Yerli Shakira, diye haberler düştü önce gazetelere, kısa kısa... Meğer mevzu fiziksel benzerliğiymiş... Oradan girmiş meslektaşlar. Reyhan Pakyüz, müzik dünyasındaki ismiyle Rey'den bahsediyoruz. Kendisini tanıyınca bir küçük benzetmeden, fiziki bir kıyastan ötesini gördük. Beatles efsanesinin vaktiyle kayıtlarını gerçekleştirdiği Londra merkezli Abbey Road stüdyolarında kaydettiği Too Late isimli tek şarkılık İngilizce bir plak çıkardı. Hemen ardından, bugünlerde öyle kolay kolay herkesin cesaret edemeyip single'da karar kıldığı müzik dünyasına bütünlüklü bir albüm hediye etti. Albümün adı da Rey. Cazvari, kadife bir ses ve vokal. Yumuşacık bir dansa meyilli lounge ve house müziğin ortasında duran bir tarz. Klasik anlamda pop değil... Rey, dünyada yeniden hayat bulan plak kültürünün Türkiye'deki en önemli temsilcilerinden, yerli-yabancı yüzlerce plağı yeniden basan ve yeni yapımlarını da bu formatta yayınlayan Plak ve Ben şirketinin sahibi Nejat Pakyüz'ün kızı... Uzun yıllar caz söylemiş. İngilizce öğretmenliği yapıyor ve aynı zamanda bir anne... Albüm şimdilik dijitalde yayında, önümüzdeki günlerde de plak olarak basılacak. Buyurun şimdi Rey'i tanıyalım.
- İngiltere'de doğmuşsunuz...
- 1984 yılında İngiltere'de doğdum. 2006'da Türkiye'ye geldim. Sahne sanatları üzerine University of Winchester'da eğitim aldım. Uzun yıllar tiyatro ve profesyonel dansla ilgilendim. Profesyonel anlamda olmasa da ara sıra sahnede şarkı söyledim ama küçüklüğümden beri müzik aşığıyım.
- Müzikle yollar nasıl kesişti?
- İlk tanıştığım müzik aleti babamın walkman'iydi, ilk kasetim de The Isley Brothers'a aitti. O yıllarda bile benim yaşıma göre eski şarkılardı. Saatlerce aynı şarkıyı dinlerdim. İşte o zaman müziğe aşık olmuştum.
- Devasa popüler müzik aleminde hedefiniz ne? Nasıl ayrışmak ve bir yer edinmeyi planlıyorsunuz?
- Türkiye'de alternatif house müzikte bir boşluk olduğunu düşünüyorum. Ya çok sert house müzik var ya lounge tarzı ama ortası yok. İşte ben bunu yapmak istiyorum. Bu tarz müzik yapan DJ'ler yurt dışından geldiği zaman bilet kuyruğunda bekleyip müthiş paralar ödeniyor. Ama bunu Türkiye'de yapan bir sanatçı yok. Dilimiz itibarıyla o tarz parçalara söz oturtmak zor olabilir. Bunu kendime hedef belirledim. Bu fikri değiştirmek istiyorum. İşte bu yüzden dans müziği yapmayı tercih ediyorum. Kulüplerde dinlenecek, insanların eğleneceği bir tür.
- Hareketli şarkılarda bile, romantik bir sesiniz var? Bunun iç dünyanızla ilgisi var mı?
- Şarkılarımı okurken hislerime özen gösteren biriyim. Şarkın sözleri o an ruhumu sarıyor. Bütün kelimelere dikkat ediyorum. İçsel dünyamda da romantizmin büyük bir rolü var. İngilizlerin buna güzel bir tanımı var: "Hopeless Romantic" (İflah olmaz romantik). İşte tam da o benim. Her ne yaşarsak yaşayalım, hiçbir zaman aşktan vazgeçmeyiz. Böyle olmam müziğime de yansıyor. Bundan çok mutluyum.
- Aşk dediniz, konuyu siz açtınız... Sizce aşk bugün nasıl yaşanıyor?
- Günümüzün aşklarından bir şey anladığım yok. Ben İngiltere'de büyüdüm ve ama son derece örflerimize, adetlerimize sadık kalan, disiplinli bir ailede... Farklı kültürde yetişmeme rağmen romantik ilişkilerde eski kafalı bir kadınım. Bir kadının ve erkeğin eşit olduğuna inanmıyorum. Eşitlik farklı dallarda sağlanabilir, fakat konu ilişki ise orada bir durun, derim. Kadının ilişkiye katkısı farklı olmalı. Aynı şekilde bir erkeğin de. Şu zamanlarda kadınlar erkek görevlerini üstelenmiş, erkekler kadın görevlerini derken dejenere bir toplum oluştu. Sonuç olarak, kimsenin kimseye ihtiyacı kalmadı. Bu yüzden de kimsenin kimseye sabrı kalmadı. Bu korkutucu. Ben hâlâ gerçek aşka inanan biriyim. Hâlâ o eski aşklar var, ama zor bulunur.
Seyyal Taner benim divam
- Seyyal Taner'in bir şarkısı var albümünüzde. Belli ki çok sevdiğiniz bir isim. Taner'in sizdeki yerini anlatır mısınız?
- Seyyal Hanım'la tanıştığıma o kadar çok mutluyum ki. Her şeyden önce o benim çok kıymetli ve değerli bir ablam. İyi ki tanımışım. Tanışmamıza babam vesile oldu. Kendileri plak çalışmaları üzerine görüşüyorlardı. Babam beni Seyyal Hanım'ın konserine götürdü. Kuliste tanıştık. Elimden tuttu. Yüzümü okşadı. O kadar sıcak ve samimi bir insan ki, dünyalar o an benim oldu. Kesinlikle bir diva. Harika bir örnek. O zamanlar hiç aklımın ucundan bile onun şarkısına cover yapacağım geçmezdi. Şu an o kadar mutluyum ki. Çok onore oldum bana bu imkanı sunduğu için. Seyyal Taner ve Kurtalan Ekspresin Aşıklar albümünde de vokal yaptım. Çok keyifli bir deneyim oldu.