- Türkiye yıllardır bölünme endişesi yaşıyor. Bu korku üzerimizde nasıl bir psikolojik etki yaratıyor?
- Türkiye'yi bir insan olarak değerlendirirsek, şu anda ergenlik dönemini yaşadığımızı söyleyebiliriz. Cumhuriyet, Osmanlı İmparatorluğu'nun temelleri üzerine kuruldu. Bu anlamda Osmanlı'nın son dönemi Cumhuriyet'in 'anne karnı dönemi'ydi. 1923'ten günümüze yaşanan süreçte, bizi geleceğe taşıyacak ilk adımlar atıldı. Ancak, erişkinlik döneminde nasıl bir ülke olacağımızı ve gelecekteki yönümüzü şu an içinde bulunduğumuz dönem belirleyecek. Bazı kesimler cumhuriyet dönemi değerlerinin, Osmanlı dönemi değerleriyle bir araya getirilmesi halinde cumhuriyetin elden gideceği korkusunu yaşıyor. Ama bu korkular gerçeği yansıtmıyor. Yapmamız gereken, iki dönemin olumlu ve olumsuz yanlarını dengeli bir şekilde bir araya getirmek. Türkiye'nin bu süreçte ilerleme kaydettiğini söylemek mümkün.
KİMLİKLERİ DÜŞMANLIK ÜZERİNE KURULU
- Geçmişte savaşın eşiğine geldiğimiz Yunanistan'la bugün son derece yakın ilişki içerisindeyiz. Sizce kalıcı bir dostluk sağlamak mümkün mü?
- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, proaktif bir dış politika izliyor. 'Komşularla sıfır problem' politikası, bölgede son derece olumlu gelişmeler yaşanmasına neden oldu. Ancak uluslararası ilişkilerde bazı şeyler tamamen psikolojiktir. Örneğin; bugün Yunanistan'la geçmişe kıyasla çok daha olumlu ilişkilerimiz var. Ancak Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşarak bağımsızlığını elde eden bir ulus oldukları için Yunan kimliğinin çekirdeğinde Türk düşmanlığı yer alıyor. Kimliğin temel bir bileşeni olan bu düşmanlık ortadan kalkarsa kimlik de ortadan kalkar. Bu nedenle Yunanistan'daki Türk düşmanlığının tümüyle ortadan kalkabileceğini düşünmüyorum.
- Türkler ve Ermeniler arasında geçmişte acı olaylar yaşandı. Sizce psikolojik açıdan iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi mümkün mü?
- Anadolu'ya gelmemizin ardından Ermenilerle yüzyıllarca bir arada yaşadık. Bu nedenle Ermenilerin kimlik yapısında hem kendi kimliklerinin bileşenleri hem de Türk kimliğinin bileşenleri yer alıyor. Kurtulmak isteseler de Türk kimliklerinden kurtulamıyorlar. Bu yüzden psikolojik olarak kimliklerinin bir bölümünü aşırı biçimde yüceltip diğerini dışlamaya çalışıyorlar. Bu durumun öncüsü ise diaspora Ermenileri. Ermenilerin, önce bu duyguyla yüzleşmesi gerekir.