Arabuluculuk, mahkemelerin iş yükünü hafifletmeye yarayan bir uzlaşma mercii. Biz de 'Arabuluculuk'un ne olduğunu, nasıl uygulanacağını ve avukatlıktan farkının ne olacağını avukat Beyza Sındıraç'la konuştuk.
Sındıraç, Arabuluculuğu: "Aralarında davaya konu olmuş ve olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin uyuşmazlıklarını, bir Arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme kendilerinin kavuşturmaya çalıştıkları bir süreç" olarak tanımlıyor ve devam ediyor: "Avrupa'da ve Amerika'da 40 yıldır uygulanan ve mahkemelere alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi.
KÜLTÜRÜMÜZDE DE VAR
Memleketimizde de Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde 2013 senesinden bu yana ihtiyari Arabuluculuk uygulanmaya başlandı. Aslında Arabuluculuk, kültürümüze uzak değil. Özellikle Doğu bölgelerimizde, insanlar problemleri olduğunda en saygın kişiyi arabulucu seçerler ve iki tarafın da bildiği güvendiği bu kişi aralarındaki problemi çözer. Ancak uygulamamızdaki Arabuluculuk halkın anladığı anlamdan biraz farklı, yani kolaylaştırıcı Arabuluculuk... Burada Arabulucu karar mercii değil, sadece uygulayacağı metotlarla kişilerin kendi çözümlerini bulmalarına yardımcı olmakla mükellef."
Merak edilen bir konu da kimlerin Arabulucu olabileceği. Sındıraç: "Arabulucu olabilmek için Türk vatandaşı olmak, mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu olmak, kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak, arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve Bakanlıkça yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olmak gerekiyor. Ayrıca avukatlık ve Arabuluculuk aynı anda yapılabiliyor" diyerek duruma açıklık getiriyor.
Ülkemizde sadece hukuki uyuşmazlıkların çözümünde hem ihtiyari Arabuluculuk hem de zorunlu Arabuluculuk var. Ceza uyuşmazlıklarında Arabuluculuk olmuyor. Sadece belli suçlarda uzlaştırma söz konusu olabiliyor. Yeni yasal düzenlemeler sayesinde Arabuluculuk'un ülkemizde ilerlemesi ve vatandaşlarımızın Arabuluculuk mekanizmasına olan güvenleri artacak. Artık uyuşmazlığı olan işçi ve işveren eğer Arabulucu'da bir çözüm bulunamazsa dava açabilecek.
ÜCRET ADALET BAKANLIĞI'NDAN
Zorunlu Arabuluculuk uygulamasında herhangi bir başvuru ücreti veya gider avansı alınmıyor. Böylece maddi durumu yetersiz olduğu için dava açmaktan vazgeçen binlerce işçi Arabulucu'ya başvurabilecek. Ayrıca taraflar, Arabulucu'ya başvurduktan sonra anlaşma sağlayamazlarsa herhangi bir ücret ödemiyorlar.
İki saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanıyor. Şu an için sadece iş davalarında zorunlu Arabuluculuk söz konusu. Fakat bu Aile Hukuku'na da gelecek.