Bıçak emojisi birini öldüreceğiniz anlamına gelir mi? Ya da kalp emojisi taciz delili sayılır mı? Ve ya 'tamam' işareti işten atılma nedeni olur mu? İlk olarak 1982 yılında "iki nokta üst üste, bir tire ve parantez" işaretinden oluşan gülen yüz ifadesi ile hayatımıza giren emojileri kullanırken artık çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Akıllı telefonlardaki mesajlaşma uygulamaları ya da sosyal medyalarda duyguları anlatan simgeler olan emojiler yüzünden dünyanın dört bir yanında binlerce kişinin başı belaya giriyor, davalar açılıyor. Örneğin ABD'de 2017 yılında emoji kaynaklı 33 dava açıldı, bu rakam geçen yıl 53'e yükseldi, 2019'un başından itibaren ise açılan dosya sayısı 50'yi geçti bile. Aslında henüz mahkemelerde 'emoji saldırılarına' karşı nasıl karar verileceğine dair bir yönetmelik bulunmuyor. Ancak hakimlerin yorumlarına göre çeşitli cezalar veriliyor. Emoji hukuku üzerine çalışmalar hızla artıyor. Hatta son yıllarda özellikle cinsel taciz suçlamalarında en yaygın kanıt olarak emojiler gösterilmeye başlandı. İŞİNDEN OLDU
Akıllı telefonlarda kullanılan emojiler artık iş yerlerinde de sıkça mahkemelere taşınıyor. ABD'de ailesinin sağlık sorunlarından dolayı işten ayrılmak zorunda kalan birinin arkasından, patronu gülen yüz emojisi atınca çalışanın avukatı, bunu mahkemeye taşıdı. Ya da Çin'in Changsha kentindeki bir kafede çalışan bir kişi, patronuna WeChat'teki grup yazışmalarına 'tamam' anlamındaki el işaretini gönderince işinde oldu. İsmi açıklanmayan patron kendisini aşağıladığı gerekçesiyle çalışanını işten çıkardı. Biraz daha eskilere gidersek, ABD'de üç yıl önce ayrıldığı kız arkadaşına WhatsApp'tan silah emojisi yollayan bir kişi 'ölümle tehditten' suçlu bulundu. Hatta bundan kısa bir süre sonra silah emojileri kaldırıldı.
TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL
Emojilerle ilgili diğer bir sıkıntı farklı işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda birçok simgenin farklı şekilde gözükmesi oluyor. Örneğin Google andreoid kullananların emojileri diğer işletim sistemlerini kullananlarda farklı çıkabiliyor ya da soru işaret olarak gözüküyor. Dolayısıyla mesaj yolu ile veya sosyal medyadan bir emoji yollanacağı zaman biraz daha dikkatli olmakta fayda var. Hukukçular ise emoji dilini çözmeye çalışıyor. Ortak görüş tek başına gönderilen bir emojiyi anlamlandırmanın daha zor olduğu yönünde. Yani emojinin öncesi ya da sonrasında gerçekleştirilen yazışmalar çok önemli. Bu nedenle eğer bir önceki mesaj ile bağdaştırılabilecek bir bıçak emojisi tehdit delili sayılabilir görüşü hakim.
EVRENSEL DİL SAYILMAZ
Hukukçular emojilerin evrensel bir dil olarak sayılmaması gerektiğini savunuyor. Herhangi bir emojinin kültürel olarak farklı yorumlandığına dikkat çekiyorlar. Karşınızdakini onaylamak amacıyla gönderdiğiniz başparmağın havada durduğu emoji, Ortadoğu ülkelerinde kabalık olarak algılanabiliyor. Ya da birçok ülkede jest anlamında kullanılan gülen yüz Çin'de alay, aşağılama olarak kabul ediliyor.
EN POPÜLERİ GÜLMEKTEN AĞLAYAN
Her yıl 17 Temmuz Dünya Emoji Günü olarak kutlanılıyor. Toplamda 3 bin farklı çeşidi olduğu düşünülen emojiler 2015 yılında ünlü Oxford Sözlüğü'ne de girdi. İnternet dünyasında araştırmalar yapan şirketlere göre dünya genelinde Facebook'ta en popüler emoji, gülmekten ağlayan yüz ifadesi oluyor. İkinci sırada genelde üzüntüden ağlayan yüz ifadesi oluyor. Twitter'da en popüler emoji de gülmekten ağlayan yüz ifadesi olurken, Instagram'da kalp birinci sırada. Sadece Facebook Messenger üzerinden her gün 5 milyardan fazla emojinin gönderdiği biliniyor. Türkiye'de de en çok ağlamaktan gülen yüz emojisinin gönderildiği biliniyor.