Önümüzdeki hafta bir tarih sona eriyor. Atatürk Havalimanı kapanıyor, İstanbul Havalimanı tam anlamıyla faaliyete başlıyor. 5-7 Nisan tarihleri arasında 'büyük göç' olarak adlandırılan taşınmanın ardından artık tüm iç ve dış uçuşlar İstanbul Havalimanı'ndan gerçekleştirilecek. Bu büyük taşınma öncesi İstanbul Havalimanı'nda hazırlıklar tam gaz devam ediyor. Biz de bu hazırlıkları yerinde gözlemlemek, Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı, gözbebeği İstanbul Havalimanı'nı tanıtmak için tüm günü orada geçirdik. Buraya sadece havalimanı demek az kalır; mimarisi, atmosferi, büyüklüğüyle insanı çarpan, heyecanlandıran ve aynı zamanda gururlandıran bir yer İstanbul Havalimanı. Son derece organize ve şık olduğunun altını çizmek gerekiyor. Dev havalimanını gezdikçe buranın donanımlı bir yaşam merkezi haline dönüştürüldüğünü anlıyoruz. İçerde herkesi oyalayacak, yolculuğunu keyifli hale getirecek birçok unsur var. Sergi de görmek mümkün, lüks alışveriş yapmak da, ayaküstü atıştırmak da, kısa bir uyku çekmek de... Yani İstanbul Havalimanı, yeni ve lüks bir yaşam alanı olmuş. İlk kez gidecekler için detaylar yazıda...
?YENİ HAVALİMANI KULLANMA KILAVUZU
İç ya da dış hat yolcusu olmanız fark etmez, gidişler tek terminalden sağlanıyor. Ama dikkat! İç ve dış hatlar için kapılar farklı!
Havalimanı ana terminal binasına geldiğinizde iç hat yolcusu iseniz, 1 ve 2 numaralı kapıyı tercih edin. Dış hat yolcusu iseniz, 3, 4, 5, 6 ve 7 numaralı kapılara yönelin. 5 numaralı kapı özel olarak THY'nin VIP yolcularına ayrılmış durumda.
İçeri girdiğiniz an ilk güvenliği geçer geçmez sizi mavi üniformalar giymiş gençler karşılıyor. Bu gençler size her konuda yardımcı olmak için görevlendirilmiş, farklı yabancı diller bilen, çoğu üniversite öğrencisi. 250 genç iç ve dış hatlarda yolculara rehberlik etmek için bulunuyor.
Havalimanından içeri girdiniz, uçağa gidiş öncesi güvenlikten geçmeden önce bir şeyler atıştırmak isterseniz, hemen bir üst kattaki food court'a gidebilirsiniz. Burada çeşitli restoran ve fast food zincirleri yer alıyor. İç hat yolcuları uçağa geçiş için ikinci güvenliği geçtikten sonra da yemek yiyebilir. Çay Saati, Simit Sarayı şu an hizmet veriyor. Hatta yolcular D&R'dan kitabını alıp, hediye alışverişi bile yapabilirler. Super Step ve Malatya Pazarı da açık olan dükkanlar.
Uçağa yönelmek için numaralı bir sistem yok. Her şey harflerle, yani sizin kapınız uçuşunuza göre A ya da G kapısı olabilir.
İç hatların bekleme alanları oldukça geniş. Çocuk oyun alanları, restoranlar, alışveriş seçenekleri bol. Hatta şu sıralar Ara Güler ve İGA'nın bir sergisi var. Zamanınız varsa bu sergileri gezebilirsiniz.
Teknolojiyle aranız iyiyse, İstanbul Airport mobil uygulamasını indirmenizi öneririm. Uygulama uçağın kapısına gidene kadar rehberiniz olacak şekilde tasarlanmış. Yüzde 100 yerli ve milli kaynaklar ile kurulan İGA Bilişim tarafından geliştirilen İstanbul Airport mobil uygulaması ile uçuş takibi yapabiliyor, yiyecek, içecek, alışveriş alanlarına ve ulaşım seçeneklerine erişilebiliyor. Bunların yanı sıra İstanbul'daki tüm etkinliklere de anında ulaşılabiliyor. Mobil uygulama App Store ve Google Play üzerinden indirilebiliyor
TAŞINMA SIRASINDA 35 SAAT KAPALI OLACAK
İstanbul Havalimanı 5 Nisan saat 03:00 ile 6 Nisan 14:00 arasında 35 saat süresince tüm yolculu seferlere kapalı olacak. Saat 14:00 ile saat 19.00 arasında ise İstanbul Havalimanı 5 saat süresince THY yolculu seferlerine açık olacak. 19:00 ile 00:00 arasında sadece üssü Atatürk Havalimanı olan THY, Onur Havayolları, Atlas Global'in tüm yolculu seferlerine açık olacak. İstanbul Havalimanı 7 Nisan saat 00:00 itibarıyla tüm uçuşlara açık hale gelecek.
İGA ekibi 5, 6 ve 7 Nisan tarihlerinde havalimanı otelinde ekiple kalacak. İlk gün yani 6 Nisan da saat 14.00'da uçuşlar başlayacak. Bu tarihte bileti olan yolcuların havalimanına erken gelmeleri iyi olur. Hem gezip, görme imkanı bulurlar hem de rahat bir şekilde yolculuklarını gerçekleştirirler. 6 Nisan saat 10.00'da havalimanı kapılarını yolculara açılacak.
Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na gidiş istikameti 5 Nisan saat 22.00'den itibaren 6 Nisan saat 10.00'a kadar, 12 saat boyunca kapalı.
Ayrıca, 6 Nisan saat 10.00'dan saat 23.59'a kadar 14 saat boyunca, Yeşilyurt havuzlu kavşağından başlayarak, Atatürk Havalimanı yönünde, Atatürk Havalimanı Caddesi, Mahmutbey- Yeşilköy Bağlantı Yolu (Basın Ekspres Caddesi) Mahmutbey Kavşağı'na (Mall Of İstanbul Mevkisi) kadar trafik verilmeyecek.
İstanbul Havalimanı'ndan Atatürk Havalimanı'na dönüş istikametinde, 6 Nisan saat 01.00'den itibaren aynı gün saat 10.00'a kadarki dokuz saatlik süreçte, İstanbul Havalimanı'ndan başlayarak, O-6 Kuzey Marmara Otoyolu (Avrupa Otoyolu Yatırım ve İşletme AŞ), O-7 Kuzey Çevre Otoyolu, Mahmutbey-Yeşilköy bağlantı yolu (Basın Ekspres Caddesi) Yeşilyurt havuzlu kavşağa kadar yolun trafiğe kapatılmasına karar verildi.
?DÖRT SAATLİK UYKU İÇİN ODALAR
İstanbul Havalimanı içinde dünyanın büyük havalimanlarında çok popüler olan zincir bir otel sistemi de var. İngiliz devi YO! Company, otelcilik markası YOTEL'i yeni havalimanı ile Türkiye'ye getirdi. YOTEL'in İstanbul Havalimanı'nda 451 odalı oteli var. Otel iki bölüme ayrılmış. Biri kara, biri hava tarafında. Pasaporttan önce ve sonra olarak da adlandırabiliriz durumu. Biz pasaporttan geçmeden önceki odaları gezdik. Hava tarafında olan otelde 170 oda var ama onlara bu konseptte kabin deniyor. Konaklamalar gecelik değil, saatlik. Minimum dört saat olarak satılıyor, fiyatı 70 euro. 12 metrekarelik kabinlerde, duş alınabilecek bir banyo, televizyon, yatak ve küçük bir çalışma masası yer alıyor. Kısa dinlenme molaları için biçilmiş kaftan. Kabin almak istemeyen ama duş almak isteyenler için, kısa süreli duş kiralama olanağı da sunuluyor.
MİCHELİN YILDIZLI ŞEFTEN GURME BURGER
34 bin m2'lik yeme içme alanıyla İstanbul Yeni Havalimanı dünyada tek çatı altında yer alan en büyük yeme içme alanına sahip.
Yeme-içme alanları TUM İçtur'a emanet. Burger King, Popeyes, Sbarro, Carl's Jr, Sincerely Yogurt, Starbucks, Gloria Jean's Coffee gibi birçok uluslararası marka ile sözleşmeler imzalandı bile. 7 Nisan itibariyle Starbucks, Gloria Jean's, Simit Sarayı, Nusr'et, Midpoint, Burger King, Popeyes, Sbarro gibi birçok dünya markası da hizmet verecek.
Türkiye'de ilk defa faaliyet gösteren Mvnch, HQuick Lounge, Çay Saati, Crousty&Co, Deli Aux Pain, Taze Fresh, Refresh gibi yerel markalar da havalimanında olacak. Tadında Anadolu, Turcuisine, Mood up, Pizzeria Enzo, Gram, Plus Kitchen, Malatya Pazarı, Simit Sarayı, Seferi, Via ile Brewmark, Tickerdaze barları da yolcuları bekliyor olacak.
İlk defa bir havalimanında yolcular Michelin yıldızlı restoran şefi Akram Benallal ile Vivandi markası altında lezzetli gurme burger menüleri deneyimleyip, Yo!Sushi markası ile tanışma imkanına sahip olacak. Ayrıca Nusr'et de burger ve steak konseptleri ile havalimanında hizmet vermeye hazırlanıyor.
100'den fazla yerli ve milli üreticinin ürünleri ile yer aldığı, 3.000 m2'lik dünyanın en büyük Bazaar mağazası da İstanbul Havalimanı'nda yer alacak.
?ARAÇLA SABAH TRAFİĞİNDE 35 DAKİKA
İstanbul Havalimanı'na dair en çok merak edilenlerden biri de şehir merkezine uzaklığı. İzlenim yazısını yazmak için Sabah gazetesinin Balmumcu'daki binasından yola çıktığımızda saatlerimiz 09.15'i gösteriyordu. Biz havaalanı otoparkına girdiğimizde saat 09.50'ydi. İstanbul Havalimanı Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alıyor. Navigasyon ve otoyoldaki tabelalar sayesinde rahatlıkla ulaşılıyor. Taksi kullanmayan ya da aracı olmayanlar için de İstanbul Havalimanı'na ulaşmak mümkün. Havaist ve İETT seferlerini takip etmek yeterli. Havaist 24 saat sefer yapıyor ve neredeyse İstanbul'un her noktasından seferi var.
ÖZEL YOLCU SALONLARI GÖZ KAMAŞTIRIYOR
İGA PASS üyelik programı havaalanında lüks deneyim yaşamak isteyenler için sunulan bir hizmet. İGA PASS sahipleri lounge, buggy, fast-track, öncelikli checkin, otopark, vale ve şehir içi transfer hizmetlerinden yararlanabiliyor.
İGA Lounge 4 bin 420 metrekare büyüklüğünde ve 584 kişilik oturma kapasitesine sahip. Tam donanımlı bilgisayarlardan, akıllı tahtalı toplantı odalarına, çocuk oyun alanlarından, yeme-içme seçeneklerine yolcuların her tür ihtiyacı düşünülerek tasarlanan lounge'da özel sinemaların bulunduğu alanların yanı sıra, bilardo ve oyun konsolu gibi eğlence unsurları da hizmete sunuluyor. İbadethaneler ve duş alanları da lounge hizmetleri arasında.
Üyelik programına sahip yolcular, Meet & Greet hizmeti ile havalimanı kapısından uçağa kadar asistan eşliğinde hizmet alabilecek. Meet & Greet servisinin ek hizmetlerinde ise VIP apron transferi, çiçek ile karşılama, havalimanı şehir transferi ve havalimanlarında ilk kez uygulanacak alışveriş danışmanlığı da verilecek.
İGA PASS Plus (299 euro), İGA PASS Extra (399 euro) ve İGA PASS Premium (799 euro) olmak üzere 3 farklı segmentte kategorilendiriliyor ve satın alımlar yıllık olarak yapılabiliyor.
Türk Hava Yolları'nın İstanbul Havalimanı'nda yaptığı dünyanın en büyük özel yolcu salonundan söz etmeden olmaz! Yaklaşık 10 bin metrekarelik salon devasa ve görkemli. Aynı anda 1440 yolcu ağırlanacak.
?İSİM YAZILI PARFÜM
Tasarımında İstanbul Boğazı'ndan esinlenilen duty free alanı, dokuz futbol sahası büyüklüğünde, Moda Bahçesi, Aile Sarayı, Lüks Tepesi: Moda, Lüks Tepesi: Mücevher ve Saat, Lüks Tepesi: Moda ve Aksesuvar, Stil Sahili ve İkon Körfezi gibi bölümlere ayrıldı.
Dış hatlar pasaport kontrolünden geçer geçmez yolcuları Bottega Veneta, Bulgari, Celine, Christian Dior, Emporio Armani, Fendi, Ferragamo, Gucci, Hermes, Loro Piana, Louis Vuitton, Prada ve Saint Laurent Paris markaları karşılayacak. Louis Vuitton, Singapur, Paris ve Londra havalimanlarından sonra ilk kez İstanbul Havalimanı'nda strore olarak yer alacak.
D&R, Desa, Vakko, Mavi, Atasay, Zen Pırlanta, Yargıcı, Saat&Saat, Rue, Damat&Tween, D's Damat, Luzdemia, Tamer Tanca ve TNC Butik, Emnana, Guard Leather, İpekyol, Machka, US Polo, Pierre Cardin, Cacharel, Dogo, Lambend, Brandy's ve Penti markaları da yeni havalimanındaki yerini aldı.
Bir süre sonra devreye girecek ön sipariş sistemi ile yolcuların seyahat öncesi internet üzerinden vereceği sipariş, İstanbul Havalimanı'ndaki mağazaya geldiğinde hazır olacak. Ayrıca bazı lounge alanlarına yerleştirilecek tabletler ile yolcuların ön sipariş sistemi üzerinden siparişlerini vermeleri ve kişisel VIP satış danışmanlarına ulaşma imkanı da sırasıyla hayata geçirilecek.
Yolcular, Unifree Dutyfree mağazalarından üzerine isimleri yazılı parfüm ve içecekler ile dünyaca ünlü çikolata markalarının kişiye özel isim yazılı versiyonlarına da ulaşabilecek.
İstanbul Havalimanı- Duty Free toplam yaklaşık 55 bin metrekare alanda hizmet verecek. Toplam 42 adet duty free shop, mağaza, açık satış alanları dahil olmak üzere yaklaşık 120 satış alanında, 80'den fazla ulusal ve uluslararası marka hizmet verecek.