Otokar, Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsünü üretti. 2005 yılından bu yana alternatif yakıtlı otobüsler konusunda çalışmalar yürüten Otokar'ın elektrikli otobüsü Doruk Electra; daha temiz bir çevre, daha sessiz bir trafik, daha düşük işletme maliyetleri ve daha yüksek verimlilik sağlayacak.
Doruk Electra isimli tamamen elektrikle çalışan otobüsün tanıtımı Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç'ün katılımıyla Santralistanbul Tamirane'de yapıldı.
Görgüç Otokar olarak üç yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek "2005 yılından bu yana alternatif yakıtlı otobüsler konusunda çalışma yürütüyoruz. 2007 yılında Türkiye'nin ilk hibrit otobüsü Doruk Hibra'yı geliştirdik. 2009 yılında Türkiye'nin ilk doğalgazlı orta boy otobüsü Doruk DG'yi ürettik. 2011 yılında ise doğalgazı 12 metrelik KENT DG'de kullandık. Bugün ise Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirerek Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra'yı tanıtmanın büyük sevinci ve gururunu yaşıyoruz. Gelecek 15 yıl için otomotiv endüstrisindeki en önemli iki eğilim çevre sorunları ve şehirleşme. BM verilerine göre 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 70'i şehirleşmiş bölgelerde yaşıyor olacak ve şehir içi ulaşımda alternatif çözüm arayışları, toplu taşıma ihtiyacı artacak. Sadece İstanbul'da karayolu ile yapılan toplu taşımanın yüzde 32,7'sinin otobüsler ile sağlandığını göz önüne alırsak, alternatif yakıtların önemini biraz daha iyi vurgulamış oluruz. Bütün bu verilere ve öngörülere baktığımızda Otokar olarak ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha görüyoruz." dedi.
Elektrikli otobüsü Türkiye'nin en çok satılan ve modüler bir yapısı olması nedeniyle işlevsel bir tasarıma sahip olan Doruk serisi otobüsler üzerinde geliştirildiğini söyleyen Görgüç, Doruk Electra ve teknolojisi ile ilgili detaylı bilgiler verdi: "Egzos emisyonları sıfır, gürültü ve titreşim seviyeleri oldukça düşük olan Doruk Electra, Otokar olarak Ar-Ge konusunda ne kadar ilerlediğimizin de bir göstergesi... Doruk Electra, 6-8 saat arasında tam şarj olsa da, onboard şarj ünitesi sayesinde duraklarda bekleme yaparken de kısa süreli şarj edilme imkanına sahip. Otobüs, ideal şartlarda tam şarj ile 280 km mesafe kat edebiliyor. Yoğun şehiriçi trafikte ve yolcu sayısının çok olduğu saatlerde ise, akü ömrünü koruyan yüzde 80 kapasite baz alınarak 170 kilometre menzil sunuyor. Ancak aracın menzilini gün içerisinde yapılan akıllı şarjlar ile yüzde 30-40 oranında artırmak mümkün. Araç üstü (on-board) şarj ünitesi sayesinde ilave bir elektrik şarj altyapısına ihtiyaç duymayan Doruk Electra, sanayi tipi 3 faz elektriğin olduğu her yerde şarj edilebiliyor. Uluslararası güvenlik sertifikasyonu olan ECE R100-01 yönetmeliğine uygun Doruk Electra'da kullanılan aküler ise aşırı şarj, çarpışma, yanma ve kısa devre gibi durumlarda çevresine zarar vermeyen yüksek güvenlikli Lityum Demir Magnezyum Fosfat teknolojisine sahip. Daha temiz bir çevre, daha sessiz bir trafik, daha düşük işletme maliyetleri ve daha yüksek verimlilik sağlayacak Doruk Electra'nın seri üretimine hazırız." diye konuştu.