Seyahat etmek özgürlüktür! Açıkçası bu benim mottom. Eminim milyonlarca insan benim gibi düşünüyordur. Aylardır dünya olarak içinde bulunduğumuz sürecin normalleşmesinin en önemli kalelerinden biri bana göre havaalanları... Eğer uçabiliyorsak, hayat normale dönüyor demektir... Tabii önce korkuları yenmek gerekiyor. Korkuyu yenmenin yolu ise, emin olmak, güvenmek. İşte bu nedenle, İstanbul Havalimanı'nda pandemi sonrası alınan önlemleri deneyimlemek, uçuşların en sağlıklı biçimde nasıl yapılacağını öğrenmek için yola çıktım. Havaalanı işletmecisi İGA CEO'su Kadri Samsunlu eşliğinde girişten, uçağa binene kadar her aşamayı test ettim, uçakta neler yaşayacağımızı THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'dan öğrendim. İşte detaylar: Öncelikle havaalanına gelirken yanınızda maske getirin. Maske kullanmayan yolcular terminale kabul edilmiyor. Terminal girişlerine konan otomatlardan maske, eldiven gibi koruyucu malzemeleri almak mümkün. Uçuşu olmayan kişiler havaalanından içeri giremeyecek! Yani yakınlarınız sizi ancak kapıya kadar uğurlayabilir. İstanbul Havalimanı'na sadece uçuşu olan yolcular giriş yapabilecek.
TIPKI BİLİMKURGU FİLMİ GİBİ
Terminale ayak bastığınız ilk andan itibaren hijyenik önlemler de devreye giriyor. Terminale giriş yapılan tüm noktalarda üzerinden geçtiğiniz paspaslar özel dezenfektanlı! Termal kamera uygulamaları da farklılaştırılmış. Terminale girer girmez girişte yer alan bir sistem sayesinde ölçülüyor. 37.5 derece üzerinde ateşi olanlar böyle tespit edilecek! Diyelim ki ateşiniz yüksek, x-ray cihazını geçtikten sonra belirlenen özel odalara götürüleceksiniz ve doktorlar durumunuzu inceleyecek ve uçup uçamayacağınıza karar verecek. Bunun yanı sıra, terminal içinde Robocop misali görevlilerle karşılaşmanız mümkün. Bu görevliler sayesinde teknolojiden de faydalanarak kask üzerine monte edilmiş termal kameralarla ölçümler yapılıyor.
UÇAKLARIMIZDA TÜM ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK, HAZIRIZ
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, uçakta nasıl önlemler aldıklarını anlattı:
Az temasla seyahat dönemi
Öncelikle uçak içerisindeki hava sirkülasyonuna değinmek istiyorum, uçaklarda HEPA filtreler ile uçaklarımızdaki hava birkaç dakikada (3 dakika) bir değişiyor ve hava düzenli olarak arındırılıyor. Yolcuların sürekli temas halinde olduğu alanlar da uluslararası standartlara sahip. Ve virüsü temas ettiği anda yok edecek dezenfektasyonlar ile periyodik olarak steril edilecek.
Uçuşlarımız boyunca kabin içindeki hijyen tedbirlerinin alınması ve tuvaletlerin dezenfektasyonunun sağlanması için "Hijyen Uzmanı" adı altında kabin memurları görev yapacak. Bu kişiler servis/sunum gibi yolcu ile temas edilecek safhalarda görev yapmayacak.
Uçuş sırasında Covid-19 şüphesi görülmesi durumunda kullanılmak üzere gerekli ekipmanlar bulundurulacak.
Ayrıca kabin içi bagaj hakları uçak altı bagaj haklarına dahil edilerek bu süreçte el çantası hariç kabin içine bagaj kabul edilmeyecek.
İkram konseptimizde de bu süreçte köklü bir değişime gideceğiz, teması minimuma indirdiğimiz bir ikram anlayışı önplanda olacak. Daha yalın, ambalajlı/ mühürlü, steril ve tek kişinin temasına yönelik yeni bir konsept getireceğiz. Uçan Şef hizmetimize ara veriyoruz. İç hatlarda ve dış hatlarda kısa uçuşlarda ikram hizmeti vermeyeceğiz.
Bunların yanında temas noktası olan dergi ve gazete dönemi de yeni normalde bitiyor.
HES KODU OLMAYAN UÇAMAYACAK
Yolcularımızın seyahat öncesi dikkat etmesi gereken önemli ve zorunlu hususlardan biri ise Sağlık Bakanlığımızın başlattığı HES kodu uygulaması. HES kodu olmayan yolcularımızın seyahat gerçekleştirmeleri mümkün olmayacak.
Yolcularımızın dikkate alması gereken diğer bir konu kabin bagajlarının uçak içine alınmayacak oluşu. Bunları uçak altında taşıyacağız. Sadece el bagajı vb. çantalar uçak içine alınacak. Yolcularımız buna göre valizlerini, çantalarını düzenleyebilirler.
Bir diğer konu da yolcularımızın havalimanına her zamankinden daha erken gelmesi. Sosyal mesafe ve havalimanındaki ilave süreçlerden ötürü uçağa geçiş her zamankinden daha fazla sürecek.
Maskesiz havalimanına giriş mümkün değil.
Uçuş sırasında Covid-19 şüphesi görülmesi durumunda kullanılmak üzere gerekli ekipmanlar bulunuyor. Görevli personeller "precaution kit"lerde bulunan maske, tek kullanımlık eldiven (çift eldiven giyilecektir), önlük ve gözlüğü gereklilik durumunda mutlaka kullanacak.
Riskli bölgelerden gelen yolcularımız ise daha önce de uygulandığı gibi öncelikle termal kameralarla takip edilecek. Ateş ölçümleri terminal girişinde yapılmış olacak. Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olan yolcular tıbbi maske takılarak havaalanı sağlık birimine yönlendirilecek.
HES KODU NEDİR?
HES kodu uygulaması ile, hastalığa maruz kalmış ya da hastalarla temas etmiş olan, riski devam eden, yeni risk teşkil eden ve çeşitli nedenlerle uçuşa uygun görülmeyen yolcular bilişim sistemleri üzerinden havayollarına bildirilecek ve bu yolcular taşınmayacak. Uçuş sağlık kontrolleri yine Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanmış olacak. Her birey için (0-2 yaş hariç) bu kod gerektiğinden dolaylı olarak ailesi de dahil çevresi gözden geçirilmiş olacak.
ULTRAVİYOLE IŞINLARIYLA VİRÜSLER ÖLDÜRÜLÜYOR
Bu dönem, ülkemizde teknolojik açıdan hızlı ve çözüm odaklı projelerin de ortaya çıkmasına yol açtı elbette. TÜBİTAK'ın desteklediği ve Kayseri Erciyes Üniversitesi onaylı bir sistem, xray cihazlarının arkasına eklendi ve şu anda test ediliyor. Bu sistem yolcuların bavulunun dört tarafına da ultraviyole ışınlar göndererek virüsü öldürüyor. Sistem için Sağlık Bakanlığı'ndan onay çıkması durumunda her bir giriş kapısına bu sistem yerleştirilecek! Yolcu ve bagajları ile yakın temasta bulunacak personel maske, eldiven, yüz siperliği veya koruyucu gözlük ve koruyucu başlık kullanarak görev yapacak. Yolculara evde check-in yapmaları öneriliyor. Kontuar ve pasaport kuyrukları için sosyal mesafe dikkate alınarak zemine yapılan etiketlemeler ile sıralar bir dolu bir boş olacak şekilde organize edilmiş. Şimdi terminalde biraz gezintiye çıkabiliriz... Terminal genelinde tüm yolcu oturma gruplarında, sosyal mesafeye göre ayarlamalar yapılmış. Oturma koltukları üzerine uyarıcı etiketler konulmuş. Yeme-içme alanlarında sosyal mesafe kuralları aileler ve bireysel yolcular için uygulanmaya başlanmış. Aile olarak yolculuk yapan yolcular, bireysel yolcular ile pleksiglass sistemi sayesinde temas etmeyecek. Yeme-içme alanlarında tek kullanımlık ve paketlenmiş şekilde çatal/bıçak/tuz/biber mevcut.
TERMİNALDE YÜZDE 100 TAZE HAVA ÇEVRİMİ
En çok konuşulan konulardan biri de havalandırma! Covid 19 sonrası yeni bir sisteme geçilmiş. Taze hava çevirimi maksimum seviyeye çıkarılmış. Klima ve havalandırma sistemlerinin bakım periyotları sıklaştırılmıştır. Bagaj, el arabaları da her kullanımdan sonra sterilizasyon işlemine tabi tutuluyor. Tuvalet zeminleri, taşları, pisuarlar, ozonlu su ile temizleniyor. Duty free alanındaki tüm çalışma alanlarında dezenfektasyon seviyesi artırılmış, azami hijyen şartları uygulanıyor. Tüm ödeme noktalarında dezenfektanlar yer alıyor. Satış yapılan mağazalarda çalışanlar için tam koruyucu set kullanımı zorunlu tutuluyor ve kasiyer bölümleri ve yemek servis alanları gibi yerler pleksiglas seperatörle bölünmüş. En önemli yeniliklerden biri de yolcu bilgi formu. Yolcular bu formları eksiksiz olarak doldurup, kabin amirlerine teslim ediyor. Kabin amirlerinin de sağlık görevlilerine formları teslim etmesiyle yolcu takibinin daha sağlıklı yapılması planlanıyor. Havalimanına inişi gerçekleşen her seferin takibi Sağlık Bakanlığı-Hudut Sağlık Birimi'nin koordinasyonu ile gerçekleştirilecek.
GELEN YOLCUYA PCR TESTİ UYGULAMASI
Gelelim yurt dışından gelen yolculara... Sağlık Bakanlığı tarafından gelen her yolcuya PCR testi uygulamasına başlanacak. Maksimum üç saatte bu testin sonuçlarını alan yolcular ülkemize girebilecek. Ve yeni bir uygulama da hijyen takımı! İstanbul Havalimanı içerisinde görev yapacak 60 kişiden oluşan bir takım, yolcuların kurallara uyup uymadığını denetleyecek. Aynı zamanda takım, sosyal izolasyona dikkat etmeyen kişileri nezaket kuralları içerisinde İngilizce ve Türkçe uyaracak.