Fare" deyince bir gülümseme yayılmaz ki... Bu neşeli çocuk, sadece biz izleyicilerinin değil, çizerlerinin hayatında da önemli bir yer kaplıyor. En eski Mickey çizerlerinden -kendisi 1991'den beri çiziyor- Fabrizio Petrossi, geçtiğimiz cuma günü, Disney'in sevilen karakterlerinin tasarım evresi ve çizim tekniklerini paylaşmak üzere Bahçeşehir Üniversitesi Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarım Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Biz de kendisiyle Mickey'nin dedikodusunu yaptık...
- Çoğumuzun hayatında yeri olan bir çizgi film karakterini çizmek nasıl bir duygu?
- Gerçekten çok önemli bir karakter ve onu çizmekten gurur duyuyorum. Bu kadar uzun süre onunla çalıştıktan sonra artık bir dost oldu bana. Aynı zamanda bu, benim için büyük bir sorumluluk. Bugüne kadar pek çok büyük sanatçı Mickey'nin çiziminde çalıştı. Ve biz bu karakteri uzun süre daha yaşatmalıyız.
- Sizce Mickey'nin ününün sırrı ne?
- Bir kere önemli bir dönemde ortaya çıktı. Ve kendisi Disney'in alter egosu gibi, yani kişiliğinin bir başka yönü gibi aslında. Ve o dönemi yansıtıyor. Bir de şu var, Mickey bir çocuk. Profesyonel bir kahraman değil. O yüzden insanlar kendilerini onunla özdeşleştirebiliyor.
- Yani saflığı mı insanları etkiliyor?
- Evet. Aynı zamanda tasarım olarak da bu işin temelleri o dönemde atıldı. Bugün seyrettiğimiz bütün çizgi filmler, o çizgi filmlerdeki şekiller, o şekillerin nasıl hareket ettiği... Bütün bu işin temelleri o dönemde atıldı. Animasyonun başlangıcıydı yani.
- Sizin Mickey çizme maceranız nasıl başladı?
- 1990'ların başında İtalya'da çizgi roman sektörü çok büyüktü. Ve ben de iş arıyordum. Walt Disney'deki bir sanat yönetmenine çalışmalarımı gösterdim, beğendi ve Disney'e girdim. 1991 yılıydı. Ve Disney için ilk yaptığım çalışma
Mickey Mouse Story idi. Ama yanlış anlaşılmasın, biz Mickey çizeri dediğimiz zaman, Mickey, Donald, Goofy ve o ailedeki diğer karakterleri çizen kişi anlamına gelir.
- Kaç kişi çiziyor Mickey'yi?
- Çizgi romanlarda, özellikle İtalya'da çok çizer var. Dünya genelinde benim gibi çalışan ise sadece birkaç kişi. Ben aynı zamanda çizimleri onaylayan ekipteyim. Eskiden dünyanın her yerinden çizimler gönderirlerdi Disney'e. Ama artık şirket sadece güvendiği çizerlerle çalışmak istiyor. Bu yüzden sayımız çok fazla değil.
- Nasıl bir çalışma sisteminiz var?
- Editörden, yayıncıdan ya da parklardan (Disney Land) bana bir iş geliyor diyelim. Oturup onu çalışmaya başlıyorum. Yayıncıyla çalışacaksam bir tekst yolluyorlar bana, brif veriyorlar. Ben o senaryoya uyarak çalışıyorum. Çizgi romanlarda bazen senaryoyu kendim yazıyorum, bazen de başka yazarlardan gelen senaryoları çiziyorum. Parklar için bir iş yapacağımız zaman ise (Mesela şu an Masalları Oluşturmak adlı bir oyun alanı hazırlanıyor) o oyun alanını tasarlayan insanlarla fikir alışverişi yaparak çizimi geliştiriyorum.
- Disney Channel'da, Mickey Shorts adıyla Mickey'nin yeni bir çizgi dizisi başladı. Mickey'nin farklı ülkelerde geçen hikayeleri...
- Bu hikayelerde, ilk baştaki Mickey'nin çizimlerine dayanarak geliştirilmiş bir stili var karakterin. Hikayeler basit ama çok eğlenceli. Arka plan grafikleri çok modern. Mickey'nin çok hoş bir yorumu bu. Ve biraz daha büyük yaş grubuna da hitap ediyor.
Gençliğini hep koruyor
- Mickey'deki genel değişimi özetler misiniz?
- Başlarda Mickey'nin simsiyah gözleri vardı. Çok basit bir çizimdi.
Brave Little Tailor adlı çizgi filmden sonra daha çok bir çizgi film karakterine büründü. Daha sofistike efektler kullanılmaya başlandı.
Sihirbaz'ın Çırağı filminden sonra da bugün tanıdığımız, büyük yuvarlak kulaklı şeklini aldı. 1940'ların sonundan itibaren pek fazla değişmedi yani. Ama en önemlisi Mickey'nin kişiliği. O hiçbir zaman değişmedi. Ve biz esas Mickey'nin kişiliğini izliyoruz. Bugün sizin çocuğunuz sizin çocukluğunuzdaki Mickey filmini izlese, onun için hiç fark etmez.
- Nasıl bir kişilik bu?
- Mickey çok pozitif bir karakter. Kahraman rolüne soyunmuş bir çocuk. Ama profesyonel bir kahraman değil. Bir problemi çözerken bir çocuğun saflığıyla çözüyor. Aynı zamanda son derece arkadaş canlısı ve çok eğlenceli. Ve lider bir çocuk. Biz bütün çizerler Mickey'nin karakterini çok iyi öğrendik. Öyle ki karşımıza iki şey gelse, 'Mickey bunu yapar ya da yapmaz' diyebiliriz.
- Yetişkinlerin de sevdiği bir karakter değil mi?
- Evet. Özellikle çizgi roman geçmişini bilen yetişkinler için çok cazip bir karakter. Mickey'nin bazı eski çizgi romanlarında, ekonomik buhran sonrası Amerika anlatılır mesela. Ve tabii bugünün yetişkinlerine kendi çocukluklarını hatırlatan bir karakter. Nesillerle beraber gençliğini ve varlığını koruyor Mickey.