Doktorsan
hastalıklarla, avukatsan davalarla, teknoloji yazarıysan da telefonlarla ilgili sorulara sabırla yanıt vermen bekleniyor. Geçtiğimiz hafta SABAH Gazetesi Ekonomi Şefi Şeref Oğuz yaklaşık yedi yıldır kullandığı Sony Vaio bilgisayarıyla vedalaşmak zorunda kaldı. Elinde sadece sabit diski kalmıştı. Bana vedalaştığı dizüstü bilgisayarın özelliklerini sayarak benzer bir ürün aradığını söyledi. Ancak tablet istemediğinden emindi.
Sony Vaio özelliklerine yakın, ince, güçlü işlemciye sahip ama büyük ekranlı bir dizüstü bilgisayar istiyordu. Benim elimdeki 13.3 için MacBook Air'ı çok beğenmişti. Ancak klavyenin alt dokunmatik pad kısmını gereksiz buluyordu.
Ben "Şeref Abi onu istiyorsan pil konusunda fedakarlık yapman gerekir" deyince hemen cevabı yapıştırdı: "Yani bana 'her güzelliğin bedeli var' diyorsun!"
Ancak Türkiye'de temel bir alışkanlık var: Kimse bedel ödemek istemiyor.
Herkes en ucuza en iyisini almaya çalışıyor. Oysa ekonomik bir ürün almak isteyen mutlaka incelik ve performanstan ödün vermek zorunda.
Tam tersi de geçerli. Eğer ince, hafif ve de performanslı bir tablet ya da telefon almak istiyorsanız bunun bedeli en düşük seviyeden elbette yukarıda olacak. Peki bu bedeli ödemekten kurtulmak mümkün mü? Cevap evet. Ancak karar verirken üç farklı temel davranış dikkat çekiyor.
1-AŞKIN GÖZÜ KÖR DİYENLER
Maaşı az olsa da, taksit yükünün altına girerek gönlündeki ürünü almak isteyene kimse engel olamıyor.
Yani hem maddi açıdan hem de kullanım yönüyle bedel ödemek zorunda olsa da pek çok kullanıcı duygusal karar veriyor. Erkekler bu konuda kadınları geride bırakıyor.
Apple bu konuda örnek firmalardan biri. Örneğin Apple MacBook Air serisinin inceliği size tasarımsal olarak çok çekici geliyor olabilir ama bu cihazla DVD ve network girişi için ekstra aksesuvar taşımak zorundasınız. Üstelik artık MacBook Pro serisi bile DVD istemiyor.
Aslında firmalar yaşam tarzının değişimi konusunda doğru tahminlerde bulunursa ürünlerinin satışlarını artırıyor.
Mesela Lenovo ThinkPad X1 Carbon diğer tasarımlardan çok farklı. ThinkPad serisini alırsanız hem ince bir ürüne sahip oluyorsunuz hem de bazı özelliklerden vazgeçmek zorunda kalmıyorsunuz.
2-AYAKLARI YERE BASANLAR
Markadan aldığı değere bakanlar, sonuçtan memnun.
Aslında tasarımı güzelleşirken yetenekleri de artsın istediğiniz bir cihaz, size önce pil, sonra ağırlık ve sonuçta da fiyat olarak bedel ödetiyor. Bazı ürünler var ki, sadece üründe değil, fiyatta da fedakarlık yapmayı istiyor. Ancak önemli sayıda kullanıcı özellikle fiyat konusunda daha fazla bedel ödemek istemiyor. Bu yüzden başka tekliflere açıklar. Özellikle tüm dünyaya sundukları servis ve ürün çeşitliliğini Türkiye'de sunamayan yabancı markalara karşı sayısız yerli marka ve ürün seçeneği var. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarda Casper liderliği uzun süre koruyarak bedel ödemenin gereksiz olduğunu kanıtladı. Tablet konusunda yine Casper, Reeder gibi yerel markalar başarılı modeller ortaya koyuyor.
3-CÜZDANINA GÖRE KONUŞANLAR
Gönüllerinden başka cihaz geçse de hayatın gerçeklerine boyun eğmek zorunda olanlar tercihlerini fiyatlara göre yapıyor. Akıllı telefonda seçenekler biraz daha fazla.
2013 yılında Türkiye'nin en çok satılan telefonu olan General Mobile Discovery serisi yeni modeli Discovery 2 ile dikkat çekiyor. Casper 3 yeni modeli Via V5, Via V8 ve Via V8c ile farklı ekran boyutları ve işlemcilerle seçenek sunmaya devam ediyor. Venüs serisiyle pazara iddialı giriş yapan Vestel ve tasarım ödülü alan Escort Joye bizi küresel firmalara fazla bedel ödemekten kurtarıyor. Marka dediğin kendini kandırma sanatı diye düşünenler yerli alternatiflerini mutlaka gözden geçirmeli.
BÜYÜK EKRANLAR TEK ELE SIĞIYOR
Eskiden iPhone ekranı küçük diye şikayet edenler vardı. Apple, Samsung telefonların dev ekranlarına bakarak büyük ekrana sarıldı. Yeni iPhone'larda ekranlar büyüdü. Şimdi kullanıcılar tek elle telefon kullanma rahatlığından ödün vermek zorunda. Ancak bu kullanım zorluğundan kısmen kurtulabilirsiniz. iPhone 6'da ana ekran tuşuna iki kez dokununca ekran boyutları tek el ergonomisine uyumlu hale gelebiliyor. Ancak tuşa basmayıp hafifçe dokunmanız gerekiyor.
YERLİ MALI ÖNE GEÇER
İşlemci, kamera ve güncel tasarımlar konusundaki taleplere küresel markalar hızlı yanıt veremiyor. Çünkü bir ürünü milyonlarca sayıda üretip yüzbinlik Türkiye pazarına öncelik vermeleri olanaksız. Endüstriyi iyi takip eden yerli bir marka küresel rakiplerinden önce taze teknolojiyi Türkiye'ye getiriyor. Örneğin ön kamerası 8 megapiksel, otomatik odaklama yeteneği olan ilk özçekim (selfie) telefonu General Mobile Discovery Elite ile gördük. Yine dizüstü ve masaüstünde yenilikleri önce getirmeye alışan Casper, 8 çekirdekli işlemciye sahip ilk telefon Via V8'le bizi ilk tanıştıran marka oldu.
NE İŞ OLSA YAPAN BİLGİSAYARLAR!
Tablet mi yoksa telefon mu alacağına karar veremeyenler çok yetenekli cihazlara aldanır. Genelde bu tür cihazlar ince değil, daha kalın, daha ağır ve daha pahalıdır. Eğer şaşırtıcı bir şekilde ince olursa farklı yenilikçi malzeme kullanıyorsa, bu sefer de bedeli diğerinden fazla olur.