Birleşmiş Milletler'in 2011'in temmuz ayında Doğu Afrika'da 'kıtlık' ilan ettiği günden bu yana yaklaşık 260 bin insan hayatını kaybetti. Bunların büyük bir çoğunluğu, beş yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. SABAH gazetesi olarak yaşanan kuraklığın başladığı günlerden beri özellikle Türkiye'nin kardeş Somali halkına uzattığı yardım elinin takipçisi olduk. Önce gemiler ve uçaklar dolusu yardımlar yola çıktı. Açlıkla acil mücadelede yaklaşık iki yıl geride kalmak üzereyken şimdi de Türkiye'nin Somali'de bıraktığı kalıcı ve uzun vadeli projeleri izliyoruz. Doğu Afrika'nın yalnız ülkesi Somali'de Türk Sivil Toplum Örgütleri'nin (STK) büyük mücadeleleriyle mucizeler yaratıldı. Hastaneler açıldı, yollar yapıldı, asfaltlar döküldü, üniversiteler kuruldu, tarım okulları açılarak modern tarıma geçmenin temelleri atıldı. Kurak toprakların nefes alması için su kuyuları açıldı. Adeta öldü denilen Somali halkı, başta Türk halkının uzattığı yardım ile ayağa kalktı. Şimdi de İnsani Yardım Vakfı'nın (HH) gerçekleştirdiği eğitim kompleksiyle yetimlerin yüzü güldürüldü. Dünyanın hangi coğrafyasında insanlık adına bir yara açılırsa, İHH yardıma koşuyor. İHH, kalıcı projeleri hayata geçirerek kuraklık ve kıtlıklara karşı Somali halkının yardıma muhtaç hale gelmemesi için çalışan bir Türk sivil toplum kuruluşu. Vakıf, 1996'dan bu yana faaliyetlerini sürdürdüğü Somali'de toplam 40 milyon dolar harcadı.
AFRİKA'NIN EN BÜYÜK YETİMHANESİ
Somali'deki kıtlık nedeniyle yaşanan ölümlerin geride bıraktığı en önemli izler ise yetim çocuklar... İHH, dünyanın farklı coğrafyalarında 30 bin 500 yetimin tüm sorumluluğunu üstlenmiş durumda. Bunun 3 bin 200'ü Somali'de bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Anadolu Eğitim Merkezi'nde 1500 öğrenciye eğitim imkanı sağlanacak. 10 bin metrekare alan üzerine inşa edilen ve Afrika'nın en büyük yetimhanesi de olan bu okulda, 400 yetimin sürekli barınarak, sağlıktan gıdaya ihtiyaçları karşılanacak. Komplekste eğitim merkezi ve yetimhanenin yanı sıra sağlık merkezi, ibadethane, basketbol ve futbol sahaları, yemekhane, Kuran kursu ve kafeterya bulunuyor. İHH, yardıma muhtaç yetim ailelerini, yardım eder hale getirmek için kurulan yetim pazarlarıyla da toplumsal olarak büyük bir yaranın kapanmasını hedefliyor. Bu pazarlarda yetim ailelerine dükkanlar verilerek, gelir elde etmeleri sağlanıyor.
Modern tarıma geçiş dönemi
Başbakanlık Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve İnsani Yardım Vakfı'nın Somali'de hayata geçirdiği bir diğer önemli proje ise Tarım Okulu. Son derece verimli tarım havzalarına sahip Somali'de TİKA'nın yaptığı çalışmalar sonucunda 50 milyon insanın ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde 8 milyon hektarlık verimli tarım arazisi bulunuyor. TİKA ve İHH'nın açtığı okulla birlikte şu ana kadar 50 çeşit sebze ve meyvenin üretimi gerçekleştirilirken, kuyuların açıldığı bine yakın köyden, birer tane öğrenci, burslu olarak bu okulda eğitiyor. Öğrenciler bir aylık hızlı teorik ve pratik eğitimin ardından, tekrar köylerine gönderilerek kontrollü bir şekilde üretim yapmaya başlıyor. Türkiye'den özel getirilen sebze ve meyve tohumlarıyla da Somali'de modern tarım tekniklerinin kullanılarak ürün elde edilmesi sağlanıyor.