10 maddede semtin çocuğu rotası
Kurtuluş'ta doğup büyüyen Sabah.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Özgür Yici yazdı
1) Renk
Gördüğüm en hareketli gri, Kurtuluş grisi. Bu kadar eğlenceli bir gri olabilir. Yüksek tavanlı, içi bol Rumlu, bol Ermenili bir gri...
2) Kalabalık
Acayip kalabalık bir cadde, şehirleşse de arsa tozu var içinde... Çocukluğunuz Kurtuluş Caddesi'nde, Son Durak, Sinemköy, Tepeüstü, Feriköy arasında geçiyorsa her türlü insan ve mekana aşina oluyorsunuz zaten.
3) Madam Despina'nın Yeri
Misket satanı da var Kurtuluş'ta, misket almak için geçtiğiniz yolda bir gece öncenin yorgunluğunu taşıyan efsane meyhane Despina'nın Yeri de var... Ağır sanat müziği eşliğinde, sohbetin tadını bölmeden, en güzel et ve mezelerle. Mahallenin ağabeyleri kendi köşelerinde, tıfıllar saygı içinde ancak ikinci kadehte.
4) Göreme Muhallebicisi
Tavuk etli çorba, tavuklu pilav ve tavuk göğsünü, yani kümes hayvanlarını ilk sevdiğim yer Saray Muhallebicisi değildir benim; Göreme Muhallebicisi'dir. Kurtuluş Caddesi üzerinde hiç mevzi kaybetmeden durur yıllardır. Beşgen Kırtasiye'ye her gidişimde biriktirdiğim harçlıkları harcadığım yer yani.
5) Beşgen Kırtasiye
Beşgen'den aldım Gizli Yediler ve Afacan Beşler'in tüm serilerini ve tüm çocuk klasiklerini... Bana kitap okumayı sevdiren yer de Kurtuluş'tur. Eğer Son Durak'ta oturuyorsanız, Tepeüstü'ndeki Beşgen'e gitmek için bütün caddeyi yürürsünüz, ki normal, Kurtuluş'un çocuğu şimdi oldunuz.
6) Pelit Turşucusu
Kuvayi Milliyei ilkokulu veya Kurtuluş Lisesi çıkışında güzergah üzerindeyse bardağın içine atılmış lahana ve kornişon turşusu ve bir de küçük çatal. Orijinal Pelit Turşucu'su burası. Orijinal dediğiniz şey bir tanedir ya hani, işte orası burası.
7) Tadal ve Tuşba
Rum mezelerini Yunan Adaları'ndan getiren kaç mezeci var İstanbul'da? Benim bildiğim Tadal ve Tuşba. Kendi kabuğunda, kendi şekeriyle yapılmış portakal reçeli o adalardan gelir mesela. Bulursunuz Tuşba'da... Malum, gayrimüslim havası vardır Kurtuluş'ta, Hrant Dink'ten, Sinagog bombalamalarından gelsin aklınıza. Anlayacağınız reçelin tadını kaçıran türden olayları da vardır Kurtuluş'un. Sakin değildi ki zaten hiçbir zaman.
8) Pangaltı İşkembe Salonu
Doğru ya, ben ilk işkembe çorbamı da tarihi Pangaltı İşkembe Salonu'nda içtim. Tuzlamayı da Kurtuluş'ta sevdim ben. İlk çevirme piliçlerimi de orada aldım.
9) İdil Pasajı
Acayip nostaljik gelir bana o hiçbir şeyi özgün olmayan pasaj. İdil Sineması vardı çünkü onun içinde. Kapandı gitti. Ama gittiğim ilk sinema oydu, Jaws'ı orada izledim ben. Sonra sonra İdil Sineması yine sanata hizmet etti, dönüştü, Dormen Tiyatrosu oldu. Haldun Dormen iyi bakıyor Pasaj'a da tiyatro salonu olmuş sinemaya da...
10) Yaşlıları Şimdi
Kurtuluş'a gittiğim zaman evimin salonunda geziyor gibiyim. İçim nasıl rahat ve güvendeyim. Hayatı ve çocukluğumu da Kurtuluş'ta sevdim ben. Sokakta bolca denk geldiğiniz yaşlıları veriyor olsa gerek bu huzuru. Yaşlanan insanın illâ ki huysuz değil tatlı olacağını kanıtlayan semttir bu. Dar kaldırımda iki yaşlı yan yana yürür ve siz hızla ilerlerken bir anda fren yaparsınız, muhtemelen bir camcı/çerçevecinin önünde.
REZİDANSLAR YÜKSELİYOR
Kurtuluş'ta yaşayanlar semti Manhattan'a benzetiyor. Burada lüks alışveriş mağazaları yok. Ama semtte dolaşırken Manhattan'a neresinin benzediğini anlıyorsunuz. Semtte yaşayan farklı etnik grupları ile Kurtuluş sokaklarında New York havası esiyor. Tek eksik yüksek gökdelenleriydi. Şimdi o açık da kapandı. Elysium Residence, Ofton Elysium Suites semtte yükselen gökdelenler. Açıkkapalı yüzme havuzları, spor salonları ile özellikle yabancılar residanzlarda yaşamayı tercih ediyor. Bu binalar bekarların da gözdesi. 40 yıldır Kurtuluş'ta emlakçılık yapan Erman Tekir, son yıllarda semte ilginin arttığını ve kiraların ileride yükseleceğini söylüyor. Ama ileriki yıllarda fiyatların daha da artacağına değiniyor.