Cibali Postası, İstanbul'daki Kadir Has Üniversitesi öğrencileri tarafından çıkarılan aylık bir gazete. Tasarımı 1940'lı yılların gazetelerinden esinlenerek yapılıyor, içinde ise okulun bulunduğu Cibali Postası'nda, Fener ve Balat mahallelerinden haberler var. Tabii ki öğrencilerin kaleminden... Bu gazete aslında Kadir Has Üniversitesi'nin 2010'de başlattığı 'Komşuluk Hakkı Projesi'nin bir parçası. Üniversitenin ve öğrencilerin, çeşitli etkinliklerle bölgede yaşayanlara gönüllü olarak destek olup, çözümler üretmesini sağlayan bir sosyal sorumluluk projesi. Etüt ablası/ağabeyi olmak, ilkokulun duvarlarını boyamak, ücretsiz spor okulu açmak, matematik yarışması düzenlemek gibi... Geçtiğimiz aralık ayında yayımlanmaya başlayan sekiz sayfalık
Cibali Postası'nda önemli haberler var. Örneğin ikinci sayısında 500 yıl önce yüzlerce öğrencisi bulunan Fener Rum Lisesi'nin artık sadece 51 öğrencisinin kalmış olması, manşet konusu olarak dikkat çekiyor. Gazetenin yazı işleri müdürü ise okulun öğretim elemanlarından Dr. Ayten Görgün Smith.
BURADA HERKES BİRBİRİNİ TANIR
Rektör Mustafa Aydın semtin gelişimine katkıda bulunmak istediklerini belirtiyor: "Kadir Has Üniversitesi olarak 10 yıldır Cibaliliyiz. Cibali, karakolu, yangınları, şarkıları kadar tütün fabrikası ve yaşayanlarıyla da ünlüdür. Burada herkes birbirini tanır. Gerçek komşuluk ilişkileri yaşanır. Mahallenin dar sokakları, farklı hayatlara, hikayelere açılan kapılar gibidir."
Cibali Postası'nın isim babası ise Khas Pusula Akademi Direktörü, ünlü televizyoncu Mithat Bereket. 2 bin adet basılan gazete, yine öğrenciler tarafından mahalleliye ücretsiz olarak dağıtılıyor. Bölgedeki kütüphane, kıraathane, taksi durakları, dernek ve kültür merkezlerine gönderiliyor.
TARİHİ FENER RUM LİSESİ'NİN 51 ÖĞRENCİSİ KALDI
Gazetenin ikinci sayısının manşet haberi, 1454'te Fatih Sultan Mehmet tarafından verilen fermanla kurulan Fener Rum Lisesi'yle ilgili. O tarihte 450 öğrencisi olan okulun, bugün bazı sınıflarında üç ya da dört öğrenci kalmış. Bu azalmanın nedenini, okulun mezunlarından ve halen okulda öğretmenlik yapan Kostas Kiracopulos şöyle açıklıyor: "Türkiye'de yaşayan Yunan vatandaşı Rumların ikametlerinin uzatılmaması ve çocuklarının Rum okullarında eğitim görmemesi yüzünden öğrencilerimiz azaldı." 1985'te okulun sekiz öğrencisinin kaldığını belirten Kiracopulos, alınan tedbirlerle okulun kapanmaktan kurtulduğunu eklemiş.