Tüketicinin 'ücretsiz' olduğunu düşündüğü fotoğraf ve video barındıran, paylaştıran, e-posta hizmeti veren internet devleri var da benzeri işleri yapan telefon, akıllı saat ya da bileklik üreticileri yok mu? Huawei geçtiğimiz hafta düzenlediği geliştiriciler konferansında Harmony işletim sistemi ile platform şirketi olma iddiasını işletim sistemi tarafında güçlendirdi. Aslında kullandığı Harmony ismi de çoklu platform olma iddiasını taşıdığını gösteriyor.
Uygulamalar kullanıcı verisine en kolay ulaşan yazılım parçacıkları. Size ücretsiz hizmet veriyor görünen her uygulama reklam ve veri platformuna dönüşüyor. Bu yüzden uygulama indirme istatistikleri çok önemli. 1.8 milyar dolara Amerikalı Zynga'ya satılan Peak'in değerini artıran, geliştirilen oyunlara kullanıcıların ilgisi ve kullanım sıklığı oldu. ABD veri savaşında küresel ölçekte öne çıkan marka istemiyor. ABD Borsası hemen o uygulamaya ve ekibe yatırım yaparak ekosistemin parçası haline getiriyor. ABD'nin teknoloji devi şirketleri tarafından satın alınması için süre verilen Çinli Tik- Tok da Huawei kadar açık veri savaşının bir parçası oldu.
TİKTOK'A 'SAT' BASKISI
Apple App Store ve Google Play uygulama mağazasında en çok indirilen ilk 10 uygulama listesinde WhatsApp, Facebook, YouTube, Messenger, Instagram gibi devleri geride bırakan Çinli TikTok üzerindeki baskılar bitmiyor.
TikTok'un, SensorTower'e göre, engellemelere karşın, Ağustos 2020'de 63 milyondan fazla indirilerek dünyanın en popüler uygulaması olduğu iddia ediliyor.
İstatistiklere göre uygulamayı en çok yükleyen ülkeler Brezilya ve Endonezya oldu. Oyun içermeyen en popüler uygulamalar ise Facebook, Instagram ve WhatsApp. Google iPhone'larda Google arama motorunun yer alması için Apple'a milyarlarca dolarlık ödemeyi boşuna yapmıyor. Sözün özü, veri konusundaki politika sadece kurumların değil, ülkelerin de geleceğini etkileyecek gibi görünüyor.
APPLE'A İLK KEZ UZAKTAN BAKIYORUZ
Yaklaşık 13 yıl önce haziran ayında pazara sunulan Apple iPhone, o günden bu yana her yıl eylül ayında amiral gemisi modellerini açıkladı. Yaklaşık 11 yıldır Apple iPhone tanıtım toplantılarını yerinde izleyen bir gazeteci olarak ilk kez online etkinliğe tanık olacağız. Apple Küresel Geliştiriciler Konferansı (WWDC 2020) bu yaz online olarak düzenlenmişti. O dönemde tanıtılan yazılım güncellemeleri yeni ürünlerle bir araya geliyor. Yine online düzenlenen etkinlik için gazetecilere davetiyeler gönderildi. Gelen e-postalarda 15 Eylül Salı Türkiye saatiyle 20:00'da başlayacak etkinliğe davet yer alıyor. Etkinlikte WWDC'de sıkça altı çizilen artırılmış gerçeklik konusunun yeni tanıtılan ürünlerle daha çok vurgulanacağı tahmin ediliyor.