"Bir sonraki seyahatimde Filistin'e gideceğim!" Bu cümleyi bir arkadaşınıza söylediğinizde yüzünüze şaşkınlıkla bakacağına eminiz. Filistin'in bir turizm destinasyonu olarak akla en son gelecek yerlerden biri olduğunu düşünebilirsiniz. Haklısınız. Haber bültenlerinin daimi konusunudur Filistin'de yaşananlar. Evet yıllardır süren bir mücadele söz konusu. Bıkmadan usanmadan topraklarına sahip çıkıyor Filistinliler. Hep kan, gözyaşı, protesto... Elbette bu ülke bundan çok daha fazlası... Filistin'in üzerinde yükseldiği coğrafya, insanlık tarihi adına birçok değeri, eşsiz bir tarihi barındırıyor. Bu tarih, bu kültür belki de halkın verdiği mücadele, tüm dünyanın ilgisini çekiyor... Ve gidip gözleriyle görmek, orada o tarihin, o kültürün içinde olmak istiyorlar. Bu tespiti yapılan araştırmalar da doğruluyor: Veriler her yıl Filistin'i daha fazla gezginin ziyaret ettiğini gösteriyor. Filistin topraklarını ziyaret eden turist sayısı 2018 yılında 3 milyonu geçti. Bir önceki yıl ülkeyi ziyaret eden turist sayısı 2 milyon 715 bin 804'tü.
TÜRKLER DE GİDİYOR
Filistin'i ziyaret edenler arasında Türkler de var. Filistin Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre geçen yıl 130 bini aşkın Türk vatandaşı Filistin'i ziyaret etti. Görünen o ki bu rakam gittikçe artacak. Çünkü turizm şirketleri çoktan kollarını sıvamış, bölgeye tur düzenlemeye başlamışlar. Yapılan turlardan çok da memnun dönmüşler. Tur yetkilileri her hangi bir güvenlik sorunu yaşamadıklarını söylüyor. Kültürel doku, tarihi miras ve kadim Filistin mutfağı ziyaretçileri ziyadesiyle memnun etmiş.
THY İŞBİRLİĞİNE HAZIR
Turizm konusunda resmi düzenlemeler de söz konusu. Geçtiğimiz günlerde de Filistin Turizm Bakanı Rola Maayia ile THY Orta Doğu Bölgesi Satış Başkan Yardımcısı Muhammed Fatih Durmaz işgal altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde bir araya geldi. Durmaz, görüşmede THY'nin, Filistin'e yeni turist kafilelerinin gelmesine katkı sağlayacak şekilde işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
BİSİKLET TURU
Filistin'in gezginlerin radarına girmesinde tarih, kültür, din ve coğrafi açıdan zengin bir ülke olmasının payı büyük. Üç ana semavi dine göre özel bir öneme sahip olan Filistin'in herhangi bir şehrini veya ilçesini ziyaret ettiğinizde ilk dikkatinizi çeken insanların yüzleri oluyor. Misafirperverliği ile ünlü halkı, yüzünde zengin tarihin ve farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor. Otelden pansiyona farklı alternatiflerdeki konaklama seçenekleri, yetenekli şeflerin elinden yeniden şekillenen yerel mutfağı da ülkede son yıllarda turizmin gelişmesinde önemli rol oynuyor. Düzenlenen yürüyüş ve bisiklet turlarına katılanlar ise özellikle Batı Şeria'nın doğal güzelliklerini keşfetme fırsatı buluyor.
DÜNYANIN EN ESKİ ŞEHRİ: ERİHA
Deniz seviyesinin tam 258 metre altında. Eriha, dünyanın en eski şehri. Aynı zamanda en alçak şehri. Tarihi ise günümüzden 10 bin yıldan daha öncesine dayanır. Eriha'nın en görkemli yapılarından biri 10. Emevi Halifesi Hişam Bin Abdülmelik tarafından yaptırılan Hişam Sarayı. Sarayın banyosunun zemininde yer alan ve Hayat Ağacı olarak adlandırılan tablo, dünyanın en büyük birleşik mozaik tablosu olarak biliniyor. 827 metrekarelik tablonun yaşı 1400 yıl öncesine uzanıyor. Geçen yüzyılın başında keşfedilen mozaik tablo, 2010 yılına kadar üstü kumla örtülü bir şekilde muhafaza ediliyordu. Daha sonra restorasyonuna başlanan tablo, 2016'da yapılan törenle turistlerin ziyaretine açıldı.
GÜVENLİK AÇISINDAN SIKINTI YAŞAMADIK
Fest Travel, Filistin'e tur düzenleyen turizm şirketleri arasında yer alıyor. Şirketin operasyon departmanı Filistin turları ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
- Filistin nasıl bir turizm destinasyonu olarak değerlendirilebilir?
- Filistin tarih, kültür, dinler tarihi ve coğrafi açılardan çok zengin bir ülke. Tarih öncesi dönemlerden başlayıp Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslami dönemlere ilişkin pek çok tarihi ve kutsal mekana ev sahipliği yapıyor. Çok çarpıcı bir coğrafyası var. Tarih ve coğrafyanın birbirini bütünlediği bir ülke.
- Hangi güzergahtan gidiliyor?
- Ülkeye girmek için mutlaka İsrail sınırından geçerek Filistin'in herhangi bir bölümüne ulaşılabiliyor. Havayolu ile İsrail üzerinden ulaşım en pratik yol. Karayolu ile de Ürdün üzerinden gelinebilse de yine de İsrail sınırı geçilerek ulaşılıyor.
- Filistin, turistler için güvenli mi?
- Güvenlik açısından herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Son derece rahattık.
- Nelere dikkat etmeli?
- Filistin'den ayrılırken gezi esnasında yaptığınız programla ilgili olarak İsrail sınır/ gümrük görevlilerinin bazı özel sorularına muhatap olunuyor. Bu nedenle bir hediye, taşınması ve yurt dışında birisine teslim edilmesi gereken bir şey almamak gerekiyor. Genel uygulama bu şekilde.
- Nereler mutlaka görülmeli?
- Turlarımız sadece Filistin değil, İsrail'i de kapsıyor. Ziyaret ettiğimiz yerler şöyle: Üç dinin kutsal mekanlarının bulunduğu, eşsiz inanç atmosferiyle Kudüs, Hz. Muhammed'in Miraç'a çıktığına inanılan Kubbet'üs- Sahra, Ağlama Duvarı, Kutsal Kitap'ta (Eski Ahit, Yeni Ahit) yazılı olan olayların geçtiği yerler, tarihi Tunç Çağı'na kadar uzanan kadim kent El Halil, palmiye ağaçları şehri Eriha, Hişam Sarayı, Nasıra ve Beytüllahim
BÜYÜK BÜYÜKANNENİN TARİFLERİ
Çatışmalar, yerinden edilmeler sonucu kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Filistin mutfağı son yıllarda yetenekli şeflerin elinde yeniden keşfediliyor. Bu şeflerden biri Fadi Kattan. Rezervasyonla gidilen restoranı Fawda Restaurant and Cafe'de yerel malzemeleri Fransız teknikleriyle birleştiriyor.
Restoranın menüsünde büyük büyükannesinden kalan tariflere yer veren Kattan, Filistin mutfağının falafel ve humustan ibaret görülmesine de şiddetle karşı çıkıyor. Yüzyıllar boyunca birçok kültürün etkisiyle ortaya çıkan Filistin mutfağının olmazsa olmazları arasında mezeler var. Közlenmiş patlıcan ezmesinden yapılan mutebbel, tabule salatası, nohut köftesi felafel gibi...
MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ
Halen ilk adıyla bilinen Sebastiya, Nablus'un 10 kilometre kuzeybatısında iki tarihi ana yolun kesiştiği noktada yer alıyor. Bölgede gerçekleşen kazılar şehrin Demir Çağı'na ait kalıntılarının ortaya çıkmasını sağlamış. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sebastiya beldesi, tarihi, kültürel ve doğal manzarasının yanı sıra sahip olduğu eserler sebebiyle de Filistin'de ilgi çekici bir turistik noktaya dönüşmüş. Beldenin tarihi merkezinde bir dizi restorasyon çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucu Nebi Yahya Camii ve Makamı, Aziz Yuhanna Al-Mimidan Katedrali, Büyük Roma mezarı, zeytin sıkma tesisi, Al-Kayid Sarayı, eski binalar ve turistik yol ziyarete açılmış
?UNESCO LİSTESİNDE
Tarihi eski Tunç Çağı'na kadar uzanan kadim kent El Halil, dünyada sürekli yerleşimin olduğu en eski şehirlerden biri. Batı Şeria'daki şehir UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor. Harem-i İbrahim Camisi'nin de içinde bulunduğu eski kent evrensel bir değer olarak kabul ediliyor. Caminin altında yer alan mağarada Hazreti İbrahim ve eşinin kabirlerinin yanı sıra Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve eşlerinin de mezarları bulunuyor