Kod adı 'Tilki'ydi. Sunucu yazılımları ustasıydı. Dijital ağ ve yazılım konusunda şeytana parmak ısırtacak bilgiye sahipti. Türkiye'nin ve belki de dünya tarihinin görmüş olduğu en karanlık ve sinsi terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen'in en sadık fedailerinden biriydi. Bolca dünyalık ve de liderinden aldığı 'cennet vizesi'nin şevki ve 'garantisi'yle kendisine verilen görevleri kurnazlığı sayesinde eksiksiz yerine getirdiği için almıştı 'Tilki' lakabını. Ama o bundan pek hoşlanmaz, yaptığı yazılımların çözülmesinin zor olduğuna inandığından, sosyal medya hesaplarında 'Mr. Lock' yani 'Kilit Adam' rumuzunu kullanırdı. O yüzden soğukkanlı 'dijital tetikçi', liderinden aldığı talimatla geliştirdiği, çok katmanlı 'yeraltı iletişim ağı'na 'ByLock' adını verecekti.
Türk kamuoyunun ilk olarak 15 Temmuz darbe girişiminden sonra duyduğu ByLock yazışma programının istihbarat birimlerince ele geçirilme sürecini, SABAH Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yahya Bostan kitaplaştırdı. FETÖ'nün Dijital 'İni' ByLock'a Böyle Girildi: Kod Adı Bay Bay isimli kitabı, iğneyle kuyu kazarak belgesel roman tarzında kaleme alan Bostan, örgütün yazışma programının çökertilmesini ana eksene oturturken Türkiye'nin 15 yıllık terörle mücadelesine ve yakın siyasi tarihine de ışık tutuyor.
FETULLAH'IN KARANLIK RUHU
Bostan'ın kıvrak ve edebi bir üslupla, yer yer 'geri dönüş'lerle kaleme aldığı kitaptaki tüm bilgiler, bazı istihbarat çalışanlarının isimleri dışında gerçek! Bu da yazarın bir güvenlik önlemi. Bostan yıllardır heybesinde biriktirdiği araştırmalarını akıcı bir roman üslubuyla kaleme alarak, siyasete merakı olmayan okuru bile ustalıkla avcunun içine alıyor. Kanlı örgütün kodlarını çözüyor. Yer yer örgüt lideri Fetullah Gülen'in ruhunun karanlık dehlizlerinde gezinip, psikolojik çözümlemeler yapmayı da ihmal etmiyor: "Fetullah etrafa hasta ve zayıf olduğu izlenimini vermeye bayılıyordu. Bu onun acımayla karışık bir hayranlık hissi uyandırmak için sık sık başvurduğu bir taktikti."
Gelelim diğer detaylara... FETÖ, ByLock'u 17 Aralık darbe girişiminin bir parçası olarak kurguluyor. Amaç kumpas öncesi ve sırasında örgütün iletişimini sağlamak. ByLock'un kurucusu 'Tilki' kod adlı Atalay Candelen uygulamayı kullanıma 30 Mart seçimlerinden kısa bir süre önce açıyor. Gülen o tarihten itibaren tüm örgüte ByLock üzerinden iletişim kurması talimatı veriyor. Ve bir anda örgütün telefonla iletişimi yazarın tabiriyle 'bıçak gibi' kesiliyor. Artık örgüt içi iletişim yeraltına iniyor. Ancak çok geçmeden örgütteki bu sağır eden sessizliğin nedeni anlaşılıyor. İstihbarat ve güvenlik birimleri ByLock'la Temmuz 2014'te tanışıyor. ByLock isminden hareketle 'Bay Bay' kod adı verilen operasyon ise 16 Mart 2015'te başlatılıyor.
Programdaki konuşmalara uzaktan erişim sağlanamayınca ana sunucunun ele geçirilmesine karar veriliyor. İlk olarak ByLock sunucusunun Litvanya'daki bir veri güvenliği merkezinde tutulduğu ve itinayla korunduğu tespit ediliyor. Strateji iki aşamalı... Test girişimlerinde merkezin zaafları tespit ediliyor. Bunu gerçekleştirmek için 2015 Ağustos ve Kasım aylarında iki siber saldırı düzenleniyor. Merkezi bu saldırıları püskürtse de sunucunun güvenlik duvarlarının tüm zaafları, açıkları tespit ediliyor.
SİSTEME NOEL GECESİ SIZILIYOR
Test girişimler tamamlandıktan sonra bu kez nokta atışıyla, doğrudan ByLock sunucusuna saldırılıyor. Saldırı için seçilen tarih ise, merkezinin eğlence âlemlerine daldığı 25 Aralık 2015 Noel gecesi... İşte o gece 500 GB'lık veri Ankara'ya taşınıyor. Ancak sabah erken saatlerde merkez uzmanları hack'leme girişimini fark ederek sistemi kapatıyor.
Ancak, MİT Siber Savunma ve Güvenlik Dairesi'nde oluşturulan ekip, benzerine aksiyon filmlerinde rastlanabilecek bir yöntemle son bir hamle yapıyor. Sunucudan bilgi çıkışı olduğunu anlamalarını engellemek için bir formül buluyorlar. Merkezde çalışan Dairus isimli uzmanın, sevgilisi Janina ile yazışmaları takibe alınıyor. Jaina'nın sevgilisine zaman zaman 'erotik sürprizler' yapıp çıplak fotoğraflarını gönderdiği tespit ediliyor. 17 Şubat 2016'da uzmana; sevgilisinin, içine virüs yerleştirilmiş fotoğrafı gönderiliyor. Dairus fotoğrafı tıkladığında sistem körleşiyor ve 18 milyon mesajlaşma Ankara'ya aktarılıyor. ByLock'un hack'lendiği anlaşılınca FETÖ 18 Şubat'ta uygulamayı kapatıyor.
ŞİFRELER KIRILIYOR
Sırada üç kademeli şifrelemeyle korumaya alınan şifrelerin kırılması var. Üç ülkeden dev bilgisayarlar getirilerek yeraltında 'bilgisayar tarlası' kuruluyor. İlk şifrenin kırılabilmesi bir buçuk ay alıyor. Şifresi kırılan ilk mesajda "İzmir'de yapacağınız toplantıda aynı evleri kullanmayın. Onlar deşifre oldu. Toplantılara telefonlarınızı getirmeyin. Polis baskınına karşı uyanık olun" dendiği görülüyor. İkinci mesajda ise FETÖ'cülere yönelik operasyonu örgüte sızdıran bir Adliye kâtibinin "Saklanın" uyarısına rastlanıyor. Gelinen son durumda Bir GSM operatörünün abone kayıtlarını hatalı tutması nedeniyle 30 bin ByLock'çu izini kaybettirdi. Ama "Bay Bay" operasyonu örgüt yapılanmasına görüp görecekleri en büyük darbeyi vurdu, iletişimlerini tarihe gömdü, dillerini kesti! 15 Temmuz kanlı darbe girişimi gecesi, ByLock verilerinin tutulduğu hard disk MİT'in Yenimahalle'deki karargâhında toprağın altına gömüldü ve zarar gelmeden kurtarıldı. İhanet girişiminin planlayıcısı Adil Öksüz'ün şifresi kırılan 13 ByLock mesajında ise Gülen'in örgüte aktarmak istediği şeytani talimatlar yer alıyor ve kanlı puzzle'ın parçaları tamamlanıyordu.
"BYLOCK KULLANMAYANA HAKKIMI HELAL ETMEM"
Kitabın yazarı Yahya Bostan: "Terör örgütleri teknolojiyi kendi lehlerine kullanmaya başladı ama devlet de bu teknolojiden faydalandığı için kendilerini tamamen gizleme yolunu tercih ediyorlar. Bunu en iyi kullanan DAEŞ. Bu Reina saldırganının yakalanması konusunda ortaya çıkmıştı biraz. İstihbarat, Telegram uygulamasına girerek yakalamıştı saldırganı. ByLock da FETÖ'nün 17 Aralık kapsamında iletişim güvenliği açısından operasyonun parçası olarak geliştirdiği bir sistem. Ama kuruluşu 30 Mart seçimlerinden birkaç gün öncesi... Fetullah Gülen "Telefon iletişimini kesin, ByLock kullanmayana hakkımı helal etmem" diyor. Ve böylece örgütün iletişimi yeraltına iniyor. ByLock örgütün hücresel yapısına uygun olarak, üç katmanlı şifrelemeyle hazırlanıyor. 2016'da hack'lenince kapatılıyor. "Bay Bay" operasyonu sekiz aylık bir süreci kapsıyor. Ana tema ByLock'un ele geçirilişi olsa da, belgesel roman tarzında kaleme aldığım kitapta, 2011'den bu yana FETÖ'nün hükümete kurduğu kumpaslar ve bunların geri püskürtülmesi, PKK ve DAEŞ'le mücadele, Suriye meselesi ve Türkiye'nin yakın tarihi de var..."