Şirket
yöneticisiyken merak duygusuyla yollara düşen Başar Kurtbayram, özellikle gidilmemesi tavsiye edilen yerlere gitti; tükürük çorbası içti, sincap yedi, hangi nehrin yılda iki kez yön değiştirdiğini keşfetti. Trenle, tekneyle ya da yürüyerek binlerce kilometre yol kat etti, 16 ayda 115 ülke gördü. Önce yazdığı her bölümü seyahat acentesi Gazella'nın, gezi tutkunlarının yazılarına yer verilen binrota.com'da yayımladı. Sitenin en 'gezgin' üyelerinden Kurtbayram, gezdiği 115 ülke arasından okurların katkısıyla derlediği en ilginç yerleri,
Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer adlı kitapta topladı.
- Gezginlik de genetik mi acaba? Ailenizde gezgin var mıydı?
- Babam (vefat edeli 20 yıldan fazla oldu) gençliğinde Almanya'ya işçi olarak gitmiş, beş-altı yıl çalıştıktan, Avrupa ile Kuzey Afrika'yı dolaştıktan sonra geri gelip yine İstanbul'a yerleşmiş. Onun hikayelerini dinleyerek büyüdüğüm için etkilenmiş olabilirim.
- Nerede eğitim aldınız? Hangi sektörde çalıştınız?
- İTÜ'den elektronik mühendisi olarak 1992'de mezun oldum. Telekomünikasyon sektöründe çalışmaya başladım. Sonra işim nedeniyle ABD'ye yerleştim, sonra da Rusya'ya gittim. Oradan tekrar Türkiye'ye sonra İngiltere, Güney Afrika, İspanya, yine İngiltere... Uluslararası projelerde yöneticilik ve danışmanlık yaparak 50'den fazla ülkede çalıştım. Başkaları için daha fazla dolaşmamak için istifa edip dünya seyahatine çıktım.
- Yolculuklarınız sırasında başınızdan geçen en şaşırtıcı olaylar hangileri?
- Endonezya'nın Sumatra Adası'nda evin reisi olan kadınların, erkekleri başlık parasıyla almasına şaşırdım. Ekvador'daki Galapagos Adaları'nda farklı hayvanları görmeyi bekliyordum ama bu kadar yakından görmeyi beklemiyordum. Botsvana'da kartopu yok, 'tezektopu' oyunu var.
- Yola çıkmak isteyip de çıkamayanlara öneriniz var mı?
- Yola çıkmayı ne engelleyebilir? Para, zaman ya da cesaret. Zamanı olmadığı için çıkamayanlara bir şey diyemem, ben de çok bekledim. 'Param yeter mi?' diyenler eğer Türkiye'de tatile çıkabiliyorlarsa, aynı parayla Asya'da da rahatça dolaşabilirler. Güneydoğu Asya'da günlük ortalama 10 dolara yiyip içip, yatıp, dolaşmak mümkün. Laos'ta kaldığım bungalovun geceliği 1 dolar, Endonezya'da harika manzaralı Toba Gölü'nün kenarındaki oda 3 dolardı. Antalya ile Tayland'da tatil yapmanın masrafı uçağı da kattıktan sonra aynı. 'Haftada 20 lira biriktirin, dünya seyahatine çıkın,' diyorum.
- Modern seyyahlıkta erkek olmak avantaj mı?
- Kadın erkek fark etmez. İnsanların yüzde 99'u iyidir, o yüzde 1'ine denk gelirseniz kadın erkek bir şey değişmez. Yolda bazı sıkı kadın gezginlerle karşılaşmıştım
14 KİLOLUK ÇANTAYLA YOLA ÇIKTI
"24 yaşımdaydım, Tahtakale'den o zamanlar yeni yayılmaya başlayan CD'li bir müzik sistemi aldım. Sistemi satan mağazanın raflarındaki CD'lerden birini aceleyle alıp eve getirdim. CD, Los Incas grubunun Güney Amerika şarkılarından derlediği bir seçkiydi. Albümde içinde Titikaka nakaratı geçen şarkı beni iyice sardı, tekrar tekrar dinledim. Bu isimde bir göl olduğunu hatırlayınca hızla dünya atlasını karıştırıp Peru'daki Titikaka Gölü'nü buldum. Kendimi Titikaka Gölü kıyısında bu şarkıyı dinlerken gözümün önüne getirdim, 'Bir gün bu şarkıyı orada dinleyeceğim,' dedim. Şarkıyı ilk dinlememin üzerinden 14 sene geçtikten sonra Titikaka'yı yerinde dinleme zamanının geldiğine karar verdim. İstifa ettim, 14 kiloluk çantayla dünya seyahatine çıktım. Pasaporttaki son sayfayı da bitirince mecburen, 16 ay sonunda 40 ülke gezmiş olarak döndüm."
EN İYİ MANZARALAR:
- Venezuela, Canaima Bölgesi
- Bolivya, Salar de Uyuni
- Arjantin, Perito Moreno Buzulu, Ushuia, Puerta Madryn, Iguazu Şelaleleri, Salta Puna.
- Şili, Atacama Çölü. - Peru, Titikaka Gölü, Machu Picchu
- Ekvador, Galapagos Adaları
YOLCULUK REHBERİ
En iyi yemekler için: Singapur, Hong Kong, Tokyo, Arjantin, Peru.
En hızlı gece hayatı için: Miami (ABD), Puno (Peru), Tokyo (Japonya), Bangkok (Tayland), Barbados, Buenos Aires (Arjantin), Manila (Filipinler). En pahalı ülkeler: ABD, Avustralya, Japonya.
En ucuz ülkeler: Tayland, Laos, Filipinler.
MACERA İÇİN:
- Endonezya'da henüz bakir, gidilmesi zor ama çok güzel yerler var.
- Malezya, Borneo harika benzersiz doğası ve sıcak insanlarıyla gidelesi bir yer.
- Yeni Zelanda, dehşet güzel bir doğa ve her keseye uygun konaklama imkanları var.
- Tayland'ın kuzey kısımları 'yeni başlayanlar için Asya' tadında, enfes.
- Laos'ta Mekong Nehri boyunca tekne yolculuğu.