Ürgüp Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Lisesi ve Kapadokya Üniversitesi iş birliğinde öğrencilere "ekmek" konulu seminer düzenlendi.
Kapadokya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Banu Süzen tarafından Gastronomi Lisesi kongre salonunda düzenlenen seminere, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Memet Polat, Kapadokya Üniversitesi Akademisyenleri ve üniversite öğrencileri katıldı.
Ekmek" konulu seminerde ekmeğin tarihçesi anlatılırken, kaliteli ekmeğin yapımı uygulamalı olarak gösterildi. Ekmek tarih boyunca arkeolojik bulgularda, antik yazıtlarda ve hikâyelerde yerini alan bir besin olduğunu vurgulayan Süzen," Biz ekmeğe pek çok şeyi atfediyoruz. Destanlarda sıklıkla yemek tasvir edilir. Bu yemeklerde özellikle av eti ve yanında ekmeğin bulunduğunu belirtir Özellikle Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde 46 çeşit ekmeğin bulunduğunu anlatır. Seyahatnamenin bölümlerinde ekmeğin Anadolu topraklarında yapıldığına dair ve ekmek tariflerinin bilgileri var" dedi.
Ekmeğin toplumun ve kültürün en önemli bir parçası olduğunu belirten Süzen:" Biz ekmeği kutsal sayarız. Burada ekmek nasıl üretiliyor, iyi bir ekmek nasıl yapılır ve iyi bir ekmek nasıl pişirilir. Ayrıca ekip halinde nasıl çalışılır bunu öğretiyoruz. İyi bir ekmek, iyi bir ekmeklik unla olacaktır. Bunun için de iyi bir yoğurma, iyi bir fermantasyon ve iyi bir pişirme süreci gerekiyor. Kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerekiyor. Pişirilen ekmeğin sağlıklı olması gerekiyor. Bu yüzden de biz diyetisyenler özellikle rafine edilen beyaz undan değil de tam tahıllı undan yapılmış ekmeğin daha sağlıklı olduğu için onu tavsiye ediyoruz" dedi.Kapadokya Üniversitesi öğrencileri seminer sonrasında usta şefler gözetiminde ekmek yapımını uygulamalı olarak deneyimledi.