Efendim, havaların ısınmasıyla birlikte, yıl boyu yükümüzü çeken ofis sandalyelerinden kalkıp şezlonglarla uzanmanın ve tabii kafi miktarda güneşle bünyeyi ısıttıktan sonra serin sulara atlamanın vakti geldi. Öyleyse bir an evvel deniz kenarına doğru yola koyulmanızda fayda var. Tabii siz tatilde kış boyu biriktirdiğiniz stresi kademe kademe üzerinizden atarken, telefonunuzun büyük tehlikelerle karşılaşması da muhtemel. Bu nedenle deniz, kum ve güneş üçlüsünün telefonunuza verebileceği zarara karşı neler yapabileceğinizi anlatan bir rehber hazırladık.
GÜNEŞİMDEN KAÇ!
Yüksek ısı, telefonunuz düşmanıdır. Bu yüzden telefonun doğrudan güneş ışığına maruz kalmasını engelleyin. Cihazları park halindeki arabanızın içinde bırakmak da arızaya davetiye çıkarmak anlamına gelir. Lithium ion pilli telefonların, sıcaklık yüzünden patlaması bile mümkün.
Yaz aylarında telefonu cebinizde değil, çantanızda taşıyın. Çünkü vücut ısınızla birleşen sıcak hava, cihazınızı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca terlemeniz halinde de, telefon cebinizde neme maruz kalacaktır.
Sıcak plajdan kalkıp; klimalı, buz gibi bir ortama geçecekseniz, telefonun ani ısı değişikliğine maruz kalmasını engelleyin. Örneğin telefon veya tablet çantanızdaysa, dışarı çıkarmak için birkaç dakika bekleyin.
ISLANMAYA KARŞI PİRİNÇ
Sahile indiğinizde telefonunuzun ıslanması da muhtemel. Ancak endişeye mahal yok; tamamen ıslansa bile cihazı sağ salim kurtarabilirsiniz. Nasıl mı? Olası bir ıslanma durumunda, derhal pili çıkarın. Telefonu silkeleyerek içine dolan suyu boşaltın. Dış cepheyiyse bir kağıt havluyla kurulayın. Son aşamadaysa bir kaba 'silica gel' (ayakkabı kutularından çıkan, minik, beyaz poşetlerin içindeki madde) doldurun ve telefonu kabın içine koyarak en az bir gün bekletin. Bu madde, nemi emecektir. Silica gel bulamıyorsanız, telefonu pirince bulamak da işe yarar. Saç kurutma makinası kullanmaksa, yarardan çok zarar verir.
KUMU NASIL TEMİZLEMELİ?
Sahildeyken telefonu avucunuzda tutuyor olsanız bile, rüzgarın sürüklediği taneler telefonunuzun içine kaçabilir. Bu yüzden cihazı mümkün olduğunca az kullanın.
Telefonu plaj çantasına atıyorsanuz, çantadaki diğer eşyaların üzerindeki kumun telefona geçmemesi için, ağzı fermuarlı yiyecek saklama torbalarından kullanın.
Kum kaçması halinde, pili çıkarın. Ardından kum tanelerini yok etmek için, bir eczaneden bebeklerin burunlarını temizlemek için kullanılan burun aspiratörlerinden alın. Fön makinası veya hava kompresörü kullanmak, telefona zarar verebilir.