu bulmak adına güzel bir adım olarak buluyoruz.