"Kader gayrete aşıktır..." Reklam ve pazarlama dünyasının tanınmış isimlerinden ve bir medya ajansının yöneticisi olan Bülent Yar'ın kitabının ismi işte İbn'i Arabi'nin bu kısa ama etkileyici cümlesinden geliyor. 25 yıllık çalışma hayatından edindiği deneyimleri bu kitapta bir araya getiren Bülent Yar, bir yandan dijitalleşen dünyadaki kuşak çatışmalarına odaklanırken bir yandan da iş dünyasında karşımıza çıkan yeni kavramları ele alıyor. Tüm bunların yanında konu başlıkları arasına serpiştirilen, başlarına gelen tüm zorluklara rağmen pes etmeyen ünlü isimlerin başarıya ulaşma öyküleri de her yaştan insan için adeta bir motivasyon kaynağı... Öyle ya kimler yok ki öyküleri anlatılanlar arasında; Walt Disney, J.K Rowling, Henry Ford, Albert Einstein ve daha niceleri... Peki Kader Gayrete Aşıktır kitabında Bülent Yar hangi kavramlara odaklanıyor ve hem yöneticilere hem de iş dünyasına yeni adım atacak gençlere neler öneriyor. Gelin, öne çıkanlara bir bakalım...
EN ÖNEMLİ KAVRAM MANEVİ DEĞER: Günümüzde geçmiş tecrübeler ve ezberlerin ne kadar yeterli olacağı tartışmalı. O yüzden öngörüde bulunmak zor. Bu yüzden birçok yönetici için manevi değer kavramı daha da önem kazanacak. Yani yol gösterici, anlayışlı, mukavemeti güçlü, beklemek yerine uyum sağlayan, sadece saygı duyulan değil aynı zamanda sevilen yöneticilere daha da ihtiyaç duyulan bir dünya bizi bekliyor.
KİŞİSEL FARKINDALIK BÜYÜSÜ: İnsanların sizi gördüğü yer ile kendinizi gördüğünüz yer arasında uçurum varsa ciddi bir kişisel farkındalık sorunu söz konusu. Bülent Yar özellikle yolun başındaki gençlere sınırlarının farkına varmalarını öğütlüyor. Bu konuda en önemli olan şey ise geri bildirimlere açık olmak...
KONFOR ALANINDAN ÇIKIN: Diyelim ki patronunuz size bir yapılacaklar listesi verdi ve bu listeyi harfiyen yerine getirdiniz. Ama bu yeterli olmayabilir. Bir sınavdan 100 üzerinden 50 alarak geçebilirsiniz ama 90 almak da sizin elinizde. Mesele fark yaratabilmek. Bülent Yar'a göre konfor alanından çıkıp cesur tercihlerde bulunanlar iş dünyasında daha hızlı terfi alabiliyor.
KENDİ KAMÇINI BULMAK: İster 25 yaşında yolun başında bir genç olsun isterse de 60'larında deneyimli bir yönetici... Kariyerinde ilerlemek isteyen herkesin makul bir motivasyon ve amaca ihtiyacı var. Fakat Bülent Yar burada içi boş 'gaza gelmeler'e aldanılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü ona göre hedef ve motivasyonlar ne kadar gerçekçi ve gelişim odaklı olursa gerçekleşmesi de o kadar mümkün oluyor. Kısacası gerçeklikten kopmamak iş dünyasında önemli.