Meryl Streep, Carrie Fisher'ın kendisine tavsiyesi olan "Kalp kırıklığınızı alın ve sanata dönüştürün" sözüyle Altın Küre'ye damgasını vurmuştu. Sanat kırık kalpleri iyileştirmenin en iyi yolu. Peki yarıyıl tatilinde sevdiklerinizle bu konu üzerine düşünmeye ne dersiniz? Cevabınız "Evet" ise düşündükten sonra sizi hem online hem de fiziksel sergi ve müzelere davet ediyoruz.
187 Karagöz tasviri
Yapı Kredi Kültür Sanat'ta mutlaka görmeniz gereken bir sergi var. Mutlaka diyorum çünkü Karagöz sanatına hayat veren üstatlar unutulmamalı da ondan. Yapı Kredi Müzesi Koleksiyonu'nda bulunan, Ragıp Tuğtekin'in 1930'lu yıllarda yaptığı 187 karagöz tasviri en son 2004 yılında Yıktın Perdeyi Eyledin Vîrân sergisinde gösterilmişti. Koleksiyonda yer alan tasvirler, küratörlüğünü Cengiz Özek'in, koordinatörlüğünü ise Nihat Tekdemir ve Elif Erdoğan'ın yaptığı Karagözüm İki Gözüm sergisiyle, bu sefer Ragıp Tuğtekin'in etkilendiği ve etkilediği sanatçıların işleriyle birlikte izleyiciyle buluşuyor. Sergi 21 Şubat'a kadar ziyaret edilebilir.
Koleksiyonerlere özel seçki
İstanbul ve Düsseldorf'taki mekanlarında gerçekleştirdiği kapsamlı sergi programlarıyla dikkat çeken Anna Laudel, bir fuar için hazırladığı sergiden yola çıkarak özel bir seçki oluşturdu. Ve bu seçkiyi 28 Şubat'a kadar Karaköy'de yer alan galeri mekanında sanatseverler ve koleksiyonerle buluşturuyor. Bu özel seçkide sanatçılar Belkıs Balpınar, Ramazan Can, Server Demirtaş, Tuğçe Diri, Anke Eilergerhard, Onur Hastürk, Mathias Hornung, Hayal İncedoğan, Bilal Hakan Karakaya, Ekin Su Koç, Mehmet Sinan Kuran, Serkan Küçüközcü, Fırat Neziroğlu, Ardan Özmenoğlu, Daniele Sigalot, Halil Vurucuoğlu ve Sarp Kerem Yavuz'un son dönem işlerinin yanı sıra ilk defa sergilenecek yeni eserleri bulunuyor.
Sıra dışı güzellikte
Borusan Contemporary, sıra dışı güzellikte bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sıra dışı diyorum çünkü mentalKLINIK sanatçı ikilisinin COVID-19 koşullarının değişime zorladığı sanat dünyasına acı bir reçete olarak Acı Reçete #02 / Bitter Medicine #02 sergisini sunuyor. Borusan Contemporary'nin Perili Köşk'teki ana galeri mekanına kurulan Puff Out yerleştirmesinden oluşan sergi, Borusan Contemporary'nin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından 7/24 yapılacak canlı yayın aracılığı ile izleyiciyle buluşuyor. Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez'in yaptığı sergi, 31 Ocak'a kadar mutlaka görülmeli.
Göbeklitepe'ye çevrim içi seyahat
2020'de Göbeklitepe'ye gitme planlarımız suya düşse de gitmiş kadar olabileceğiniz, en azından çok değerli bilgilere ulaşıp üzerine tartışabileceğiniz online bir sistem mevcut, 360tr.com adresine tıkladıktan sonra tarih sahnesinde 'devrim' niteliğinde bir keşif olarak tanımlanan, UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi'nde de bulunan görkemli yapı karşınızda olacak. Alanda kazı çalışmaları ilk olarak 1995'te, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü'nün işbirliğiyle başlatıldı. 2014 yılı yazında kaybettiğimiz Alman Arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt'in liderliğinde yürütülen kazılarda heyecan verici sonuçlara ulaşıldı. Göbeklitepe ile ilgili önemli bulgulardan biri de insanların göçebelikten yerleşik hayata geçerken kentlerden önce tapınakları inşa ettiğini kanıtlaması.
Rehberli turlar devam ediyor
Her pazartesi 19:00-20:00 saatleri arasında ücretsiz olarak Arter'in çevrim içi rehberli turlarına katılabilirsiniz. Ekranlar aracılığıyla buluşulan bu turlarda, Arter'in sergi rehberleri her hafta farklı bir tema etrafında bir eser seçkisini katılımcıların yorumlarına açıyor. Katılımcıların yapıtları kendi hayat deneyimleriyle ilişkilendirerek yorumlamalarını teşvik eden bir yaklaşım benimseyen çevrim içi turlar sınırlı katılımcıyla düzenlendiği için rezervasyon gerektiriyor. Rezervasyon için: turlar@arter.org.tr
Sanat terapisi yapın
Sanatla iç dünyanıza yolculuk etmeye hazır mısınız? O halde başarılıressam Melis Binay'a bağlanıyoruz. Binay pandemi süreci ve öncesinde Barselona'da yaşaması sebebiyle sanat terapilerini tüm dünyadan danışanlarıyla online olarak yapıyor. Dileyenlere grup çalışması da yapıyor. Binay sanat terapisi hakkında bilmemiz gerekenleri şöyle anlatıyor:
* Sanat terapisi; çizim, boyama veya modelleme gibi sanatsal egzersizlerle özgür ifadeyi teşvik eden bir psikoterapi şeklidir.
* Sanat terapistleri, çocuklar, gençler, yetişkinler ve yaşlılar dahil olmak üzere geniş bir toplum yelpazesi ile çalışıyor.
* Sanat terapisinin, diğer terapi ve iletişim biçimlerinin olmadığı yerlerde genellikle etkili olabileceği vurgulanıyor. Bunlar, çeşitli davranışsal veya zihinsel sağlık koşulları, hem de engelli ve nörolojik bozukluklar diyebiliriz. Günümüzde 'sinirbilim' ve 'sanat terapisi' arasındaki bağlantı iyi kurulmuş ve çok sayıda terapist bu uygulamadan faydalanmıştır.
* Sanat terapisi, bir sanat eğitmeni ile terapistin ortak çalışması sonucu ortaya çıkar. Tedavi sürecinin sanatla sürdürülmesine dayanan bir terapi çeşididir.
* 20. yüzyılın ortalarından itibaren ABD ve Avrupa'da hızla yayılmıştır. 1940'tan itibaren ABD'de ayrı bir meslek dalı olarak tanımlanmaya başlanmıştır. Sanat terapisindeki asıl önemli amaç, Sanatsal metotlar ve araçlar kullanılarak hastaların kendi iç dünyalarını dışavurumcu bir terapi yöntemi ile çıkarmalarıdır. Bu süreçte terapi gören, sanat yoluyla kendini ifade eder. Bunun amacı terapinin başlangıcında terapi gören kişinin durumunu belirlemektir. Ek olarak, durumu tanımlanmış terapi görenin terapi sürecinde kendini dışa vurması için sanat kullanılır.