Yoğurt, ayran, kefir, peynir, ekşi mayalı ekmek, tarhana, turşu, şalgam, boza... Evlerimizde severek tükettiğimiz fermente ürünler aynı zamanda sağlığımızı korumamıza da yardımcı oluyor. Fermente ürünler halk dilinde mayalanma olarak da bilinen fermantasyon sonucu ortaya çıkıyor. Fermantasyon ise bir maddenin bakteri, maya, mantar gibi mikroorganizmalar ve enzimler aracılığı ile genellikle ısı vererek ve köpürerek çürümesi olayı. Fermantasyon sırasında esansiyel aminoasit ve vitaminler sentezleniyor, besinlerdeki besin öğeleri biyolojik aktif moleküllere ve sağlığı geliştiren yeni bileşiklere dönüşüyor. Bu sayede fermente besinlerin besleyici değeri de yükseliyor. Ama yararları bununla da bitmiyor. Fermantasyon sırasında besinlerdeki sindirimi güçleştiren fitat, tanen gibi istenmeyen maddeler ya uzaklaşıyor ya da parçalanıyor. Bu yüzden fermente besinlerin sindirimi de kolay. Ayrıca ikinci beynimiz olarak kabul edilen bağırsağın mikrobiyotasında da çeşitliliği destekliyor. Fermente yiyecek ve içecekler dünyanın neredeyse her yerinde tüketiliyor. Bizde de yoğurt, kefir, peynir, ekşi mayalı ekmek, tarhana ve turşu gibi fermente ürünler mutfağımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Sirke zayıflatır
En eski fermente ürünlerden biri olan sirke, yüksek asetik asit ve organik asit içeriği ile sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez bileşeni. Araştırmalar sirke tüketiminin kilo kontrolünde, kalp damar hastalıklarında, şeker hastalığında ve bazı kanser türlerinde olumlu etkilerine işaret ediyor. Sirke antibakteriyel özellik göstererek enfeksiyonlara karşı da vücutta koruyucu etki oluşturuyor.
Kefir ve yoğurdun Sirke zayıflatır yararları
Ülkemizde fermente süt ürünleri içerisinde en çok tüketilenler yoğurt, ayran, peynir ve kefir. Yoğurt GLP 1 ve PPY gibi iştah kontrolü sağlayan hormonların kan dolaşımındaki miktarlarını artırarak ve enerji dengesini düzenleyerek kilo kaybına katkı sağlıyor. Düzenli olarak yoğurt tüketen kişilerde kan yağları, kan şekeri, kan basıncı ve insülin direnci seviyeleri de tüketmeyenlere kıyasla daha düşük. Yoğurdun antimikrobiyal ve antikanserojen etkileri, özellikle de kolon kanserinden koruduğu çalışmalarla ortaya konmuş. Kökeni Kafkasya'ya dayanan kefir, fermente süt ürünleri içerisinde yoğurttan sonra önemli bir yer tutuyor. Kefir tanesi kullanılarak elde edilen kefir genellikle inek sütünden üretilmekle birlikte keçi, koyun ve kısrak sütünden de üretilebilir. Kefir üretiminde bakteri fermantasyonu ile birlikte sindirim sistemi sağlığı için önem taşıyan, asetik asit, bütirik asit gibi kısa zincirli yağ asitleri ve sağlığı koruyan metabolik ürünler oluşuyor. Kefir biyotin, A, B2, B12, folik asit vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum ve fosfor minerallerinin de iyi bir kaynağı
Bağışıklığınızı turşuyla güçlendirin
Turşu yapımında sarımsak, maydanoz, taze nane, dereotu, zencefil, defne yaprakları da tatlandırıcı olarak sıklıkla kullanılır. Turşulardan elde edilen laktik asit bakterileri hastalıklardan koruyucu potansiyel etkiye sahiptir. Turşu sindirimi iyileştirmekte, bağışıklığı güçlendirmekte, gastrointestinal enfeksiyonlardan ve inflamatuar bağırsak hastalıklarından koruma sağlar. Ayrıca kolorektal kanser riskini azalttığı, kan kolesterol düzeyini düşürdüğü ve antibiyotik kaynaklı ishalin tedavisinde etkili olduğu çalışmalarda ortaya konmuştur.
Tam buğday unlu ekşi maya ekmeği
MALZEMELER:
1 yemek kaşığı ekşi maya
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı un
Yapılışı:
1- Ekşi mayayı buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
2. Tüm malzemeyi bir kaba alın ve güzelce yoğurun.
3. Bu sırada fırını 170 derecede 30 saniye kadar ısıtıp kapatın.
4. Hamur yoğurduğunuz kabın ağzını streç filmle sarıp 30 dakika kadar ılık olan fırında mayalanması için dinlendirin.
5. Dinlenen hamuru tekrar yoğurun ve pişirme kabına alın. 10 dakika daha oda sıcaklığında dinlendirin.