Mesleğe 17 yaşında Konya'da marangoz atölyesi açarak başlayan Nevzat Çelik (52) 13 yıl önce İstanbul'a yerleşti. Teknolojinin ilerlemesiyle çocuklarının telefona düşkünlüğünden rahatsız olan Çelik, bundan tam bir yıl önce evine giderken zeka oyunu alıp çocuklarıyla vakit geçirmeyi planladı. Oyunların Çin malı ve plastik olduğunu gören Nevzat Usta, atölyesinde sağlıklı ve doğal oyunlar yapabileceğini düşündü. İlk olarak çocukları için yaptığı zeka oyunu mangala diğer bir adıyla çukur yalak çevresinden büyük ilgi görünce birkaç tane daha yaptı.
Şu anda mangaladan Pentago'ya, Koridor'dan Abalone'ye, Kulami'den Solitarie'e kadar birçok zeka oyununu hiçbir kimyasal madde kullanmadan ağaçtan yapan Nevzat Usta, çocukların sağlıklı oyunlarla zeka gelişimini artırabileceğini belirtiyor.
Oyunlarda boya kullanmaması sebebiyle genellikle her oyun için çift renkli ağaç tercih ettiğini söyleyen Nevzat Usta, kayın, maun, ceviz ve dişbudak ağaçlarından faydalandığını belirtiyor.
Atölyesinde kendi imkanlarıyla ortaya çıkardığı bu oyunların dünyada örneklerinin bulunduğunu ve ciddi bir ilginin olduğunu söyleyen Nevzat Çelik, Türkiye'de seçmeli derslere plastik, zararlı oyuncakların girmesinden rahatsız. Geçmişten günümüze unutulan oyunları el işçiliğiyle boya ve etken madde kullanmaksızın yapan ustanın ilk hedefi oyunları doğrudan öğrencilere ulaştırmak...
MANGALA NEDİR, NASIL OYNANIR?
Mangala oyunu eskiden bu yana oynanan, Türk tarihinin bilinen en eski oyunu. Eskiden çocuklar toprakta açtıkları küçük çukurlara taş ya da küçük ağaç kabukları koyarak bu zeka oyununu oynardı. Oyun iki kişiyle oyanan bir zeka ve strateji oyunu. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı altışar adet olmak üzere 12 küçük çukur ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunuyor. Mangala 48 taş ile oynanıyor.