Moda dünyasının efsanevi ismi Yves Saint Laurent boşuna yıllar önce "Jean'i ben icat etmiş olmak isterdim. Jean tevazu, seksilik va sadeliğin bir bütünü. Yani benim de tüm tasarımlarımda olmasını istediğim şey" dememiş. Jean yıllardır farklı marka, tasarımcı ve modaevlerinin ellerinde günlük giyim tarzımızın büyük kısmını oluşturuyor. Özellikle son beş senenin defilelerine baktığımız zaman jean'in yer almadığı tek bir defile bile gelmiyor aklıma. Aslında topraklarında üretilen pamukla tanınan bir ülkede yüzde yüz pamuk ipliğinden üretilen bir kumaş konusunda bu kadar iddialı olması da belki de beklenen birşey olsa gerek... Yani yüzlerce hatta binlerce lira vererek satın aldığımız modaevlerine ait jean'lerin kumaşlarının çok büyük kısmı Türkiye'deki fabrikalarda üretiliyor. Bu konudaki en iddialı firmalardan biriyse premium denim kumaş üretiminde dünyada ilk 10 firma içinde yer alan Çalık Denim...
Saint-Martins mezunu Zeynep Gürsoy'un çanta tasarımı.
KUMAŞA AŞIK BİR MARKA
Denim kumaşına aşık, bu konuda teknolojik olarak da en iddialı firmalardan biri Çalık Denim... Belki de bu yüzden firma, 30'uncu yılını kutlamak için pek de alışılagelmemiş bir şey yapıp büyüleyici bir sergiye imza attı. Denim Loves Art isimli serginin lansmanı İstanbul'da bu ay başında yapıldı. Sergi geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük denim fuarlarından biri olan Kingpins Show Amsterdam'da modaseverlerin beğenisine sunuldu. Avrupa'nın denim başkenti olan Amsterdam'da Çalık Denim'in Genel Müdürü Hamit Yenici ile bir araya geldik. Tekstil Mühendisi olan Yenici, üniversite mezuniyetinin ardından denim kumaşı teknolojileri üzerine çalışmaya başlamış. Son dört yıldır da firmanın başında. Tam anlamıyla işine aşık olanlardan... Kumaştan ve yaptıkları tasarımlardan bahsederken gözleri parlıyor. "Denim'in içinde sanat var. Hiçbir kumaş denim gibi bir karaktere sahip değil. İlk işlemden sonra alinizde koyu renkli kaba bir kumaş var. Ve siz bu kumaşı yıkayarak, taşlayarak bambaşka bir hale getiriyorsunuz. Ardından bir tasarımcının elinde bu kumaş farklı bir şekle bürünüyor. Kesimi, işlemeleri, taşları, pulları, farklı kumaşlarla birleşmesiyle büyüleyici bir hal alıyor. Ancak esas olay son kullanıcının elinde... Hiçbir kumaş kullanıldıkça denim kumaşı gibi güzelleşmez, eskidikçe bir karaktere sahip olmaz. Resmen yaşayan, değişen, şekillenen, sizden bir şeyler katabildiğiniz bir kumaş" diye anlatıyor. İşte bu aşkı yansıtabilmek için Çalık Denim ekibinin aklına sanattan başka bir şey gelmedi. Yıl başında çalışmalara başladılar. Firma kafalarında şekillenen bu proje için dünyadaki en prestijli okullarla iletişime geçti. Tasarım ve iç mimarlık bölümlerinde okuyan öğrencilerden denim kullanarak hikayesi olan tasarımlar yapmalarını istendi. Uluslararası bir jüri, firmanın 30'uncu yılına atıfta bulunması için 30 öğrencinin çalışmalarını seçti. Ve tabii ki denimin hayatımızın her alanında olduğunu vurgulamak amacıyla, sadece kıyafet değil, mobilya, aksesuvar, ayakkabı, çanta, kilim gibi birçok ürün bu sergi koleksiyonunda yer aldı. Bu 30 eser fuarın en büyük salonunda fuar süresince sergilendi. Denim konusunda Çalık Denim kadar iddialı diğer Türk firmalar kadar, yabancı firmalar, jean üreticileri, tasarımcılar ve dev firmaların satın almacıları bu sergiyi izledi.
Çalık Denim Genel Müdürü Hamit Yenici.
SANDALYELER VE AYAKKABILAR
"Neler vardı sergide?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Denim kumaşından üretilen sandalyeler, minderler, oturma grupları, salıncaklar ilk dikkatimi çeken parçalar oldu. Bunları tamamen sanatsal bir bakış açısıyla üretilen enstalasyonlar izliyor. Çiçeklerle bir arada kullanılan denim parçalar, denim kullanılarak hazırlanan panolar ve tabii ki denim kumaşından üretilen farklı ayakkabı ve kıyafet tasarımları. Denimden üretilen ayakkabı, çanta, ceket ve çarpıcı kostümlerden etkilenmemeniz imkansız. Her tasarımın arkasındaki ilham kaynağı da çarpıcı. "Bu kumaşın bir ruhu var" diyen Asude Şenoğlu, tasarımında bir erkek arkadaşından etkilenmiş, üç senedir denimle çalışan Şenoğlu gibi erkek tasarımları üzerine yoğunlaşan Sümeyye Başbuğu ise "Denim bübütün kumaşlardan daha eğlenceli ve canlı" diyor.