İstanbul Emniyeti Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı Atlı Polis Grup Amirliği'nin Eğitim Merkezi'ne misafir olduk. Aşkar, Ateş, Fırtına, İmre, Karamel, Nefer, Ödül, Tulpar... Hisleri ve duygusallıkları öne planda... Bu nedenle Atlı Polis Grup Amirliği'nde görevli uzman polisler tarafından sevgiyle besleniyor ve özenle bakılıyorlar. İstanbul'un ormanlarında yangınlara, sabotajlara, toplumsal olaylarda da provokatörlere karşı mesai yapıyorlar. İşte İstanbul Emniyeti'nin Atlı Polis Birliği...
Burası, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın en önem verdiği birimlerden Atlı Polis Grup Amirliği... Başında 2. Sınıf Emniyet Müdürü Hakan Alpaslan Kırbaş ve 4. Sınıf Emniyet Müdürü Hüseyin Kaya'nın bulunduğu İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı... 2018 yılında oluşturulan ve İstanbul'un Sultangazi İlçesi'nde konumlanan Atlı Polis Grup Amirliği kapılarını SABAH'a açtı. Hayvanseverlikleri, otoriter ve liderlik özellikleri, aynı zamanda güler yüzleriyle ön plana çıkan 20 Atlı Birlik Polisi; İstanbul Emniyeti'nin 8 atından sorumlu... Onları sevgiyle besliyor ve özenle bakıyorlar. Atların veteriner kontrolleri, beslenmeleri ve diş bakımlarına kadar ilgileniyorlar.
ATLI POLİSLERİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ OTORİTERLİK
Atlı Polisler, özellikle hayvan sevgisi üst düzeyde olan, liderlik vasıfları bulunan, atları kontrol edebilecek otoriter karakterlere sahip personeller arasından seçiliyor. Atlı Polisliğe seçilirken ses tonlarına ve fiziksel özelliklerine kadar bakılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Atlı Polis Eğitim Merkezi'nde 5 ay eğitim alıyorlar ve alanlarında uzmanlaşıyorlar. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün atları günde 4 saat eğitim yapıyor. Günlük görev saatleri ise 5... Yaşlarına, kilolarına, eğitimleri ve görevlerine göre günlük beslenme tabloları var. Ölçeklerle yulaf, balya sayısıyla çayır otu, yonca ve yem ile besleniyorlar. Nalbantları her ay aksatmadan bakıma geliyor ve Atlı Polisler huzurunda atların nal bakımlarını yapıyor.
GÖREV YERLERİNE "HARA TIRI" İLE GÖTÜRÜLÜYORLAR
Özellikle yaz aylarında farklı illerde gerçekleşen orman yangınlarının artmasıyla birlikte İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın talimatıyla mesailerinin büyük bir bölümünü İstanbul'un ormanlık alanlarında geçiriyorlar. Olası orman yangınlarının önlenmesi için ormanlık alanlarda Atlı Polisler'in kontrolünde devriye görevi yapıyorlar. Uzak noktalara Hara Tırı ile zarar görmemeleri ve yorulmamaları için hassas bir şekilde götürülüyorlar. Pandemi sürecinde Koronavirüs ile mücadele önlemleri ve denetimleri kapsamında da yoğun mesai yapan Atlı Polisler; ormanlık alanların dışında, Millet Bahçeleri, sahil kesimleri, plajlar, motorlu taşıtların giremediği alanlar ve görüş açışı geniş olan noktalarda da görev yapıyor. İstanbul'un ormanlarında olası yangınlara, sabotajlara, olası terör eylemlerine, toplumsal olaylarda ise provokatörlere karşı önemli bir önleyici güç olarak mesai yapıyorlar.
YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLUYORLAR
6 yıllık Polis Memuru Sefa Merve Karahan, 7 yıllık Polis Memuru Murat Dönmez, 4'er yıllık Polis Memurları Güneş Abiş ile Çağrı Irmalı ve 3 yıllık Polis Memuru Merve Geyik, eğitimlerinden görevlerine, duygularından sağlıklarına dek sorumlu oldukları atlarıyla birlikte objektiflerin karşısına geçti. Onlar, İstanbul Emniyeti Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı Atlı Polis Grup Amirliği'nde ortalama dört yıldır görev yapıyorlar. SABAH objektifleri için Atlı Polis Grup Amirliği'ndeki açık manejde atlarıyla 1 saat sis bombalı eğitim yaptılar. Orman yangınlarını önlemek için girişlerin kısıtlandığı ormanlık alanlarda devriye görevine çıktılar. SABAH Ekibi olarak bizler de devriye görevlerini tecrübe ettik.
"ATLARIMIZI ARKADAŞIMIZ VE DOSTUMUZ, BİLİYORUZ"
Yabancı turistlerin yoğunlukla bulunduğu tarihi ve turistik noktalarda da görev yapıyor ve İstanbul'un asayişi için mesaideyken aynı zamanda hem yerli hem yabancı turistlerin ilgi odağı da oluyorlar. Hem yabancı turistler hem de vatandaşlar hem atlara hem de Atlı Polisler'e ilgi gösteriyor. Atları seviyor, fotoğraf çektiriyorlar. İstanbul Emniyeti'nin aynı zamanda sempatik ve duygusal yüzü olan Atlı Polisler, vatandaşların hem atlara hem de kendilerine oldukça olumlu tepkiler verdiklerini ve bunun kendilerini çok mutlu ettiğini dile getiriyor ve ekliyor: "Onlar bizim en değerlilerimiz... Mesai ve görev arkadaşlarımız... Aynı zamanda bizim için birer dostlar. Atlarımızı dostumuz biliyoruz. Yanlarında huzur buluyor, sırtlarında asaleti ve gücü hissediyoruz. O huzur haliyle işimize de yansıyor. Bakımlarını, eğitimlerimizi ve görevlerimizi severek yapıyoruz çünkü onlarla her anımızda bir anlam yüklü."
1'İ GEMLİK, 3'Ü ALMAN, 3'Ü İNGİLİZ, 1'İ HOLLANDA ATI...
Aşkar: (17 yaşında, Alman Atı, boyu 1.70, kilosu 500...)
Ateş: (9 yaşında, İngiliz Atı, boyu 1.60, kilosu 270...)
Fırtına: (13 yaşında, Hollanda Atı, boyu 1.65, kilosu 400...)
İmre: (11 yaşında, İngiliz Atı, boyu 1.60, kilosu 270...)
Karamel: (13 yaşında, Alman Atı, boyu 1.78, kilosu 600...)
Nefer: (7 yaşında, Gemlik Atı, boyu 1.70, kilosu 430...)
Ödül: (11 yaşında, İngiliz Atı, boyu 1.60, kilosu 270...)
Tulpar: (20 yaşında, Alman Atı, boyu 1.77, kilosu 500...)
Fotoğraflar: Hatice ÇİNAR