Meksika'nın başkenti Meksiko'da yapılan C40 Kentleri Belediye Başkanları Zirvesi, kentlerde hava kalitesinin geliştirilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla tarihi bir adıma tanıklık etti.
C40 Kentleri olarak da bilinen "Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu" tarafından yapılan açıklamaya göre, zirveye katılan Paris, Meksiko, Madrid ve Atina belediye başkanları yayımladıkları ortak bildiriyle dizel yakıtlı araçları 2025 itibarıyla trafikten tamamen men etmeyi taahhüt etti.
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Meksiko Belediye Başkanı Miguel Angel Marcera, Madrid Belediye Başkanı Manuela Carmena ve Atina Belediye Başkanı Giorgos Caminis tarafından imzalanan bildiride başkanlar, "Elektrik, hidrojen ve melez yakıtlı araç kullanımını ellerindeki tüm yetki ve imkanlarla teşvik etme" sözünü verdi.
Liderler ayrıca bisiklet kullanımını ve yaya ulaşımını teşvik etmek için de adımlar atacaklarını ifade etti.
Dünya genelinde 86 şehrin temsilcilerini bir araya getiren C40 Kentleri inisiyatifinin iki yılda bir düzenlediği belediye başkanları zirvesinin altıncısı, "İklim Değişikliğiyle Mücadele için Küresel Liderlik" gündemiyle bugün sona erecek.
İklim değişikliğine çözüm üretmede kent liderliğinin rolünün öneminin vurgulandığı zirvede 2015'te Paris'te imzalanan İklim Değişikliği Anlaşmasının uygulanmasına ilişkin atılacak adımlar tartışıldı.
HER YIL 3 MİLYON ÖLÜM
Son yıllarda şehirlerdeki hava kalitesinin giderek bozulması, insan sağlığına dair kaygıları arttırdı.
Dünya Sağlık Örgütü, dünyada her yıl hava kirliliğiyle bağlantılı 3 milyon ölüm vakası yaşandığını açıklamıştı.
Dizel araçlar, hem parçacık madde (PM) hem de azot oksit (NOx) emisyonu bakımından hava kirliliğini artırıyor.
Solunum yoluyla insan ciğerine nüfuz eden parçacık maddeler, kalp, damar ve solunum hastalıklarına sebep olurken; azot oksit, yer seviyesinde ozon oluşumuna katkısıyla solunum rahatsızlığı olmayan insanlarda dahi nefes alma güçlüğü ortaya çıkmasına yol açabiliyor.
HOLLANDA DA YASAKLAMIŞTI
Hollanda Parlamentosu Nisan 2016'da 2025 yılından itibaren dizel araçların satışını yasaklayan bir yasa tasarısını onaylamıştı. Almanya da elektrikli otomobil üretimini teşvik için benzinli ve dizel araçların satışını 2030 yılından itibaren yasaklamayı planlıyor.