Adana köprü başı
Otur saraya karşı
Gel beraber gezelim
Dosta düşmana karşı
Her ne kadar son dönemlerde popüler olsa da eski bir türkü bu… Vuslata eren bir aşkın ürünü…
Türkü kadar bu aşka ev sahipliği yapan Adana da sıcak, ritmik bir şehir. 24 saat yaşayan yerlerden… Akdeniz Bölgesi'nde yer alan, Torosların eteğine yayılan sıcak Adana'yı en iyi anlatan sıfat samimiyettir herhalde…
İklimi kadar, insanı da sıcaktır. Kendine hastır Adana'nın insanı. Eğlenmeyi, yemeyi içmeyi, sohbeti sever. Sofraları zengin ve herkese açıktır. Elbette zengin mutfak kültürünün buna etkisi çoktur. Güne ciğerle yapılan kahvaltı ile başlanır. Peynir, zeytin olmadığı gibi çay da yoktur bu kahvaltıda, şalgam içilir. Sabah sabah çekilmez demeyin, belki havasından suyundan insan çok memnun kalkar bu kahvaltıdan. Siz siz olun, böyle bir fırsatınız olursa sakın ciğerle kahvaltı yapma şansını kaçırmayın. Kahvaltının ardından emin olun kendinizi daha sıcak, daha güçlü ve biraz da Adanalı hissedeceksiniz… Sonrasında şehri keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Gerçek anlamda bir kebap başkentidir. Ama bu güzelim şehri sadece kebapla anmak büyük haksızlık. Zira çok zengin bir tarihe ve kültür altyapısına sahip. Öyle ki eğer müze gezmeyi seviyorsanız, şehirdeki tüm müzeleri gezmek için birkaç güne ihtiyacınız var. Öyle bir çırpıda nüfuz edilecek bir yer değil Adana. Siz de Adanalılar gibi yapın, biraz gevşeyin ve kendinizi şehrin sokaklarına bırakın. Kazancılar Çarşısı'nı gezin, Seyhan nehri kıyısına gidin, bol bol kebap yiyin. Ve hatta zamanınız olursa aynı Adanalılar gibi şehirde bulunan çok sayıda piknik alanından birinde piknik yapın. Emin olun hiç pişman olmayacaksınız…
HEM KARNINIZ HEM RUHUNUZ DOYSUN
Adana kebap, bici bici, şırdan, aşlama, ciğer, sıkma, kazan simidi gibi eşsiz yerel lezzetlerin tadına varın.
Tepebağ evleri, Taşköprü, Ulucami, Büyük Saat, Ramazanoğlu Konağı, Yağcami gibi eserlerin bulunduğu tarihi kent merkezini mutlaka ziyaret edin.
Şalvar, mintan, kasket gibi yerel kıyafetler ve Adana hediyelikleri satın alın.
Mutlaka Olgunlaşma Enstitüsü Müzesi'ni ziyaret edin ve Türk el sanatları koleksiyonunu görün.
Merkez Park`ta, Seyhan Nehri kıyısında yürüyüş yapın ve mavi ile yeşilin ahengini seyredin.
Atatürk Parkı'nda hem dinlenin, hem de şehrin hareketini izleyin.
Akyatan Lagünü ve Yumurtalık Lagünü'nü görün. Karataş ve Yumurtalık'ta Akdeniz'in tadını çıkarabilirsiniz. Eşsiz güzellikteki Anavarza Antik Kenti'ni gezin. Dönüş yolunda Lokman Hekim efsanesiyle ünlenen Misis Köprüsü'nden geçmeyi ihmal etmeyin.
KAZANCILAR ÇARŞISI
Adana'nın kalbi burada atıyor
Adana'nın sembolü olmuş yerlerden bu tarihi çarşı. Çarşı kültürünün halen yaşayan önemli örneklerinden biri. İstanbul için Kapalı Çarşı neyse Adanalı için Kazancılar Çarşısı da öyledir. Ali Münif Caddesi'nde hemen saat kulesinin dibindedir. Halı, kilim, keçe, yiyecek ne ararsanız bu çarşıda bulabilirsiniz. Bu tür alışverişi sevenler için çarşı bulunmaz bir nimettir. Meraklısı çarşıda zamanın nasıl geçtiğini anlamaz.
SEYHAN BARAJ GÖLÜ
Şehrin en popüler bölgesi
Adanalıların dinlenme ve eğlence yeri. Bir yanda Sevgi Adası, diğer yanda Çukurova Üniversitesi'nin alabildiğince yeşil kampüs manzarası. Kimileri piknik yaparken kimileri Seyhan Barajı'nın etrafındaki kafelerde çay kahve içiyor. Adana'nın yerel lezzetlerinden bici bici'yi burada deneyebilirsiniz.
VARDA KÖPRÜSÜ
Almanların izi var
Köprünün hikayesi 2. Abdülhamit'in Bağdat Demiryolları inşaatını Almanlara vermesi ile başlıyor. 15 yılda tamamlanan demiryolunun Toroslar'a denk gelen bölümünde zorluklar yaşanıyor. Alman mühendisler inşaatı söz verdikleri sürede bitiremeyince Adana'ya ailelerini getiriyorlar. İnşaatlar sırasında 22 Alman hayatını kaybetmiş. Burada bir Alman köyü ve mezarlığı var. Köprü 172 metre uzunluğunda 99 metre yüksekliğinde.
KÖPRÜLÜKÖY CAMİİ
Turistlerin uğrak noktası
Halk arasında Yeşil Cami olarak da bilinen Köprülüköy Camii, 1930 yılında Bosnalı Salih Efendi tarafından inşa edilmiş. Cami aynı zamanda bir botanik bahçesi. Her gül farklı renk ve kokulara sahip. Arka bahçe ise sanki bir sebze bostanı gibi domatesler, biberler, salatalıklar ile donatılmış. Bu cami namaza gelenlerin dışında yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası.
ŞEHİTLER TEPESİ
Muhteşem manzara
Gülek Kalesi olarak da bilinen Şehitler Tepesi'nin yolu oldukça zorlu. . Uçurumun kenarı her zaman kalabalık.
Herkes bu muhteşem manzarayı arkasına alıp burada fotoğraf çektirmek istiyor.