Ev hanımı olan Hatice Yiğit iki çocuğunun yanı sıra evdeki küçük ve büyük baş hayvanları ile ilgilenerek vakit geçiriyordu. Evde çok sıkıldığı için, eşinin desteği ile 2019 yılında Hacıbektaş Halk Eğitim Merkezinin açmış olduğu 'el sanatları' kursuna yazılan Hatice Yiğit kısa sürede el becerilerini geliştirerek ahşap boyama işini öğrendi.
Pandemi döneminde çalışmalarını evde sürdüren Hatice Yiğit, 2020 yılında kurs öğretmeni Halide Akyüz'ün aramasıyla hayatının değiştiğini söyledi.
KURULACAK KOOPERATİFTE BENDE VARIM DEDİ
Hatice Yiğit " Pandemi öncesine Halk Eğitim Merkezine pastacılık kursu için müracaat ettim. Fakat ilçemizde pastacılık kursu olmadığını öğrendim. Halk Eğitim Merkezi Müdürü beni el sanatları kursuna yönlendirdi. İlk başlarda yapamam diye tereddüt ettim. Bir iki denemeden sonra ahşap boyamayı çok sevdim. Bu işi hobi olarak yapmaya karar verdim.
Kursu başarı ile devam ettirirken pandemi dönemi başladı. Bu dönemde çalışmalarıma evde devam ettim. Bir gün Halide Akgöz hocam beni aradı ve bir toplantıya davet etti. Toplantının amacı ilçemizde kurulacak bir kooperatif ile ilgiliydi. Bu toplantıda İnci Mine Özkan hocam ile tanıştım. Toplantıda hocalarımız ilçemizde bir kadın kooperatifi kurmak istediklerini söyledi. Bende hiç tereddüt etmeden bu kooperatifin kurucu ortağı oldum" dedi.
Evli ve 2 çocuk annesi olduğunu söyleyen Hatice Yiğit " Kadıncık Ana Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi adı altında 4 kadın bir araya gelerek Kooperatifimizi kurduktan sonra çalışmalara başladık. Başkanımız İnci Mine Özkan hocamın öncülüğünde yaptığımız çalışmalarımıza dönemin ilçe Kaymakamı Kübra Kurtoğlu başta olmak üzere Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel çok destek oldu. Aldığımız bu manevi destekler ile özgüvenimiz arttı" şeklinde konuştu.
3 KATEGORİDE ÜRETİM YAPIYORUZ
Ürettikleri ürünleri paketleyerek Türkiye'nin her yerine gönderdiklerini söyleyen Hatice Yiğit "Kooperatif üyeleri ve çalışan arkadaşlarımız ile birlikte ilk olarak erişte yaptık. Erişteden kazandığımız para ile üretimimizi çeşitlendirdik. Şu anda üç kategoride üretim yapıyoruz. Kurutulmuş meyveler, ıhlamur ve turşu gibi doğal ürünler ili günlük olarak tüketilen pasta gözleme, börek mantı, yaprak sarması, dolma yapıyoruz. İlçemiz üzümü ile de meşhur bir yer olduğundan Karaburna köyümüzde yetişen üzümleri tamamen doğal bir şekilde kurutarak satışa hazırlıyoruz. Ayrıca paketli ve glütensiz ürünler yapıyoruz. Yaptığımız ürünleri artık ihraç etmeye başladık. Şu an yaptığımız tarhanayı Fildişi Sahili'ne göndermeye hazırlanıyoruz. Ayrıca yaptığımız el sanatları ürünlerine de Almanya'dan talep var. 2023 yılında ihracatımızı da yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.
Yiğit "Kooperatifimize Kadıncık Ana ismini verdik. Bu ismi vermekteki amacımız Kadıncık Ana Anadolu'da Baciyan-ı Rum teşkilatının temsilcilerindendir. Bu nedenle kooperatifimizin ismini Kadıncık Ana koyduk" dedi.