Şehir sendromunu daha önce hiç duydunuz mu? Özetle turistlerin ziyaret ettikleri şehirlerde olumlu ya da olumsuz anlamda normalinden daha fazla etkilenmesi diyebiliriz. Buraya kadar aslında her şey normal. Yani kim Kudüs'ten etkilenmez ki ya da Paris'ten veya Floransa'dan... Ama bahsedeceğimiz şehir sendromlarında işler biraz daha karmaşık. Kişi gittiği şehirden öyle bir etkileniyor ki çarpıntı, baş dönmesi gibi şikayetlerden hastanelik oluyor. Hatta sıkı durun, ortadan kaybolan bile var. Aslında şehir sendromu bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Uzmanlar bu tarz rahatsızlıkları yaşayanların geçmişlerine de dikkat çekiyor. Yani bir kısmı geçmişinde zaten ruhsal sıkıntılar yaşayan kişiler. Bunun yanı sıra şehir sendromuna yakalananların ciddi bir kesimi 70 yaşın üzerindekiler oluyor. Yaptıkları uçak yolculukları, bütün gün ayakta kalmaları ve geçmişte yaşadıkları tecrübeler de farklı duygular hissettikleri bir şehirde rahatsızlığa dönüşebiliyor. Gelin şimdi şehir şehir sendromlara bir göz atalım...
Kudüs'te garip sesler duyuyorlar
Filistin'in kalbi, Müslümanların ilk kıblesi ve Hz. Muhammed'in Miraç yolculuğuna çıktığı yer olan Mescid-i Aksa'ya ev sahipliği yapan kent burası. Kudüs'te aynı zamanda Hıristiyanlar ile Yahudilerin en kutsal mekânları bulunuyor. Tarihi ve maneviyatı en derin olan kentlerden biri olan Kudüs'ü her yıl milyonlarca turist ziyaret ediyor. İşte bu ziyaretçilerden onlarcası 'Kudüs sendromu'na yakalanıyor. İsrailli kaynaklara göre her yıl 100'e yakın turist bu rahatsızlıktan hastanelik oluyor. En çok ABD'li Hıristiyan turistlerin "Kudüs sokaklarında sesler duydum" tarzında şikayetlerle İsrail hastanelerine başvurdukları biliniyor. Kudüs sendromuna kapılıp kaybolan turistlerden bile bahsediliyor. İskoçyalı turist Oliver McAfee'nin İsrail'de ortadan kaybolmasının üzerinden bir yıl geçti.. 21 Kasım 2017'de kaybolan MacAfee'nin hayatta olduğuna inanılıyor ama nerede olduğuna dair kimsenin bir fikri yok. İsrail basınına göre genç turist Kudüs sendromuna yakalandı ve inzivaya çekildi.
Floransa'da bu kadar sanat bünyeme dokundu
İtalya'nın Floransa kenti sanat ve mimari ahengin zirve yaptığı ender şehirlerden biri olarak biliniyor. Bu kenti ziyaret eden turistler de 'Floransa sendromu'ndan nasibini alıyor. 18 Aralık 2018'de örneğin bir turistin kalbi Uffizi Galerisi'ndeki Sandro Botticelli'nin Venüs'ün Doğuşu tablosuna bakarken durdu. İsmi açıklanmayan turist o an müzeyi gezen bir doktorun yardımlarıyla hayata tutundu. Adamın 'sanat zehirlenmesi' olarak da bilinen Floransa sendromundan dolayı fenalaştığına kanaat getirildi. Dahası var. Floransa'daki Santa Maria Nuova Hastanesi kayıtlarına göre 1977 ile 1986 yılları arasında 100'den fazla turist çarpıntı, aşırı terleme, ani baş dönmesi, göğüs ağrısı ve hatta halüsinasyon görme gibi şikayetleriyle tedavi edildi. Uzmanlar bu durumu "Floransa'daki sanat ve mimarı bazı hassas turistlere iyi gelmiyor" şeklinde özetliyor.
PARİS HİÇ DE BEKLEDİĞİM GİBİ ÇIKMADI
Dünyada en fazla turist çeken şehirlerin başında geliyor Fransa'nın başkenti. 'Paris sendromu'na ise genelde Japon turistler yakalanıyor. Büyük bir umutla geldikleri Paris'te unutamayacakları romantik anlar yaşamak isteyen Japon turistlerin büyük bir kısmı umduklarını bulamadıkları için hayal kırıklığına kapılıyorlar.