Konu kebap olunca Türkler için akan sular durur. Geçen günlerde İngiltere Başbakanı Boris Johnson da milletçe gururumuzu okşayan bir açıklama yaptı. Johnson, "En sevdiğim sağlıklı yiyecek kebap" dedi. Bu sözler gazete manşetlerini süslerken, aynı zamanda o meşhur tartışma da yeniden alevlendi: "Kebap sağlıklı mı, değil mi?" Biz de hem işin uzmanlarına bu konuyu sorduk, hem de Johnson'ın açıklamalarını bizim kebapsever ünlülerle masaya yatırdık.
PROF. DR. CENGİZ KÖKSAL - KALP VE DAMAR CERRAHI
"Ayda bir yemek, masum bir kaçamak sayılabilir"
"Kalp sağlığı açısından risk teşkil etse de, ayda bir defa yenecek kebabın masum bir kaçamak olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki yanında bolca yeşillik yemek koşuluyla... Kalp üzerine olumsuz etkileri aşırı tüketildiğinde uzun dönemde ortaya çıkar. İçerdiği hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağ asitleri ve pişirilirken oluşan trans yağlar, vücutta uzun dönemde damarları tıkayarak kalp krizi ve inme riskini artırır. Bu yağlar atardamarlarda aterom plağı diye adlandırılan ve damarı tıkayan yağ keseciklerini oluşturur. Bu yağ keseciklerinin patlayarak yağların açığa çıkması koroner damarları tıkayarak kalp krizine ve beyne giden damarları tıkayarak inmelere neden olabilir. Damar sertliği ne yaparsak yapalım 9 yaşında başladığı gösterilmiş ve risk faktörleri arttıkça gelişme hızı artan bir toplumsal sağlık problemidir. Ben bu durumu saatte 40 km hızla giden bir arabaya benzetiyorum. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve sigara alışkanlığı gibi her risk faktörü bu hızı bir miktar artırır. Damar sertliği için birkaç risk faktörü olan bir kişinin kebap ağırlıklı beslenmesi yani bolca trans ve doymuş yağ asidi alması arabanın hızını saatte 200-300 km hıza çıkartır ki bu da kazaya yani erken yaşta kalp krizi geçirileceği anlamına gelir. Damar sertliği için risk altına girmeden kebap yenebilir. Bunun ipuçları kebabı hazırlarken daha az hayvansal yağ yani doymuş yağ kullanmak ve tüketirken aşırıya kaçmamaktır."
SELAHATTİN DÖNMEZ (Diyetisyen)
"Demir deposu bağışıklık dostu kebap"
"Kebap kırmızı etin en sağlıklı servis edilen yemeğidir. 1 şişte en az 150 en fazla 175 gram kadar kırmızı et olup ortalama 200 kaloriyi de geçmemektedir. Türkiye'nin her yerinde hemen her restoranında kebap yemek mümkün olduğu için günlük sağlıklı protein ihtiyacını da kolayca karşılamada oldukça pratik bir öğündür. Kırmızı et tüketiminin fazla olması damar sertliği, kolon ve mide kanseri için ciddi risk oluşturduğundan kebabı haftada en fazla iki kere yemeği tercih etmekte fayda var. Ayrıca kuyruk yağından zengin olmadan daha çok yağsız kısmından hazırlanmış kebap en sağlıklısı. Kebap eti pişirirken de dikkatli olmak gerekir. Kömürde pişen kebap için iki kural önemlidir. Biri kömürün kor halde olması, ikincisi etle kömür arasında pişirme süresince en az 20 cm mesafenin olması oldukça önemlidir. Et yanarsa kanser etkisi artar. Etin kömürle teması yaklaşırsa toksik olan is ve duman ete yapışır ve yine kanser riskini arttırıcı etki sağlar. Kebap yerken yanında bol gavurdağı salatası kebabın yaratacağı kanser riskini minimize eder. Bol maydanoz, taze nane, Toros salatası kebap etinin daha sağlıklı sindirilmesini sağlar. Kebap eti yerken yanına yoğurtlu mezeler tercih etmek mideyi rahatlatır. Hazımsızlık oluşmasını önler."
MUAZZEZ ERSOY
Soğansız yenmez ama...
"Dünya tatlısı ünlü profesörümüz Canan Karatay Hanımefendi 'İstediğiniz kadar kebap yiyebilirsiniz, serbest! Ama yanında ekmek yemeyeceksiniz' diyor. Kebap bence de sağlıklı, aşırıya kaçmamak kaydıyla tabii. Gönül rahatlığıyla yiyorum; ben de bir kebap yiyen ve kebap sevenim... Ancak kebabın yanında bolca yeşillik yenmeli ve kesinlikle soğanla tüketilmeli. Kebabın yanında probiyotik deposu şalgam suyu da içmeyi unutmasınlar. Böylece hem kebabın, hem hem yeşilliğin hem de şalgamın şifası birlik olur!"
LEYLA ALATON
Ben narlı kebap severim
"Sayın Johnson haklı kebap sevmekte, ben de bayılırım... Özellikle fıstıklı, narlı kebap bin senedir en vazgeçilmezimdir."
MİNE KALPAKÇIOĞLU
İki 'coss'lu favorim
"Benim için kebap İskender'dir. Hele de iki 'coss'lu olursa, en sevdiğim yemektir. Her zaman yiyemesem de; muhakkak ayda bir yerim. En altında tereyağını çekmiş soslu pideler ise bana tatlı gibi gelir. Keşke davet etsek, gelse ve Boris Johnson'a da yedirsek..."
AYFER TOPRAK
Bizim milli yemeğimiz
"Türk mutfağı dünyaya mal olmuş bir mutfak. Kebap da bizim en önemli ve milli yemeklerimizden. Ben de çok severek yerim."
COŞKUN SABAH
Johnson haklı
"Sayın Johnson haklı, kebap hem lezzetli hem de sağlıklı... Mesela yağsız dana ve kuzu şiş doğal proteindir. Johnson'u yürekten kutluyorum, kebap doğru tercih!"
DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN
Oscar'da bile kebap yedirdik
"Kebap deyince akla memleketim gelir. Hani bazı şehirlere sırf yemek için gidilir ya... İşte öyle bir yerdir Adana! Adana'da kebap bir kültür, bir ritüeldir. Hatta biz bu kültürümüzü Turkey One Derneği'mizle 2018 yılında Oscar törenlerinde kebap ikram ederek tüm dünyaya tanıtmış olduk. Ben de kebabı severek yiyorum."
ASLI ŞEN
Sağlıklı mı bilmem ama çok severim
"Ülkemizde her bölgeye özgü kebap çeşitleri var. Hepsi ayrı lezzete sahip. Johson'ın dediği gibi sağlık açısında iyi mi bilmiyorum ama ben çok severim. Dünya mutfağında bizi tanıtan en önemli tatlardan biri olduğunu düşünüyorum."
CENGİZ KURTOĞLU
Johnson mıhlamayı da denesin
"Kebap en muazzam yemeklerden biridir, ben de bayılırım. Bu arada Johnson'a bizim mıhlamanın da tadına bakmasını öneririm."
METİN ŞENTÜRK
Hiç zararını görmedim
"Kebap sevilmez mi? Johnson da sevmiş demek ki... Valla ben yıllardır yiyorum bir zararını görmedim. Kebap sağlık sıhhat verir!"
DEDESİ TÜRK
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Osmanlı'nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapmış olan Ali Kemal'in torunu olan Stanley Johnson'ın oğlu. (Osman Kemal'in torunu). Babasının Kral II. George'a uzanan kökeninde İngilizlik, Almanlık ve Fransızlık da var. Annesi ise Rus-Yahudi paleograf Elias Avery Lowe'un torunu. Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanlardan oluşan atalarına atfen, kendisini "tek kişilik eritme kazanı" olarak tanımlıyor. Boris ismini ise ailesinin tanıştığı bir Rus göçmenden almış.
JOHNSON KEBABI ACISIZ SEVİYOR MUTLAKA BAHŞİŞ BIRAKIYOR
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın kardeşleri de kebap düşkünü çıktı. Boris Johnson'ın Adana kebap yediği, Londra'daki Türk kebapçısı Fez Mangal'ın sahibi Hüseyin Acar'a ulaştık. Acar, Johnson ailesinin devamlı müşterilerini olduğunu belirterek "Restorana geldiklerinde bizden birini gibi davranıyorlar. Çok sıcakkanlılar. Özellikle erkek kardeşi Leo tüm personele halini hatrını soruyor. Bunu da Türkçe konuşarak yapmaya çalışıyor" dedi. Başbakanın kız kardeşi Rachel ise çocuklarıyla birlikte restorana geliyormuş. Osmanlı torunu olarak anılan Başbakan Johnson'ın kardeşleri, Acar'la Türkiye üzerine de sohbet ediyormuş. Bu arada Boris Johnson, Adana kebabını acısız seviyormuş ve hesabını ödeyip bahşiş de bırakıyormuş. Fez Mangal, Notting Hill/Aşk Engel Tanımaz filminin çekildiği Notting Hill'deki Ladbroke Grove'da bulunuyor.