Dünya ekonomisinin artık teknolojik ürünler üzerine geliştiği çağımızda ülkemizin bu ekonomide söz sahibi olabilmesi için çalışan Bilişim Vadisi; milli, yerli ve özgün projelere de imza atıyor. Özellikle dijital oyun geliştirme konusunda önemli adımlar atıldı. Bunlardan biri de bugün başlayan Oyun Geliştirme Kampı. Kampa girmeye hak kazanan gençler burada, oyun geliştirme alanında bilgiler alacak, işin uzmanlarından mentorluk desteği alarak kendi projelerini üretecekler. Biz de bu kamptan yola çıkarak Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ile ülkemizin teknoloji geleceğini ve gençlerin bu alandaki başarısını konuştuk.
- Dijital oyunlar gençler arasında çok popüler... Bu yönüyle baktığınızda, dijital oyunların nasıl bir gerçekliği var? Ailelerin bu konuya bakış açısı ne olmalı?
- Dijital oyunların aslında gençlere bir hedefi gerçekleştirirken yapı kurmaları, kas hafızalarını geliştirmeleri, sorun ve kriz yönetimi üretmeleri gibi pek çok açıdan faydası var. Dijital oyunlar, gençlere gündelik hayatı kolaylaştıracak beceriler kazandırmasıyla beraber onları geleceğin teknolojisine de hazırlıyor.
Diğer taraftan ailelerin tereddüdünün de tamamen yersiz olmadığını belirtmek lazım. Bir gencimizin oyunlarla sosyal hayattan kopacak derecede meşgul olması yani yalancı akış dediğimiz bir döngüye girmesi hususunda da dikkatli olmamız gerekli ama bu sadece oyunlarla ilgili bir mesele değil hayatın her alanında karşılaşılabilecek bir durum.
- Şu an dijital oyun sektörü birçok gencin de hayalindeki meslek... Peki, bu alanda ne tür meslek alanları var?
- Dijital oyun sektörü içinde genç arkadaşların bulunma isteği çok doğal çünkü küresel ekonominin geleceğinde büyük pay sahibi olacak bir sektör. Oyun geliştiriciliği sadece teknolojik becerilere ihtiyaç duyan bir alan değil. Oyunların içeriği ve yapısı incelendiğinde tasarım, müzik, tarih, coğrafya ve senaryo yazımı gibi birçok disiplinle ilgili birikimi içinde barındırdığını söyleyebiliriz.
- Gelelim, Oyun Geliştirme Kampı'na... Buraya seçilenleri nasıl bir süreç bekliyor?
- Öncelikle kampa gelenleri dolu dolu eğlenceli ve öğretici bir haftanın beklediğini söyleyebilirim. Katılımcılar kamp boyunca ürettikleri dijital oyunları sektörün beğenisine sunacak. Ücretsiz alt yapı ve teknik destekler başta olmak üzere oyun geliştirici, yayıncı ve yatırımcılara sunulan her türlü imkân kamp süresince katılımcılarla paylaşılacak. Her takımın başında deneyimli bir sektör ustası bulunacak.
SANAYİMİZİ DÖNÜŞTÜREN PROJE TOGG
"Bilişim Vadisi, Milli Teknoloji Hamlesi'nin vizyonunu hayata geçirmek adına Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik olarak tam bağımsızlığını sağlayabilmek hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Yeni bir dünya kuruluyor, bu yeni dünyanın kurulması esnasında biz de bizzat bu sürecin her noktasında yer alıyoruz. Misal mobilite teknolojileri alanında çalışıyoruz, otonom ve elektrikli hatta uçan araçlarla dahil oluyoruz sürece. TOGG'u sadece yerli, milli ve özgün şekilde üretilen elektrikli ve otonom bir araç olarak görmüyoruz, buna ek olarak üçüncü yaşam alanımızı dijitalize eden mobilite ekosisteminde dönüştürücü olarak görüyoruz. Hepsini alt alta koyduğumuzda TOGG ile sanayimizi dönüştürecek bir projeden bahsediyoruz."