Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Orhan Kaynak kimdir?

Orhan Kaynak,1 Mart 1970, Ceyhan, Adana'da doğmuştur. eski Türk futbolcu ve Trabzonspor yardımcı teknik direktörü. Kendisi gibi futbolcu olan Reşit Kaynak, Kayhan Kaynak, İrfan Kaynak, İlhan Kaynak ve Ayhan Kaynak'ın kardeşidir. Trabzonspor'da oynadığı dönemde takım kadrosunda bulunan Orhan Çıkırıkçı karıştırılmasın diye Küçük Orhan diye anılmaya başlandı ve Trabzonspor'dan ayrılmasından sonrada kariyerinin sonuna kadar bu isimle anıldı. Trabzonspor'da sadece iki sezon oynamasına rağmen tüm kariyeri boyunca bu lakapla anılmıştır. İç Anadolu'da Kayseri'den Akdeniz Bölgesinde Çukurova'ya kadar yayılmış ve o yörenin en köklü ailelerinden olan Kocadurmuşlar ailesinden gelmektedir. Soyadı Kanunundan sonra aile'nin bir kolu Kaynak soyadını aldığı için Kaynak soyadına sahıptır

Giriş Tarihi: 19.02.2017 17:08 Güncelleme Tarihi: 17.01.2018 10:28

İlk yılları ve ailesi hakkında

Orhan Kaynak Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı olan Soysalı köyünde bir Çiftçi ve Bakkal babanın (Hakkı Kaynak) ve bir evhanımı annenin (Yeter Kaynak) sekiz çoçuktan sekizincisi olarak dünya'ya geldi.[2] Altı büyük abısı ve bir de ablası vardır. Ablası Ayten Menekşe ve abisi Cengiz Kaynak dışında bütün kardeşleri profesyonel futbolcu olmayı başarmıştır. Abileri Reşit Kaynak ve Kayhan Kaynak ülke genelinde çok tanınan futbolcu oldular. Dığer futbolcu olan abilerinden İrfan Kaynak Mersin İdman Yurdu ve özellikle Adanaspor kulüplerinin tarihlerinde önemli futbolcular arasına girmeyi başarmıştır.[3] Abilerinden İlhan Kaynak ve Ayhan Kaynak Adanaspor ve Adana Demirspor'da kısa süre futbol oynadıktan sonra genelde 1. Lig ve 2. Lig'de forma giymişlerdir. Aileçek Adana futboluna verdikleri katkılardan dolayı Adana'nın merkez ilçelerinden biri olan Yüreğir'de Kayhan Kaynak kardeşleri stadi adında bir stad yapılmıştır.[4] Adana ve Türk futbol tarihinde Kaynak Kardeşler olarak bilinirler. Kaynak ailesi İç Anadolu'da Kayseri'den Akdeniz Bölgesinde Çukurova'ya kadar yayılmış ve o yörenin en köklü ailelerinden olan Kocadurmuşlar ailesinin Soyadı Kanunundan sonra oluşan bir kolunu oluşturmaktadrı.[1]

Futbolculuk kariyeri

Altyapı kariyeri

Futbola mahalle arasında başladıktan sonra abileri gibi Adanaspor altyapısında oynamaya başladı. Futbol oynaması abilerininde futbolcu olmasından dolayı ailece desteklendi.

Adanaspor[değiştir | kaynağı değiştir]

1987-88 sezonunun başında profesyonelliğe geçiş sözleşmesi imzalayarak as takım kadrosuna dahil edildi. 1. Lig'de mücadele eden Ali Hoşfikirer yönetimindeki as takımda genç yaşına rağmen kısa sürede forma giymeye başladı. İlk sezonunda sezon bitimi takımıyla 1. Lig şampiyonluğu yaşayarak Süper Lig'e yükselmeyi başardı. Adanaspor'da ikinci sezonunda itibaren ilk 11'ın vazgeçilmez futbolcuları arasına girdi. Üç sezon Adanaspor'la Süper Lig'de mücadele etmesinden sonra 1990-91 sezonunun sonunda takımının ligi son sırada tamamlayıp küme düşmesine engel olamadı. Süper Lig'de gösterdiği performansla en fazla istikbal vaad eden futbolcular arasına girmeyi başardı. Bu sebepten Adanaspor'ün küme düşmesiyle beraber birçok Süper Lig ekibinin transfer listesine girdi.

Samsunspor

Bunun üzerine 1991-92 sezonu başladıktan sonra Samsunspor'a transfer oldu. Samsunspor'daki ilk sezonunda takımının küme düşmesini engelleyemedi. Sözleşme gereği takımıyla beraber 1. Lig'e gitti. Sezon bitimi takımıyla bir sezon aradan sonra 1. Lig şampiyonluğu yaşayarak tekrar Süper Lig'e yükselmeyi başardı. Orhan Kaynak sezon boyunca 35 lig karşılaşmasında kaydettiği 15 golle bu başarıda önemli pay sahibi oldu. Samsunspor'da geleçek sezonlarda Türk futbolunun önemli yıldızlarından biri olacak Ertuğrul Sağlam ve Bünyamin Kubat'la beraber ligin en golcu forvet üçlüsünü oluşturdu. Bu başarısı sayesinde birçok Süper Lig takımının transfer listesine girmeyi başardı.

Trabzonspor

Neticesinde 1993-94 sezonunun yaz transfer döneminde Trabzonspor'a transfer oldu ve futbolculuğunun en parlak dönemini yaşadığı o zamanda takım kadrosunda bulunan Orhan Çıkırıkçı karıştırılmasın diye Küçük Orhan olarak anıldı. Özellikle Fenerbahçe ve Galatasaray'ın korkulu rüyasıydı. Trabzonspor'daki ilk sezonunda genelde sonradan oyuna dahil olarak ya da ilk 11'de maç başlayıp sonradan oyun çıkarak 24 resmî karşılaşmada 5 gole imza atti. 1994-95 sezonunda teknik direktör Şenol Güneş tarafından ilk 11'de düzenli olarak oynatılmaya başlandı ve kariyerinin en parlak sezonunu geçirdi. Ligde 31 karşılaşmada 14 golle Trabzonspor'un Beşiktaş'ın ardından ligi ikinci sırada tamamlamasında önemli katkıda bulundu. Türkiye Kupasında 6 karşılaşmada kaydettiği 4 golle hem takım arkadaşı Şota Arveladze ile beraber Türkiye Kupası gol kralı olmayı başardı ve hem de takımının Türkiye Kupası şampiyonu olmasında önemli pay sahibi oldu. 1994-95 sezonunda en çok akıllarda kadar performansını 1994-95 UEFA Kupasında sergiledi. Bu turnuvanın 2. turunda Trabzonspor İngiltere'nin köklü ekiplerinden Aston Villa ile eşlesti. Karşılaşmalar öncesi Aston Villa kesin favori olarak görülmesine rağmen Avni Aker Stadında oynanan ilk karşılaşmada Trabzonspor Orhan Kaynak'ın golüyle 1-0 galip gelmeyi başardı.[5] Revans karşılaşmasında Trabzonspor 1-0 geriye düştükten sonra Orhan Kaynak'ın uzun seneler televizyon repliklerinde kalan golüyle 1-1 eşitledi. Karşılaşma 1-2 kayıp edilmesine rağmen Trabzonspor turu geçen taraf olmayı başardı ve bu başarıda Orhan Kaynak'a meyda ve takım arkadaşları tarafından büyük pay sahibi hakki verildi.[6] Bu sezon ardından Türk futbolunda uzun seneler zirvede kalacak futbolcu olarak kendisine bakılmaya başlandı.

Beşiktaş

Forvet mevkiinde golcülüğü yanında asıl rakıp takımın defansını dağıtıcı özelliklere sahip olduğu için yeni sezon üç büyüklerin transfer listelerinin başında bulundu. Beşiktaş teknik direktörü Christoph Daum'un kendisini israrla istemesi üzerine tercihini Beşiktaş'dan yana kullanarak o zaman için büyük bir bonservis bedeline karşılık buraya transfer oldu.[2] Bu transferin gerçekleşmesinde önemli etken olan başka bir sebepte Beşiktaş'da forma giyen ve Orhan Kaynak'la Samsunspor'da forvet oynayan Ertuğrul Sağlam'ın tavsiyeside olmuştur. Beşiktaş'da ilk sezonunda forvet mevkisinde kendisi dışında Oktay Derelioğlu, Mustafa Özkan ve kendisiyle ayni sezon forvet mevkiine transfer edilen Stefan Kuntz'un bulunmasından dolayı 11'de düzenli olarak oynamasını zorlaştırdı. Daum genelde tercihini öteki futbolculardan yana kullandı. Yeni sezon Rasim Kara ile yeni teknik direktör altında'da durum değişmedi. Kuntz takımdan ayrılsada onun yerine trabnsfer edilen Daniel Amokachi ilk 11'de düzenli olarak oynadı. Amokachi'nin yaninda Oktay Derelioğlu tercih edildi. Orhan Kaynak ise genelde sadece sonradan oyuna girerek forma şansı buldu. 1996-97 sezonunun başında yeni teknik direktör Benjamin Toshack tarafından sadece iki karşılaşmada oynatıldı ve gidecekler listesine kondu.

Kocaelispor

Bunun üzerine 1997-98 sezonunun transfer döneminin son haftasında o dönemler ligin önde gelen takımlarından Kocaelispor'a transfer oldu. Burada kısa sürede 11'de düzenli olarak oynamaya başladı ve eski günlerine yaklaşır gibi oldu. Burada Kaan Dobra ve daha sonra Ahmet Dursun ile beraber ligin önde gelen forvet ikilisinden birini oluşturdu. Ancak 1998-99 sezonunun sonlarına doğru yaşadığı sakatlıktan sonra takıma girmekte zorlandı ve tekrar sakatlanarak geri düştü. 2000-01 sezonunun devre arasında teknik direktör Güvenç Kurtar yerine takımın başına getirilen Rasim Kara istedi üzerine gidecekler listesine kondu.

Skoda İskeçe

Basketbolcu İbrahim Kutluay'in Yunanistan'da başarıyla forma giymesinden sonra Türk sporcular Yunanistan'da rağbet görmeye başladı. Kocaelispor'dan ayralma kararı alan Orhan Kaynak şansını yurt dışında denemek istemesinden dolayı Yunanistan Süper Ligi ekiplerinden Skoda İskeçe'den gelen teklifi kabul ederek buraya transfer oldu.[7] Burada istediği ortamı bulamadı ve sezon sonu takımdan ayrıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyespor[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni sezon için büyük bir bütjeyle sezona başlayan 1. Lig ekiplerinden İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a transfer oldu.

Kayseri Erciyesspor

Ancak İstanbul BB'de sadece iki ay forma giydikten sonra Kayseri Erciyesspor'a transfer oldu. Burada gösterdiği performansla ligin önde gelen forvet oyuncuları arasına girmeyi başardı ve birçok Süper Lig ekibinin dikkatini çekti.

Akçaabat Sebatspor

Kayseri Erciyesspor Süper Lig'e çıkamayınca, 2003 yılında o zamanalar Trabzonspor'la yakınlığıyla bilinen Akçaabat Sebatspor'a transfer oldu. Takımının 2003-2004 sezonunda Süper lig'de kalmasını sağladıysa da ertesi sezon Lig A'ya düşmesini önleyemedi. Burada oynadiğı iki sezonundada lig'de kaydettiği 11 golle illerlemiş yaşına rağmen ligin başarılı golcüleri arasına girmeyi başardı.

Kocaelispor

2005-2006 sezonunda daha öncede forma giydiği Kocaelispor'a geri döndü. Burada bir sezon oynadiktan sona istediği ortamı bulamadığı için takımdan ayrıldı.

Sarıyer

2006-2007 sezonunda Sarıyer formasını giydi ve sezon sonunda aktiv futbolu bıraktığını açıkladı.

Millî takım kariyeri

6 kez Türkiye U-21 Millî Takımına çağrılan Orhan Kaynak, 6 kez Türkiye U-21 Millî Takımı formasını giydı ve bu karşılaşmalarda 1 gol kaydetti.[8] A millî takıma daveti birçok kez söz konusu olsa da oynadığı mevkiide bulunan futbolculardan dolayı davet edilmedi.

Teknik direktörlük kariyeri

Futbola vedasindan sonra antrenörlük yapmaya karar verdi ve ilk antrenör deneyimi olarak 2008-2009 sezonu itibariyle ise Eskişehirspor'da Beşiktaş'dan kaptanı olan Rıza Çalımbay'ın yardımcı antrenörlüğünü yaptı. 2010-11 sezonunda Sivasspor'da da Çalımbay'ın yanında yardımcılık yapan Kaynak, 2013 yılında ise Çalımbay'ın Çaykur Rizespor'a geçmesiyle buraya geçti. 2014'te ise Çalımbay'ın istifasıyla ayrılan Kaynak, Trabzonspor'da Hami Mandıralı'nın yardımcılığına geldi

SON DAKİKA