KIŞ aylarında termometrenin sıfırın altında 25 dereceye kadar düştüğü bir coğrafyada hayat buzdan bir dünyadır. Kars'a 75 kilometre uzaklıktaki Çıldır Gölü ve çevresindeki bu zor doğa koşullarında hayat zor da olsa devam ediyor. Bu yıl kurak ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde olmasına rağmen bölge tamamen buz altında. Aralık ayında donan göl bir doğa harikasına dönüşmüş durumda. Bölgeye ilk defa gelenler için donan gölün üzerinde durmak önce ürkütücü gibi görününce ve "Acaba buz kırılır mı?" diye tedirgin oluyorlar. Ancak köylüler buz tutmuş gölün üzerinde kızaklarla, otomobillerle hatta minibüslerle dolaşınca bu tedirginliğin yerini eğlence alıyor. İşte Çıldır Gölü gezginler ve turistler için eğlence, balıkçılar için ekmek kavgasının verildiği bir dünya... Biz de bu alışılmadık yaşam mücadelesinin tanıkları oluyoruz.
EN MAKBULÜ SARI BALIK
Gölün kıyısındaki Akkaya köyünden olan Kılıç ailesi ağlarını 10 gün önce deldikleri buz tabakasının altına atmış. Balıkçı Ethem Kılıç ve ailesi balık avı için bütün hazırlıklarını tamamlayıp kazma ile buzu kırıp ağa ulaşıyor. Sonra da "Ya bismillah" deyip ağa asılıyorlar. Anlaşılan o ki bereketi bol bir balık avına denk geldik. Balıkçılar avın bereketinden, fotoğraf çekenler de görüntünün zenginliğinden çok memnun. Balıklar bazen tek, bazen de ikili üçlü ardı ardına buzun üzerine atılıyor. Önce avın en makbulü sarı balık, sonra İsrail sazanı, aynalı sazan ve en iri olan 'şafak' çıkıyor. Sonra işin en keyifli tarafı başlıyor. Buzun üzerinde balıklar temizleniyor. Pınar Kılıç hazırladığı balık köftesini piknik tüpünde kızan yağa atıyor. Köftelerden sonra filoto balık parçaları da kızartılıyor. Buzun üzerine örtü seriliyor. Balıklar salata eşliğinde afiyetle yeniyor. Final ise gölün üzerindeki odun sobası karşısında içilen çayla oluyor. Doğa harikası göl aralık ayında donuyor ve bu süreç mayıs ayına kadar devam ediyor. Balıkçılar Çıldır Su Ürünleri Kooperatifi bünyesinde avlanabiliyor. Yaklaşık 25 aile balıkçılık yapıyor. Balık avcılığıyla birlikte kerevit avı da yapılıyor. Bazı bölgelerde kalınlığı yaklaşık 70 santimi bulan buz, ağın atılması için kazmayla kırıldıktan sonra motorlu testere kesilip hazırlanıyor.
10 gün önce atılan ağı çeken Ethem Kılıç avdan çok memnun. Ağlara sarı balık, sazan ve yörede 'şafak balığı' diye bilinen, Çıldır Gölü'ne özgü bir balık takılıyor.
Ağdan alınan balıklar eğer müşterisi olursa buzun üzerinde pişirilip servis ediliyor. Ayrıca üşüyenler için odun sobası eşliğinde içilen çayın keyfine diyecek yok.