FOTOĞRAFLAR: İLHAMİ YILDIRIM
Meryem Bekmez, yaklaşık 25 yıl önce Dicle ilçesinden kent merkezine göç etmiş Diyarbakırlı bir ailenin çocuğu. O sporla, dünyasını, geleceğini değiştirdi. 13 yaşındayken okul taramasıyla spordaki yeteneği keşfedilen Meryem, atletizmin 2, 3, 5 ve 10 km'lik yürüyüş dalında toplam 36 Türkiye rekoru ile ulusal ve uluslararası çok sayıda başarıya imza attı.
Üç yıl önce Yıldız Balkan Şampiyonu oldu. Sonrasında, Avrupa Yıldızlar, Avrupa Gençler Şampiyonluğu geldi. Geçen yıl bu ünvanlara Dünya Yıldızlar Şampiyonası ikinciliğini ekledi. Bu başarılardan sonra Türkiye Atletizm Federasyonu, Meryem'i 2017'nin 20 yaş altı en iyi kadın atleti, annesini de atletizmde yılın annesi ödülüne layık gördü. Biz de bu vesileyle Meryem Bekmez ve annesi Hevile Bekmez'le buluştuk. Başarıları ve rekorları için "Mutluyum. Çalışınca oluyor. Ben de gece gündüz çalışıyorum" diyen Meryem'e arkadaşları rekor makinesi diyor. 17 yaşındaki genç yıldız sporcunun hedefi, Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda madalya almak.
Genç sporcunun 49 yaşındaki annesi Hevile Bekmez de sekiz kardeşli bir ailenin çocuğu. 18 yaşında evlenen, dört çocuk annesi Hevile Bekmez, okuma yazma bilmiyor. Baba Hacı Bekmez de ilkokul mezunu. Uzun süre inşaatlarda işçi olarak çalışmış. Meryem'in başarıları sonrasında devamlı bir işi olmuş. Geçen yaz Diyarbakır Kayapınar Belediyesi'nin temizlik işlerinde çalışmaya başlamış.
BÖLGEDEKİ KIZLARA ÖRNEK OLDU
Meryem'in başarısı, çevresindeki yaşıtlarına da örnek olmuş. Başta erkek kardeşi Muzzaffer Bekmez ve kuzeni Gülistan Bekmez'le, bölgedeki çok sayıda kız çocuğu spora yönelmiş. Meryem'i keşfeden ve halen antrenörlüğünü yapan Çetin Aslan bu konuda, Meryem'in başarılarından sonra başka spor branşlarına da kız çocuklarının ilgisinin arttığını söylüyor: "Aileler, çocuklarının iyi bir yaşam, iyi bir vatandaş olarak yetişmesini, hem çevresine hem ülkesine faydalı olmasını istiyor. Spor bu çocukların sokaklarda kötü olayların içinde olmasına engel oluyor. O nedenle spora ilgi arttı. Spora başlayanların yüzde 80'i kız."
MERYEM BEKMEZ: MADALYA BEKLEYİN BENDEN
- Spor, sana nasıl katkı sağladı?
- Okullar arası denemeler oluyordu. Okul yarışlarında, yarışmalarda, derece yaparken milli takım kampına seçildim. Kendimi geliştirdim, yurtdışına çıktım, derece yaptım. Disiplin sağladı. Spor sayesinde birçok yere gittim. Yeni yerler görünce çok mutlu oluyorum. Şu an hayatım çok iyi.
Derslerim de iyi.
- Yaşıtların için model olmuşsun...
- Evet. İlk örnek benim. Çok mutluyum. Özellikle kızlara öneririm.
Sporcu olmak güzel duygu. Ama çok çalışmak lazım. Sokakta tanıyorlar.
"Şampiyon, televizyona çıkmıştı" diyorlar.
- Yeni rekorlar olacak mı? Hedefin nedir?
- Evet yeni rekorlar gelecek. Rekorlar önemli. Başarı oldukça çok mutlu oluyorum. Kendimle gurur duyuyorum. Mayıs ayında Dünya Şampiyonası, temmuzda da Dünya Gençler Şampiyonası ile madalya almak istiyorum. Hedefim ise 2020 Tokyo Olimpiyatları. Şansım da var.
- Bekleyelim mi madalya?
- Madalya bekleyin benden. Elimden geleni yapacağım. İlk üçe girmeyi hedefledim. Sakatlık olmazsa madalya alıp Türkiye'ye döneceğim.
- Hayal eder miydin tüm yaşadıklarını, başarılarını?
- Hayal etmezdim. Demek ki çalışınca oluyormuş. Gece gündüz demeden çok çalışıyorum. Yürümeyi çok seviyorum. Sevdiğim için de başarılı oldum.
- Uğurun var mı?
- Kardeşimin verdiği pembe renkli ve nazar boncuklu bilekliği üç yıldır sürekli takıyorum.
- Beğendiğin sporcular kimler?
- Usain Bolt, Genzebe Dibaba ile Muhammed 'Mo' Farah'ın yarışmalarını izliyorum.
HEVİLE BEKMEZ: SEVİNİYORUM, GURUR DUYUYORUM
- Rekor ve başarı sahibi sporcu kızınız için neler söylersiniz?
- Gurur duyuyorum. Mutlu oluyorum. Başarılı olsun istiyorum. İnşallah oğlum da aynı kızım gibi başarılı olur. Seviniyorum. Kendisini destekliyorum, elimden geleni yapıyorum.
- Meryem'i yarışlarda izlerken neler hissediyorsunuz?
- Televizyondan izliyorum, izleyince seviniyorum, heyecanlanıyorum.
- Meryem, birçok kıza örnek olmuş...
- Diğerleri de onun gibi başarılı olsun isterim.
- Kızınızın başarısına çevreniz ne diyor?
- "Kızın başarılı olmuş, rekor kırmış, birinci olmuş" diyorlar. Biz de seviniyoruz.
- Yılın atleti annesi seçildiniz. Ne söylersiniz?
- Sevindim. Şaşkınlığım da var. Ayrıca İstanbul'a gelmeyi hayal etmiyordum.
- İlk kez mi İstanbul'a geliyorsunuz?
- Evet. Ödül için ilk kez İstanbul'a geldim.
Hatta Diyarbakır'dan ilk kez dışarı çıkıyorum.
Köye gidip geliyordum. Onun dışında hiçbir yere gitmedim. Uçağa da ilk kez bindim. Sanki arabaya binmişim gibiydi.
- Diğer çocuklarınız da okuyor mu?
- Büyük kızım 18-19 yaşında evlendi. Bizim ailede küçük evlendirme yok. Benim okumam yazmam yok. Okula gitmemişim ama şimdikiler daha serbestler. Onlar için elimizden geleni yapıyoruz.
Ufak oğlum da, "Abim, ablam gibi olayım" diyerek havada uçuyor. Biz de seviniyoruz.
TÜRK SPORUNUN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİYİZ
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün de, Meryem ve onun gibi genç sporcularımıza destek olmaktan gurur duyduklarını belirterek, "Bu başarıların, alınan madalyalardan ve çıkılan kürsülerden çok daha büyük anlamı var. Nüfusunun yarısından çoğu genç olan Türkiye için bu başarılar, yıldız adaylarımıza örnek oluyor. Gençlerimiz çalışmanın başarıyı getirdiğini görüyor ve aynı başarı için Meryem gibi yıldızları örnek alıyor. Burada başarı için geriye sadece destek kalıyor. Biz de Türk sporunun en büyük destekçisi olarak her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz" diyor.