Diğer Arap ülkelerini bilmem ama Tunus'a gerçekten bahar gelmiş. Arap baharının fitilinin ateşlendiği Tunus'ta insanlar geleceğe artık daha güvenle ve ümitle bakıyorlar. Başkent Tunus başta olmak üzere ülkenin önde gelen kentleri tam bir bahar coşkusu yaşıyor. Devrimden sonra kurulan hükümette toplumun her kesimi temsil ediliyor. Farklı düşüncelere mensup gençlerin kurduğu sokak komiteleri demokrasiye ve
kazanılan özgürlüklere sahip çıkıyor. Tunus Akdeniz'in incisi. 1200 kilometreye yaklaşan sahilleriyle deniz, kum, güneş tutkunlarının adresi bir ülke. Ülkede turizme ayrı bir önem veriliyor. Tunus Turizm Bakanlığı, ülkenin tarih ve kültür mirasını dünyaya tanıtmak amacıyla yoğun bir çaba içinde. Başkent Tunus, ülkenin en kalabalık kenti. Kenti boydan boya bölen Habib Burgiba Bulvarı, devrim gösterilerine de ev sahipliği yapmış günlerce. Burgiba Bulvarı'nda her gün bir gösteri oluyor ancak eskisi gibi kanlı değil. İnsanlar büyük bir olgunluk içerisinde gösteri yapıp, fikirlerini ve taleplerini ortaya koyuyorlar. Kimse kimseye karışmıyor. Tam bir özgürlük ortamı. Tunus'un sokakları ve Osmanlıdan kalan tarihi çarşısı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Ülkede güvenlik sorunu yok. Turistler, Tunus sokaklarında rahatça dolaşıyor. Tunus'a Türkiye'den de büyük ilgi var. Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor. Çarşıda, pazarda, resmi dairelerde Türklere olan sevgilerini açıkça dile getiriyorlar. Gençlerin favori ülkesi Türkiye. Tunus halkı Türk dizilerini izliyor. Devlet bu yıl okullara seçmeli Türkçe dersi bile koymuş. Sadece bunlar bile Tunus'u gezip görmek için yeterli değil mi? Hammamat ve Susa, ülkenin turizmde iddialı olduğu iki kent. Hammamat (Hamamlar) başkente çok yakın. Eski şehirin yanı sıra modern ve lüks otelleriyle, tatil köyleriyle de Hammamat dünyanın dört bir yanından yüz binlerce turist çekiyor. Kilometrelerce uzayan Akdeniz kumsalları, göz kamaştırıyor. Otellerdeki hizmet Türkiye seviyesinde olmasa bile keyfinizi kaçırtacak bir olumsuzlukla karşılaşmıyorsunuz. Deniz kenarındaki antik tiyatroda dünyanın önde gelen birçok sanatçısı konser veriyor. Bu arada, otel lobilerinde ve kafelerde canlı Tunus müziği dinlemek de mümkün. Turistik bölgelerden Susa da başkente 140 kilometre mesafede. Ülkenin üçüncü büyük kenti. Susa'nın bir özelliği de Batılı golf meraklılarının adresi olması.
SİDİ BOU SAİD'İ ATLAMAYIN
Sıcakkanlı insanlar. Birine birşey ya da bir yer sorduğunuzda, üşenmeden önünüze düşüyor ve aradığınız yeri size gösteriyor. Turistler için Tunus'un en iyi tarafı; tarihi ve turistik bölgelerin başkente çok yakın olması. Eski Roma'nın önemli şehirlerinden Kartaca, başkente 60 kilometre mesafede. Ülkenin en ilgi çeken bölgelerinden biri de Sidi Bou Said. Biraz Yunan adaları, biraz da Bodrum gibi... Mavi gökyüzünün altında mavi pancurlu ve mavi kapılı, beyaz badanalı evlerin kasabası Sidi Bou Said. Kartaca'daki bu şirin kasaba Tunus'u Tunus yapan bütün özellikleri barındıyor. "Biraz kafamı dinlemek istiyorum," diyorsanız doğru adreslerden biri. Denize nazır şık restorantlarda Tunus'a özgü lezzetli yemekleri tatmak mümkün. Yakıcı güneşin etkisini sürekli esen rüzgar hafifletiyor. Tunuslular'ın devrimlerine neden Yasemin adını verdiklerini oraya gidince daha iyi anlıyoruz. Geceleri, şehirler yasemin kokuyor.
GLADYATÖR FİLMİ BURADA ÇEKİLDİ
Dünyanın en büyük arenalarından biri Tunus'taki El Jem'de. Hâlâ ayakta olan yapı, yüzyıllar boyunca gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yapmış. Gladyatör filmi de burada çekilmiş. Afrika'nın en büyük amfitiyatrosu olan yapı, Roma'daki Kolezyum'u aratmıyor. Tunus'a gelen turistlerin görmeden gitmedikleri bir antik şaheser bu yapı.
OTELER ÇOK KONFORLU
Susa'daki oteller çok konforlu. Lüks otellerde hizmet kaliteli. Fiyatlarda oldukça uygun. Otelleri çekici yapan ise Akdeniz ve pırıl pırıl kumsallar.
OTANTİK KAHVELER
Tunus çarşılarını dolaşırken soluklanmak için oturduğumuz kahvehaneler oldukça serin ve otantik. Bu kahvehanelerde Türk kahvesi de yapılıyor.
AFRİKA'DAKİ İLK CAMİ
Kayruvan, Hz. Muhammed'in ilk sahabilerinden Ukbe Bin Nafi tarafından kurulan bir şehir. Ukbe Bin Nafi tarafından yaptırılan muhteşem cami, görülmeye değer. Caminin dışındaki sahabe kabirleri, burayı Afrika'nın en kutsal yerlerinden biri haline getirmiş.
SOKAKLAR ÇOK RENKLİ
Tunus'ta sokaklar çok renkli. Her an bir sürprizle karşılaşmak mümkün. Atmacasını gezdiren bu Tunuslu gibi..
BAŞKANLIK SARAYI
Kartaca'daki antik kentin yanına kurulan bu sarayın keyfini devlet başkanları sürüyor.
ÜLKENİN NABZI BURGİBA'DA ATIYOR
Tunus'un ilk devlet başkanı Habib Burgiba'nın adı verilen kentin işlek caddesi, günün her saati dinamik.