Lise ve üniversite çağı gelince, aileden ayrı, tek başına çantayı alıp yola çıkma hevesi sarar gençleri. Keşfedilecek kocaman bir dünya vardır önünüzde. Yepyeni insanlarla tanışabilir, sabahlara kadar Avrupa kentlerinin sokaklarında gezebilir, muhteşem müzeleri ziyaret edebilirsiniz. Biriktirdiğiniz harçlığı, kazandığınız parayı ya da belki aldığınız bursunuzdan arttırdıklarınızı yola ve seyahate ayırırsınız. Ancak asla yeterli paranız olmaz. İşte bu noktada devreye Interreal alternatifi girer. Bu, 'sihirli' bir tren biletidir. Tek bir biletle o trenden bu trene atlayarak tüm Avrupa'yı gezebilirsiniz. Ama bu macerayı aç kalmadan ya da yollarda sefil olmadan yaşamak için iyi araştırma yapmanız ve her şeyi planlamanız gerekir. İşte bu araştırmayı yapan bir gencin, kitabı yayımlandı. Barış Bakır'ın (32), arkadaşı Berkar Varman'ın katkılarıyla hazırladığı
Sırt Çantamda Avrupa - Interrail hakkında bilmek istediğiniz her şey! kitabı tam bir rehber. Bakır, Interrail'le 1990'larda tanışmış: "Benim Interrail'le tanışmam, 90'ların ortalarında bir süre yayımlanan bir doğa sporları dergisi sayesinde oldu. Beni yola çıkaran ise Interrail hakkındaki ilk Türkçe kitap olan, Gizem Altın'ın yazdığı
Bir Bilet Al oldu," diyor.
Sırt Çantamda Avrupa kitabında bol bol fotoğraf ile sırt çantasının nasıl hazırlanması gerektiğinden tutun doğru yol arkadaşının seçimine kadar birçok konuda bilgi var. Biz de Barış Bakır'a bu işin püf noktalarını sorduk ve tavsiyelerini öğrendik.
1972'DEN BU YANA YAPILIYOR
Barış Bakır, Interrail'in tarihini şöyle anlatıyor: "Bu, geçmişi oldukça eskiye dayanan bir organizasyon. 1972 yılından bu yana Avrupalı gençler Interrail'le Avrupa'yı keşfediyor. Ancak Interrail uzun bir geçmişe sahip olmasına rağmen ülkemizde son beş yılda popüler hale gelmeye başladı. Bunun en büyük nedeni son yıllarda ülkemizin çok daha dışa açık bir ülke haline gelmesi. Erasmus gibi öğrenci değişim programlarıyla kampüslerimizde 'değişim öğrencileri'nin var olması da bu durumda etkili oldu."
SIRT ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR
Barış Bakır, yanınıza aldığınız sırt çantasının hafif olmasının çok önemli olduğunu söylüyor: "Kısa vadede sıkıntı, uzun vadede de sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız, çantanız hafif olmalı. Zaten birkaç parça giysi ile bir ay yaşayabilirsiniz." Sırt çantanıza koyabileceğiniz bazı eşyalar ise şöyle: Kişisel bakım malzemelerinin olduğu el çantası, matara, küçük yastık, havlu, el feneri, sağlık seti, İsviçre çakısı, şemsiye, çamaşır ipi vs.
SUPERMAN OLAMAZSINIZ
İlk kez yurtdışına çıkanların içindeki korkuları gayet iyi biliyor Barış Bakır. Kitapta "Yola çıkar çıkmaz bir Superman olmayacaksınız. Tanımadığınız bir ülkede tren garına iner inmez dizleriniz titreyecek. Bana öyle oldu. Size de muhtemelen aynısı olacak," diyor ve öğütlüyor: "Korkusuz olmalısınız. Değişmekten ve içinizdeki 'gerçek' insanı keşfetmekten korkmamalısınız."
EN BÜYÜK  GİDERLERDEN BİRİ YEMEK
Bakır, en büyük giderlerden birinin yemek olduğunu söylüyor: "Hostellerin çoğunda mutfak bulunuyor. Eğer kalabalık bir grup halinde yolculuk yapıyorsanız, süpermarketlerden alışveriş yapıp kendi yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Avrupa'da süpermarketlerle restoranlar arasında büyük fiyat farkları var. Bir de her ülkenin kendine has ucuz fastfood alternatifleri var. Bizde nasıl ekmek arası döner varsa, başka ülkelerde de başka yemekler var. Bu yemekleri bulmak ve denemek gerekiyor."
INTERRAİL UZMANINDAN BEŞ TAVSİYE
1- Ne yaptığınızın farkında olun: Çıktığınız yolu sadece bir tatil olarak görmeyin. Eğer ne yaptığınızın farkında olursanız, dünyayla iletişime açık olursanız, bu yolculuk sizin için hayatınıza etki edecek bir deneyim haline gelebilir. Dünyaya ve kendinize karşı hem zihninizi hem kollarınızı açın.
2- Dersinize iyi çalışın: Bir plan yapın. Sonra o plana sadık kalmayın. Ama bir plan yapın ve gideceğiniz yerleri belirleyin. Sonra bu yerler hakkında ne yazılmış, ne çizilmiş, hepsini öğrenmeye çalışın. Gittiğiniz yerin hikayesini bildiğinizde, o yerden çok daha fazla zevk alacaksınız.
3- Akıllı olun: Kalbiniz kocaman, cüzdanınız küçücük olacak. Bu yüzden harcamalarınıza dikkat edin. Tasarruf etmenin yöntemlerini geliştirin.
4- Tek başına mı arkadaşlarla mı, iyi karar verin: Hem tek başına hem de arkadaşlarla yollara düşmenin hem iyi hem de kötü tarafları vardır. Ne istediğinize ve yapacağınız seçimin yolda sizi mutlu edip etmeyeceğine iyi karar verin. Yalnız gitmek isterseniz, sizinle gelmek isteyen arkadaşlarınıza hayır demekten çekinmeyin. İlla yalnız olmamak için çok da iyi anlaşamadığınız birilerini kendinize ayak bağı yapmayın.
5- Dil sorununu sorun etmeyin, insanlarla konuşun: Eğer İngilizce konusunu kendinize dert ediyorsanız, bunu yapmayın. Yolda karşılaştığınız insanların çoğunluğu sizin kadar İngilizce konuşacak. Bu yüzden iletişime açık olun. Günlük hayatınızda hiçbir şekilde rastlayamayacağınız birçok insanla bu yolculukta karşılaşacaksınız. Bu insanların hikayelerini dinleyin.