Spor Genel Müdürlüğü Okul Sporları Şube Müdürlüğü tarafından, Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) iş birliği ve Türkiye İş Bankası'nın destekleri ile organize edilen Okul Sporları Satranç Türkiye Birinciliği için Kütahya Yeni Spor Salonu'ndayız. Az sonra başlayacak turnuva için son hazırlıklar yapılıyor.
116 okul takımından 593 öğrenci altı tur sürecek mücadelenin ilk adımı için hazır. Spor salonu çocukların coşkusuna ev sahipliği yapıyor. Satranç oynayanlar, antrenörlerinden son taktikleri alanlar, sohbet edenler...
Turnuva deyince, sadece yarış, mücadele, derece gelmesin aklınıza. Çocuklar, başka kentleri görüyor, farklı şehirlerden arkadaşlar ediniyor... Kimi kolej, kimi yatılı köy okulu öğrencisi. Aralarında bu turnuva için ilk kez uçağa binen de var, yaşadığı şehirden ilk defa çıkan da... Şartları, okulları farklı olsa da, hepsinin ortak özelliği satrancı sevmeleri...
Öyle üç beş kişi değil, beş yüzün üzerindeki sporcu, Türkiye İş Bankası'nın ana sponsorluğunda, Türkiye Satranç Federasyonu'nca düzenlenen turnuvada hünerlerini konuşturdu.
Turnuva başlamadan hemen önce spor salonundaki büyük coşku kendini derin bir sessizliğe bırakıyor. Salonda yoğun sessizlik sürerken, çocuklar, adeta bir yetişkin edasına bürünerek başlıyor satranç oynamaya.
Hamleler büyük bir ciddiyetle yapılıyor, önlerindeki kağıtlara kendileriyle birlikte rakibin hamlelerini not ediyorlar. Tüm sporcuların hamleleri, turnuva sonrası federasyonun internet sitesinde yayımlanıyor. Sporcular, sonraki rakibinin hamlelerini buradan takip edip, ona göre strateji belirleyebiliyor.
Sporcular büyük bir ciddiyetle rakiplerinin hamlelerini takip ederken biz de onları izliyoruz. Heyecanla görevlileri çağıranlar, kafasını ellerinin arasına alıp sessizce düşünenler...
Bazı çocuklar çikolatalarını ve sularını da yanında getirmiş. Yüzlerindeki ciddiyet, yarışma sırasındaki tavırları görülmeye değer.
OKULDA VE İŞTE BAŞARI SAĞLIYOR
Turnuva öncesi konuştuğumuz Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye'nin artık uluslararası alanda da satranç ülkesi olarak anıldığını, son yıllarda tarihi zaferlere imza attıklarını anlatıyor: "Satranç sporunun eğitim sistemi içindeki yerinin artması ve daha çok çocuğun bu sporla tanışması için var gücümüzle çalışıyoruz. Çünkü satranç sporunun kazanımları hem öğrencilik hem de iş yaşamında ortaya çıkıyor. Satranç ile sabrı, mücadeleyi, centilmenliği, mağlubiyette pes etmeyip zayıf yönlerini görerek çok çalışmayı öğreniyorlar. Çocuklarımızın özellikle uzun sınav zamanlarında dikkatlerini bir yöne yöneltmelerini ve konsantrasyonlarını kaybetmemelerini sağlıyor. Çocuklarımız bu tür kazanımlar sayesinde iş hayatlarında da başarılı oluyor. Her aile çocuklarını mutlaka satranç sporu ile tanıştırsın istiyoruz. Turnuva süresince verdikleri destek ve sundukları misafirperverlik için Kütahya Valiliği, Kütahya Belediye Başkanlığı, Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü, ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası ve TSF Nevşehir İl Temsilciliğine teşekkür ediyor ve derece elde edenleri kutluyorum.
İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Bülent Yumuşaker 12 yıldır destek verdikleri satrancın bir spor dalı olmasının ötesinde problem çözme, analitik düşünme yeteneğini destekleme, yaratıcılığı geliştirme, dikkat eksikliğini azaltma gibi faydalarına dikkat çekiyor: "İş Bankası olarak satrancın ülkemiz için çok önemli olduğuna, satrançta kazandığımız ivmeyi muhafaza etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'yi bir satranç ülkesi haline getirme yönündeki çabalarımız gelecek yıllarda da devam edecek."
Kıran kırana mücadele
Okul Sporları Satranç Türkiye Birinciliği Kütahya Yeni Spor Salonu'nda düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Şenlik havasında altı tur süren mücadele sonunda Küçükler Kızlar'da Çanakkale'den Cevatpaşa Ortaokulu, Küçükler Genel'de Denizli'den Sıdıka Çalışkan Ortaokulu, Yıldızlar Kızlar'da Manisa'dan Özel Kocatürk Ortaokulu, Yıldızlar Genel'de Manisa'dan Özel Kocatürk Ortaokulu, Gençler Kızlar'da Samsun'dan Bafra Fen Lisesi, Gençler Genel'de İstanbul'dan Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi şampiyonluk ipini göğüslediler.
Birbirinden güzel ödüller
Turnuvada ilk dört dereceyi elde eden takımlara kupa ve madalyanın yanı sıra Türkiye İş Bankası tarafından teknoloji ödülleri de verildi. Derece elde eden tüm takımların okullarına masaüstü bilgisayar, birinci olan takımların sporcularına dizüstü bilgisayar, ikinci ve üçüncü olan takımların sporcularına iPad, dördüncü olan takımların sporcularına ise tablet hediye edildi.
Hedef şampiyonluk
Yıldız Kızlar kategorisinde yarışan 75. Yıl İMKB Abidin İnan Gaydalı Kız Yatılı Bölge Ortaokulu'ndan Kader Korkmaz, Aynur Korkmaz, Helin Çetin ve Esra Erçek heyecanlarını saklayamıyor. Henüz 12 yaşında olan kızların yanlarında antrenörleri Burak Gürbüz var. Satranca öğretmenleri sayesinde merak saran öğrenciler satranç sayesinde özgüvenlerinin yükseldiği ve satrancın çevrelerini ve arkadaş ilişkilerini geliştirdiğini söylüyor. Hayalleri ise ilerleyen zamanda Milli Takım'a girmek ve satrançta şampiyonluklar elde etmek.
Kaybetmeyi kim sever ki zaten?
Geçen yılın şampiyonu Kabataş Erkek Lisesi'nden Kayra Kamer 16 yaşında. Satranca dört yaşında babası sayesinde başlayan Kamer yedi yaşında kursa başlamış. Kayra Kamer satrancın ona olumlu katkılarının olduğunu anlatıyor: "Satranç benim çok yönlü düşünmemi sağlıyor. Bu güne kadar yerel ve ulusal düzeydeki birçok turnuvada dereceler aldım. Satrançta kendi yaş grubumda Türkiye birincisiyim. İlerde hayalim Büyük Usta olmak."
Kabataş Erkek Lisesi'nden yarışan bir başka sporcu da Sude Hereklioğlu. Satranç oynamaya ilkokulda başlayan Hereklioğlu başarılarını gururlanarak anlatıyor: "Ulusal ve uluslararası kendi yaş gurubumda derecelerim var. Kendi yaş grubumda birçok kez Türkiye şampiyonu oldum. İki yıldır da okul takımımızla birlikte birçok başarılar elde ettik." Peki kaybetmek diye sorduğumda Sude gülerek yanıtlıyor: "Kaybetmeyi sevmiyorum ama kim sever ki?"
Hayalleri yurtdışı
Küçük Kızlar kategorisinde yarışan Cizre Zuran Ortaokulu'ndan pırıl pırıl genç kızlar bu turnuva vesilesiyle ilk kez oturdukları yerden bir başka kente ilk kez seyahat etmiş. 22 saatlik bu yolculukta kızlara eşlik eden isim antrenörleri Kamil Başkurt. Takımın büyük çoğunluğu kardeş ya da kuzen. Meryem Ruvanas, Hacer Ruvanas, Aynur Ruvanas, Helin Ruvanas ve Mizgin Butnar'dan oluşan takımda kızlar 10-11 yaşlarında. Sadece başka bir kente gitmenin değil, yeni arkadaşlar edinmenin, ilk defa uçağa binmenin, ailelerinden uzak kalmanın heyecanını yaşıyor. Kızların en büyük hedefi de satranç sayesinde yurtdışına gitmek. Hayallerindeki ülke ise İspanya.