İster tatlının yanında ister kasede... Sadesi, kakaolusu, meyvelisi... Rengarenk, çeşit çeşit dondurmalar 7'den 77'ye herkesin vazgeçilmez lezzetleri arasında. Ağızda bıraktığı tadı, hafifliği, enerjisiyle dondurma her mevsim aranan bir lezzet olarak sofralarda yerini alıyor.
TATLI OUT, DONDURMA IN
Hafif bir iftar yemeğinden sonra da tatlı olarak ağır ve şerbetli tatlılar yerine serinletici ve ferahlatıcı lezzetiyle dondurma tercih etmek hem mutlu ediyor hem de orucu kolaylaştırıyor. Oruç tuttuğunuz sürede yaşadığınız uzun süren açlık sonucu hazımsızlık, kan şekerinde düzensizlik, mide ağrısı gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Uzmanlar bu sorunlarla karşılaşmamak için iftar yemeğinde kızartma, kavurma tipi yiyeceklerden uzak durup mümkün olduğunca hafif bir öğün tercih etmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Şerbetli tatlılar içerdiği yüksek şeker miktarı sebebiyle kan şekerinde ani yükselme ve bunu takip eden düşüşlere sebep oluyor. Bu sebeple iftar yemeği sonrasında yiyeceğiniz iki top dondurma size ferahlatan daha hafif bir tatlı alternatifi sunar.
KİLO KONTROLÜ SAĞLAR
Üstelik hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine iyi bir sütlü tatlı alternatifi olan dondurma tüketmek sizi fazla kilo almaktan da kurtarıyor. Ramazan süresince yaşayacağınız uzun süreli açlık sonrası büyük porsiyonlarda yemek yemek, kızarmış yiyecekler ve şerbetli tatlılar gibi ağır yiyecekler tercih etmek, fiziksel olarak daha az aktif olmak gibi sebeplerden ötürü kilo almak kolaylaşıyor. Oysa proteinden zengin bir sahur, hafif bir iftar yemeği kilo kontrolünüzde size yardımcı olabilir. Ramazan dönemi boyunca hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine daha ferahlatıcı ve hafif bir tatlı alternatifi olan dondurmaya beslenmenizde yer vermek bu ayı kilo almadan geçirmenizi sağlar. İftardan 1-2 saat sonra yapacağınız fiziksel aktivite de kilo almanızın önüne geçecek bir diğer unsur. Uzmanlar hafif bir iftar yemeği sonrasında yapacağınız fiziksel aktivitenin hazımsızlık gibi problemlerinizin önüne geçeceğini, kilo kontrolünde size yardımcı olacağını ve kendinizi daha sağlıklı ve zinde hissetmenizi sağlayacağını hatırlatıyor.
MİNERAL VE VİTAMİN DEPOSU
Büyük küçük herkesin gözdesi olan dondurma sıcaklarda serinletmekle kalmayıp besleyici değerleriyle de diğer tatlıların önüne geçiyor. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve sülfür gibi mineraller, A, B6, B12, D vitaminleri, protein, yağ ve karbonhidrat dondurmayı dengeli ve oldukça besleyici yapan besin öğeleri. Dondurma kalsiyum içeriğiyle kemik ve diş gelişimini destekliyor, kas gelişimini sağlayan temel besinler arasında yer alıyor.
3 BİN YILLIK LEZZET
Dondurmanın çok eski bir tarihi var. Dondurma ile tanışan ilk milletin Çinliler olduğu tahmin edilse de ilk dondurma yapım öyküsünün kahramanlarının Romalılar olduğu söyleniyor. Roma imparatoru Neron, savaşçılığıyla olduğu kadar boğazına düşkünlüğüyle de tanınırmış. Gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşnibaşlarını ödüllendirirmiş. Çeşnibaşlarından biri, bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba doldurmuş. Üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek, imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış.
Dondurmalı milföy sepetleri
MALZEMELER
8 top çikolatalı dondurma
8 adet milföy hamuru
1 adet yumurta sarısı
1 salkım siyah üzüm
4-5 adet vişne
5 adet böğürtlen
YAPILIŞI
Milföyleri oda sıcaklığında dinlendirip, yağlanmış tart kalıplarına, yanları da kaplayacak şekilde yerleştirin. Kenarlardaki fazlalıkları kesin. Ortalarından çatalla hafifçe delin. Yağlı kağıttan kare parçalar kesip milföylerin ortasına yerleştirin. Üzerine üç-dört adet kuru bakliyat koyun. Yanlarına çırpılmış yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Kalıptan çıkarıp, ortalarına dondurma yerleştirin. Meyveleri milföy çanaklarına pay edin. Soğuk olarak servis yapın.
DONDURMALI BROWNİE
MALZEMELER
3 adet yumurta
Bir buçuk su bardağı tozşeker
Bir buçuk su bardağı süt
1 su bardağı ceviz
3 su bardağı un
100 gram oda sıcaklığında bekletilmiş margarin
1 paket kabartma tozu
2 paket (80'er gramlık) bitter çikolata
1 çorba kaşığı kakao Üzerine: 6 top dondurma
YAPILIŞI
Yumurta ve tozşekeri bir kapta iyice çırpın. Üzerine süt, kıyılmış ceviz, margarin, kakao, kabartma tozu ve unu ekleyip karıştırın. Malzemeyi, yağlanmış fırın tepsisine döküp üzerini düzeltin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 40 dakika pişirin. Fırından çıkan keki soğutup, üzerine benmari usulü erittiğiniz çikolatayı döküp, donunca kare şeklinde kesin. Dondurma toplarıyla servis yapın.
DONDURMALI HURMALAR
MALZEMELER
200 gram vanilyalı dondurma
500 gram iri boy hurma
YAPILIŞI
Hurmaları uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini ayıklayıp ortalarına dondurma yerleştirin. 1 gece derin dondurucuda bekletip, servisten 1 saat önce buzdolabının alt rafına alın. Soğuk olarak servis yapın.