PSİKİYATRİST PROF. DR. NESRİN DİLBAZ PSİKOLOJİK OLARAK BU MÜCADELEYE KENDİNİZİ ADAYIN
Beslenme ve bağışıklık sistemi arasında güçlü bir ilişki var. Pandemi döneminde ruh sağlığının sağlamlığı kadar zihinsel olarak dayanıklılığı yüksek tutmak gerekiyor. Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, "Zihinsel dayanıklılık, bir zorlukla karşılaşıldığında onunla mücadele edebilme gücü. Burada hepimiz için önemli olan devam etme cesaretini gösterebilmemiz. Burada dört ana özellik var; meydan okuma, güven, adanmışlık, kontrol. Bu özelliklerimizi haziran ayına kadar ortaya koyabilirsek bu hastalıkla mücadele edebiliriz" diyor ve formülü açıklıyor:
Adanmışlık: Bir amacınızı gerçekleştirmek istediğinizde o hedefe ne kadar odaklandığınızı gösterir adanmışlık. Şimdiki amacımız ne? Pandemide kendimizi ve sevdiklerimizi aşı bulunana ya da daha büyük bir bağışıklık kazanılana kadar korumak. Bu konuda kararlı olmamız, sözler verip bu amaçları belirlememiz lazım.
Kontrol: Etrafımızda olup bitenlerin ne kadar kontrollü olduğuna bakmalıyız. Birçok şeyi kontrol edebilmek, geleceğimizi bir anlamda kaderi de kontrol etmek anlamına geliyor. Maske takarak, sosyal izolasyonu sağlayarak, çok fazla insanla bir araya gelmeyerek yaşamla ilgili riskleri kontrol edebilmeliyiz. Bir de duyguları kontrol etmek var; onları kontrol altında tutmak da elinizde.
Meydan okuma: Stres ya da baskı bazı insanların moralini düşürebiliyor. Bunu tehdit yerine bir şans olarak algılarsanız, kişisel güçlerinizi geliştirme yönünde kullanırsanız meydan okumuş olursunuz. Atletler sadece rakibi yenmek için değil, kendini geçmek için mücadele eder. Gerçekten mücadeleci olduğunuzu göstermeniz gerekiyor.
Güven: Kendinize güvenmeniz gerekiyor. Bu süreçten sağlıklı çıkabilirim diye inanmanız gerekiyor. Beynin kurulma biçimi bu, beyni böyle kurarsanız, ona yönelik çalışmalar ve hedeflerle bu dönemi ruhsal olarak daha güçlü atlatırız.
UZMAN DİYETİSYEN SELAHATTİN DÖNMEZ BAĞIŞIKLIK DOSTU BESİNLERİ TERCİH EDİN
Uzman diyetisyen Selahattin Dönmez bedenin yapıtaşları üzerinden açıklıyor formülünü; "Bağışıklık sistemini güçlendirmek için A, D, C, E ve B12 vitaminleri, demir, çinko, selenyum mineralleri, polifenoller ve omega 3 yağ asitlerine ihtiyacı var. Ve prebiyotik besinler bağırsaklarda bağışıklık koruyucu maddelerin sentezini destekliyor. Araştırmalar selenyum ve çinko mineralleri, A, C ve D vitamini, güçlü bir antioksidan olan kafeik asit fenetil ester ve omega 3 yağ asitlerinden yeterli beslenmenin, solunum yollarını tutan viral enfeksiyonlara karşı koruyucu olabileceğini gösteriyor" diyor. Ve listeyi veriyor:
A ve D vitamini için yumurta, süt, peynir, yoğurt, havuç, mantar yemelisiniz.
C vitamini için maydanoz, yeşil biber, domates, kuşburnu çayı, mandalina, portakal, kafeik asit fenetil ester için su bazlı saf propolis faydalı.
Omega 3 yağ asidi için keten tohumu, çinko için badem, kabak çekirdeği, selenyum için ayçekirdeği ve bulgur kış aylarında mutfağımızda bulunursa muhteşem bir bağışıklık kalkanı sağlamış oluruz. Ayrıca bu bahsettiğim bağışıklık dostu besinler koronavirüs dahil birçok virüs çeşidinin hücre içine girişini de engelleyerek bir koruma kalkanı sağlar.
Bunun dışında yeşil mercimek, pırasa, sarımsak, kereviz, kuru soğan, muz, elma gibi prebiyotik etki gösteren besinleri de sık tüketmek; elma sirkesi, çörek otu, zerdeçal, karabiber gibi baharatları da kullanmak bize kış hastalıklarına karşı güçlü koruyucu etki sağlar.
FİTOTERAPİ UZMANI DR. ÜMİT AKTAŞ SOĞAN, ZERDEÇAL MASADAN EKSİK OLMASIN
Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş hem kür önerisinde bulunuyor, hem de bağışıklık dopingini açıklıyor:
D Vitamini eksikliğine dikkat: Kışı yatak döşek olmadan geçirmek isteyen herkes D vitamini rezervinin dolu olduğundan emin olmalı. Sağlık için elzem olan D vitamini hakkında bir farkındalık yaratmanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Yumurta, tereyağı gibi besinlerde bulunan D vitamini, güneş banyosu ile aktive olan, vücuttaki pek çok metabolik fonksiyonda rol oynayan bir hormondur. Yaz aylarında güneşten yeterince faydalanamadıysanız D vitamini eksikliğinden mustarip olma ihtimaliniz yüksek. Gerekirse D vitamini takviyelerinden faydalanın. D vitamini eksikliğinin koronavirüse yakalanma riskini artırdığını gösteren bilimsel çalışmalar var. Bu çalışmalar hastalığı ağır geçirenlerin çoğunun D vitamini eksikliği olduğuna da dikkat çekiyor.
Güne zeytinyağı içerek başlayın: Kahvaltıdan önce bir kahve fincanı zeytinyağı için. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını tercih edin.
Her öğün fermente bir besin yiyin: Fermente besinlerde bulunan dost bakteriler bağışıklık fonksiyonlarının pürüzsüz bir şekilde çalışmasını sağlar. Bağırsaklardaki faydalı bakterilerle bağışıklık sisteminin savaşçı hücrelerinin devamlı bir iletişim halinde olduğunu biliyor muydunuz? Bu iletişim bozulduğunda bağışıklık cevabı da bozulur. Sabah kahvaltısında geleneksel yöntemlerle mayalanmış peynir, salamura zeytin, öğlen ve akşam yemeklerinde ev yoğurdu, ev turşusu, ev sirkesi tüketerek bağırsaklarınızdaki ekosistemi destekleyin.
Sülfür zengini sebzelerden faydalanın: Doğa işini bilir diyorum ya hep, grip, soğuk algınlığı mevsimi aynı zamanda sülfür zengini sebzelerin tezgâhları donattığı mevsimdir. Brokoli, lahana, kereviz, pırasa, karnabahar... Hepsi de bağışıklık sistemini destekleyen sülfür içerir. Sofranızdan eksik etmeyin.
Haftada en az iki defa ciğer yiyin: D vitamininden çinkoya ve kolesterole kadar bağışıklık sisteminin etkin bir şekilde çalışması için her şey bu mükemmel besinde.
Süper güçlerden destek alın: Soğan, sarımsak, zencefil ve zerdeçal gibi süper besinlerin her biri etkili birer bağışıklık dopingidir. Enfeksiyonlarla savaşan, bakterileri öldüren sarımsaktan optimum faydalanmak için çiğ tüketin ve döverek yiyin. Soğan ve sarımsak aynı zamanda yüksek miktarda sülfür içerir.
KÜR ÖNERİLERİ DENEYİN: SARIMSAK KÜRÜ
20 diş sarımsak, havanda dövülmüş, püre kıvamında
1 çay bardağı ev sirkesi
1 çay bardağı süzme kara kovan balı Bağışıklığını desteklemek, koronavirüse karşı savunma hattını güçlendirmek isteyen herkes bu kürden faydalanabilir. Koronavirüs, 2000'li yılların başında SARS salgınına neden olan virüsle aynı aileden. Bir araştırmanın sonuçları, SARS virüsünde kuersetinin fayda sağlayabileceği yolunda. Kuersetin soğanda, sarımsakta bol bol bulunan bir madde. Bu kürü üç-dört ayda bir uygulayabilirsiniz. Dövülmüş sarımsağı cam bir kavanoza alın. Üzerine ev sirkesini ve balı ekleyin, iyice karıştırın. Her sabah kahvaltıdan 1 saat önce, 1 tatlı kaşığı tüketin. Hazırlanan karışımı bir hafta kullanın, sonrasında yenisini hazırlamanız gerekiyor.
BAĞIŞIKLIK DESTEĞİ ZENCEFİL ÇAYI
1 parça (parmak büyüklüğünde) taze zencefil kökü (ince dilimlenmiş)
2 limonun kabuğu (rendelenmiş)
1 limonun suyu
250 cc kaynar su İnce zencefil dilimleri, limon kabuğu rendesi ve limon suyu, cam veya porselen bir fincana koyun, üzerine kaynar su ekleyin. Fincanın ağzını kapatarak 10 dakika demlenmesini bekleyin. Günde 3-4 fincan içebilirsiniz.