FETÖ darbe girişiminin ardından örgüte mensup şirketlerin devredildiği TMSF, bu kurumları eskisinden güçlü hale getirerek, devletin hizmetine sundu. Devredilen şirketler, 3 yılda yüzde 39 büyüdü
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'da yaptığı hain darbe girişiminin ardından en büyük yükü kaldıran kurumlardan biri de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) oldu. Hain girişimin ardından 885 şirketin devredildiği kurum, geçen üç yıllık süre zarfında, bu şirketleri milli bir değere dönüştürerek büyütmeyi başardı. TMSF, üç yılda şirketlerin öz kaynaklarını yüzde 24, aktif büyüklüklerini ise yüzde 39 oranında büyütürken, karlılıklarını da artırdı.
885 ŞİRKETE ATAMA YAPILDI
Hain girişimin üçüncü yılında SABAH'a özel açıklamalarda bulunan TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, fonun üç yıllık süre zarfında yürüttüğü çalışmaları anlattı. Gülal, "Hain girişimin ardından Kanun Hükmünde Kararnameler kapsamında 38 ilde toplam 885 şirkette atanan kayyımların yetkileri TMSF'ye devredildi ya da fon bu şirketlere kayyım olarak atandı. Ayrıca, TMSF 123 şirkete pay kayyımı, 108 gerçek kişinin de mal varlıklarına kayyım atandı" dedi. Bugüne kadar toplam 4 şirkette hisse, 1 şirkette de ticari ve iktisadi bütünlük satışı yapıldığı bilgisini veren Gülal, "Fonun kayyım olarak görevlendirildiği şirketlerden 77 şirkete ilişkin Fon Kurulu veya Başbakan Yardımcılığı makamının kararlarıyla tasfiye ve sicilden terkine ilişkin hazırlık işlemleri ile ilan ve bilançonun hazırlanması işlemlerinin başlatılmasına karar verildi. 17 şirketin tasfiye işlemleri tamamlanarak ticaret sicilinden terkin edildi" diye konuştu. Şirketlerin devrolmasından bugüne TMSF tarafından çok özverili bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Gülal, "Bu kapsamda şirketlerin öz kaynakları yüzde 24, aktif büyüklükleri ise yüzde 39 oranında büyüdü. Kârlılıkları da büyük oranda artırıldı. Şirketlerin istihdamı ise büyük ölçüde korundu" ifadelerini kullandı. Bu şirketlerle ilgili zaman zaman zorluklarla da karşılaşıldığını aktaran Gülal, şunları anlattı: "Bankalar tarafından alacakların tahsili için tedbiren kredi tahsilatları vadelerinden önce yapılarak şirketlerin likiditesi olumsuz etkilendi. Savcılık ve mahkemeler tarafından fonun devraldığı şirketlerin banka hesaplarına konulan tedbirler ve üçüncü şahıslarca gönderilen ödeme emirleri ve haciz şerhleri şirketlerin işleyişinde ciddi sorunlar yarattı. Savcılıklar ve bankalar ile iletişime geçilerek 6758 sayılı Kanun kapsamında bunların kaldırılmasını talep ettik. Kayyımlık yetkileri Fona devredilen şirketlerin daha önce verilen izin, ruhsat ve teşvikleri, mal ve hizmet alımları kamu kurumları tarafından durduruldu. Yapılan görüşmeler sonucu sorunlar çözüldü."
MILLI EKONOMIYE KAZANDIRACAĞIZ
TMSF'nin FETÖ şirketleri ile ilgili önümüzdeki dönem hedeflerin yönelik de bilgi veren Muhiddin Gülal, "İlgili mevzuat çerçevesinde ve görevli ve yetkili yargı mercilerince verilen kararlar uyarınca, kayyım olduğumuz şirketleri yargılama veya satış/tasfiye işlemleri sonuçlanıncaya kadar basiretli tacir gibi yönetilmesini sağlayacağız. Bu şirketlerin öz kaynaklarını, istihdamlarını ve değerlerini kaybetmeden milli ekonomiye geri kazandırılmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.