Bundan yaklaşık iki yıl önce Elif Eda Güneş ismini bilgisayar ve internet gibi imkanların olmadığı, doğup büyüdüğü Yozgat'ın Curali Köyü'nde kendi kendine kodlama yapmayı öğrenen, ardından da Mars için keşif aracı tasarlayan bir ekibe dahil olan genç bir kız olarak duymuştuk. Şimdi ise 19 yaşına gelmiş Elif Eda, bir yandan üniversite eğitimine başlamanın bir yandan da kurumsal bir firmada iş hayatına ilk kez adım atmanın heyecanını yaşıyor. Fakat o, hemen hemen tüm yaşıtlarının benzer süreçlerden geçtiği bu zamanlarda onlardan farklılaşarak eğitim ve kariyer adımlarının yanında hem okul okul dolaşıp çocuklara ilham oluyor hem de okuma yazma bilmeyen kadınlara dersler veriyor. Elif Eda ile geçen zamanın ardından tekrar bir araya geldik... Kodlama konusunda kat ettiği mesafeyi, yeni hayallerini ve çocuklarla kurduğu umut verici hikayesini konuştuk.
- Bundan yaklaşık iki yıl önce liseli gençlerle birlikte NASA'nın Mars Rover Challenge'larına katılımınızla ilgili konuşmuştuk. Aradan geçen süreç sizin açınızdan nasıl ilerledi, neler yaptınız?
- O haberlerden sonra, bir süre köy okullarındaki ve onkoloji servisindeki çocuklara zaman ayırdım. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Bey ile tanıştım ardından Fuat Oktay Bey'in yönlendirmesi ile Prof. Dr. Metin Yerebakan ile tanışma fırsatına eriştim. İlerleyen zamanlarda sanayi ve sağlık alanında projeler yapmayı hedefliyorum. Daha sonra Vodafone'dan staj teklifi aldım ve şu an Vodafone'daki stajım sayesinde kendimi aslında alanım olmayan bir konuda oldukça geliştirme imkânı buldum.
- Hâlihazırda eğitiminize nerede nasıl devam etmektesiniz?
- Bu yıl İstanbul Kültür Üniversitesi, Girişimcilik bölümüne başlıyorum.
- Üniversite ve lise öğrencilerinin gönüllü olarak yer aldığı, sizin de iki yıl önce içinde yer aldığınız Ancha Uzay Teknolojileri ile olan iletişiminizi nasıl sürdürüyorsunuz?
- Ancha Space'ten ayrıldım. Ekipten arkadaşlarımla görüşüyorum fakat farklı alanlarda da kendimi geliştirmeyi hedef edindim.
- Kodlamaya, uzaya merakınız nereden geliyor?
- Uzaya, bilime ve gelişmeye olan merakımın babamdan geldiğini düşünüyorum. Babam bana hep kendimi geliştirmeyi öğütledi. Kodlamaya olan merakımın başlangıcı ise aslında köyde yeterince imkânı olmayan bir çocukken dünyadaki sorunların çözümüne nasıl katkımın olabileceğini düşünmem ve katkımın olması için bir yöntem aramamın sonucunda kodlamayı keşfetmem ile başladı. Aslında bir bilgisayara erişimim yoktu ancak kodlamanın algoritmalardan oluşan bir dil olduğunu ve bilgisayar olmadan da öğrenilebileceğini fark ettim.
- Daha önceki söyleşinizde köylerdeki okuma yazma bilmeyen kadınlara yardımcı olduğunuzu söylemiştiniz. Şimdi ise köy köy dolaşıp kız çocuklarına ilham olduğunuzu gördük sosyal medyada. Bunu yapmaya neden, nasıl başladınız?
- Başlama nedenim sorunları ele almaktı. Toplumumuzda çok fazla şeyin eksik olduğu söyleniyor ama maalesef bu aslında sözde kalıyor. Ben de bu yüzden harekete geçmek istedim, bence ortada bir sorun varsa çözülmeli. Bir şeyler değiştirmek istiyordum ve şöyle düşündüm; şehrimizde, ülkemizde hatta dünyada bir şeyleri değiştirmek, ilerlemek istiyorsak geleceğin kahramanları olan çocuklardan başlamamız gerekiyordu ben de öyle yaptım. Geleceğin kahramanlarına destek oluyorum.
- Çocuklarla nasıl vakit geçiriyorsunuz?
- Kız erkek fark etmeksizin onlara bilimi teknolojiyi ve hayatı anlatıyorum. Neleri başarabileceklerini, güçlü olduklarını göstermeye çalışıyorum. Aslında çocuklarımızın büyük ve çok güzel hayalleri var. Gerçekten biraz konuştuktan sonra o kadar güzel şeyler çıkıyor ki... Amacım bilim ve teknoloji sevgisini aşılayıp daima ileriyi hedefleyen çocuklar görmek.
- İlham olduğunuz çocukların hayatlarında sizce neler değişiyor?
- Özgüven aşılamayı hedefliyorum ve bunu başardığımı da düşünüyorum. İlk etapta adını söylemeye bile çekinen çocuklar, birden koca koca hayallerini anlatır oluyor ve "Yapacağım, başarılı olacağım" diyorlar.
- Aslında sizin yaşınız da henüz epey genç. Fakat köy köy dolaşmaktan, insanlara yardım etmekten imtina etmiyorsunuz. Bu motivasyonunuz nereden geliyor?
- Çocuk sevgimden olduğunu düşünüyorum. Çocukları çok seviyorum ve çok güveniyorum, geleceğimiz için çok önemliler. - Geleceğinize dair neler düşünüyorsunuz, hangi alanda kendinizi geliştirmek istiyorsunuz?
- Sosyal sorumluluk projelerime her zaman devam edeceğim. Fakat şu anda kendimi bilgimin az olduğu farklı alanlarda geliştirmeye çalışıyorum.
Gençliğin sesi olmaya çalışıyorum
- Bir genç olarak Türkiye'nin yazılım, kodlama gibi konularda mevcut durumunu, imkanlarını nasıl değerlendirirsiniz?
- Eskiye kıyasla daha iyi diyebilirim ama hâlâ yeterli değil. Daha fazla imkan sağlanmalı. Bu alana daha fazla genç yönlendirilmeli.
- Yaptığınız işler sosyal medyada paylaşılıp epey etkileşim alıyor, oradaki ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
- İnsanların güvenini kazandığımı düşünüyorum. Sosyal medyada paylaşılma nedenim, benim gibi hatta benden daha hevesli ve başarıya yürüyen gençlerin olması. Ben yalnızca kendimi temsil etmiyorum, tüm Türk gençliğini temsil ediyorum. Onların sesi olmaya çalışıyorum. Ses getirebilmek için çok fazla paylaşım yapılıyor.