Müzik ruhun gıdası, sanat eserine bakmak mutluluk kaynağı... Hem bu zorlu gündemden uzaklaşıp biraz nefes alabilmek herkesin hakkı. O halde bilgisayarımızın başına geçip ya da akıllı telefonumuzu elimize alıp turumuza başlayalım. Ünlü müzelerde gezip harika sanat eserlerine bakalım, dünyanın farklı köşelerini bu kez sokaklarında kaybolarak değil izleyerek keşfedelim ya da sevdiğimiz şarkıcıların evine konuk olup mini konserlerini dinleyelim. Ekran başından durmaktan sıkılınca da bir türlü fırsat bulup okuyamadığımız romanların sayfaları arasında kaybolalım. Yemek yapabilir, yeni bir dil öğrenebilir hatta belki de ileride çocuklarımıza bu günleri daha iyi anlatabilmek için günlük bile tutabiliriz.
KONSER
KONSERLER SANAL ORTAMA TAŞINDI
Boşuna "Müzik ruhu iyileştirir" denmiyor. Bu zor günlerde yine imdadımıza müzisyenler yetişti. Onlar da birçoğumuz gibi evlerinde. Ama bu konser vermelerine engel değil. Salgın sonrası sosyal medya platformları üzerinden mini konser verme akımı yurt dışında başladı, ülkemizde de devam ediyor.
Kimler kimler enstrümanını alıp kamera karşısına geçmedi ki... Coldplay'ın solisti Chris Martin, John Legend öncülerden. Keith Urban yayındayken arka planda da eşi Nicole Kidman vardı.
Çellist Yo-Yo Ma verdiği mini konseri sağlık çalışanlarına adadı.
Bizde de Alya, Onurr, İlyas Yalçıntaş, Aydilge gibi isimler bu hafta mini konserler veren isimler arasındaydı.
Birçok isim konserleri YouTube ve Instagram üzerinden düzenli olarak sürdürmeyi planlıyor. Doğuş Çabakçor da evine kurduğu DJ setiyle YouTube'ta canlı yayın yapıyor.
Red Bull Türkiye Instagram hesabı üzerinden online konserler de Nilipek ile başladı. 25 Mart'ta Kalben'i dinleyebilirsiniz.
Gökhan Türkmen bu akşam Birlikte Güzel'in Instagram hesabından konser verecek.
Mustafa Ceceli dün YouTube kanalında "Mustafa Ceceli Evde" başlıklı konser verdi.
New York merkezli dans müziğin sevilen ikilisi Sofi Tukker her akşam aynı saatte DJ kabinine geçip izleyenleri dans ettiriyor.
Berlin Filarmoni'nin konserleri de 31 Mart'a kadar The Digital Concert Hall üzerinden ücretsiz izlenmeye açıldı.
Viyana Devlet Operası ve The Metropolitan Opera da belli aynı şekilde eserleri belli saatlerde ücretsiz izlemeye açtı.
Danimarkalı müzisyen Oh Land yaptığı canlı yayında yeni şarkısı I Miss One Week Ago 'ya da yer verdi.
İTAP
BOL BOL OKUYUN
Kitap okuyalım, hem de yüksek sesle okuyalım. Neden mi? Araştırmalara göre yüksek sesle kitap okumak depresyondaki kişilere iyi geliyor. Okumak stresi de yüzde 68 oranında düşürüyor. Peki ne okumalı? Klasiklere ne dersiniz? Ya da bir türlü cesaret edip elinize alamadığınız 'tuğla' tabir edilen kitaplara... İşte birkaç öneri...
Marcel Proust'un Kayıp Zamanın Peşinde romanının Fransızca orijinali 9 milyon 609 bin harften oluşuyor. Modern romanın başyapıtlarından biri kabul edilen eserin Türkçe çevirisi ise 3133 sayfa.
Haruki Murakami'nin nefes kesen romanı 1Q84 1256 sayfa. Yazar okuyucuyu iki dünya bir araya gelmeden mümkün olmayan bir aşkın peşinden sürüklüyor.
Don Kişot'un serüvenlerini 920 sayfa boyunca okuyabilirsiniz.
Rus klasiklerine başlamanın da tam zamanı. Rus yazar Tolstoy'un 1823 sayfalık Savaş ve Barış'ı dünya edebiyatının en iyi 10 eserinden biri sayılıyor.
"Hayat, kötü bir kitap okumak için çok kısadır" der James Joyce. O zaman yazarın tavsiyesine uyalım ve Ulysses'i okumaya başlayalım.
Edebiyatımızın önde gelen yazarlarından Refik Halid Karay'ın Nilgün adlı eseri de 1029 sayfa.
HOBİ
GÜNLÜK TUTUN-DİL ÖĞRENİN
Bu zor günlerin günlüğünü tutun, neler yaptığınızı, neler hissettiğinizi yazın. İleride çocuklarınız, torunlarınız bu karmaşık ve zorlu dönemi nasıl geçirdiğinizi öğrenmek isteyecektir. Tarihe not düşmenin tam zamanı. Dualingo gibi uygulamalar üzerinden yeni bir dili öğrenmeye de başlayabilirsiniz
SEYAHAT
BU KEZ YÜRÜYEREK DEĞİL SEYREDEREK KEŞFEDELİM
Hepimiz farklı ülkeler, kültürler görme planlarımızı bir süreliğine ertelemek zorunda kaldık. Ama bu seyahat etme tutkumuzu rafa kaldırmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Seyahatseverler için mobil seyahat uygulaması Piri'deki ücretsiz sanal turların oldukça ilgi çekici olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin ünlü dizi Game of Thrones'un çekildiği lokasyonları tek tek bu uygulama üzerinden gezebiliriz. Gökyüzü meraklılarının ilgisini çekebilecek rotalar ise Göz Alıcı Astroturizm Merkezi adı altında toplanmış. Dünyanın sıra dışı festivallerine katılmaya ne dersiniz? Ya da Türkiye'nin birbirinden güzel altı köyünde geçmişe yolculuğa çıkmaya...Ya da gelin en iyisi, mis kokulu kahvenin topraklarımıza geliş hikayesinin peşine düşelim.
MÜZE/GALERİ
SANAT ESERLERİ BİR TIK UZAĞINIZDA
Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa'sından Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi'ne... Birçok müzenin koleksiyonunda yer alan paha biçilmez eserler aslında sanal ortamda ziyarete açık. Belki önünde selfie çektirme şansımız yok ama güzel bir sanat eserine bakarak beynimizde mutluluk duygusunu uyandırabiliriz. O zaman müze turumuza başlayalım.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze, saray, cami, kilise, manastır ve kalelerde www.ktb.gov.tr adresi üzerinden sanal gezinti yapmak mümkün. Sitede Ayasofya Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi de var, Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı da...
Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ve Osman Hamdi Bey... Bu sergileri de 360 derecelik görüntülerle ziyaret etmek mümkün. Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE), bu iki serginin de aralarında bulunduğu koleksiyon ve süreli sergilerini Google Arts&Culture platformunda sanatseverlerle buluşturuyor. Aynı platformda Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonları da bulunuyor.
Nostaljik tren turu, denizaltı gezisi, atlıkarınca ve oyun parkı, uçaklar ve klasik otomobiller... Geçmişten günümüze endüstri, ulaşım ve iletişim tarihine ışık tutan Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenen 14 binin üzerinde objeyi de Google Street View ile ziyaret edebiliyoruz.
Google Arts&Culture üzerinden dünyanın ünlü müzelerine de ulaşma şansı var. Mona Lisa tablosunun sergilendiği Paris'teki Louvre Müzesi, Medici ailesinin koleksiyonunu barındıran Floransa'daki Uffizi Müzesi, Zeus Sunağı'nın bulunduğu Berlin'deki Pergamon Müzesi, Londra'daki British Museum, çok sayıda resmin bulunduğu St. Petersburg'taki Hermitage Müzesi gibi..
MÜZE/GALERİ
ÖZLEMEYİN KENDİNİZ YAPIN
Koronavirüsle mücadele kapsamında restoranlar da hizmete ara verdi ya da paket servise geçti. Ama bu favori tatlınızla bir süre görüşemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Tek yapmanız gereken kolları sıvayıp mutfağa girmek. Köşebaşı da her ne kadar evlere servise devam ediyor olsa da meşhur tatlısının tarifini bizimle paylaştı.
PEYNIRLI İRMIK HELVASI (2 PORSIYON)
MALZEMELER:
2 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı margarin
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı süt
1 dilim dil peyniri
HAZIRLANIŞI:
Tereyağı ve margarin derin bir tavada eritilir, irmik eklenerek kavrulur. İrmik kehribar sarısı kıvamına gelince ocak kapatılır şeker ve süt yavaş yavaş kavrulan irmiğin üstüne dökülerek karıştırılır. Daha sonra kısık ateşte tekrar karıştırılarak pişirilir. İrmik unu sütü çekince ocak kapatılır ve isteğe göre tuzsuz dil peyniri ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. İsteğe göre dondurma ve tarçın ile servis edilir.