Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Kapadokya Kültürel Miras Festivali başladı.
Renkli görüntülere sahne olan ve 3 gün sürecek festival, geçit alayı ile başladı.
Festivalde NEVÜ semah ekibinin semah gösterisinin ardından çeşitli halk oyunları gösterileri sunuldu.
"KAPADOKYA ÇOK ÖZEL BİR BÖLGE"
Festivalin açılışında konuşan Vali Becel, Kapadokya'nın çok özel bir bölge olduğunu belirterek, "Kapadokya'nın başkenti Nevşehir'de yaşıyoruz. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölgede yaşıyoruz. Tabi bu zenginlik kültürel zenginliği de beraberinde getiriyor. Kültürel zenginliğin hem günümüzde yaşayanlara aktarılması hem de gelecek nesillere aktarılması anlamında bugün burada yapılan ve birincisi gerçekleştirilen kültür mirası festivalinin çok değerli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.
"NEVÜ GÖZ KAMAŞTIRIYOR"
NEVÜ'nün mimarisi ile göz kamaştırdığını belirten Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider de "Biz bugün evimizdeyiz. Üniversitenin bu seviyeye gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Gerek mimarisi itibariyle, gerek alt yapısı, üst yapısı, her biri birbirinden kıymetli hocalarıyla, bu kurumların olmazsa olmazı Türkiye'nin dört bir tarafından gelen kıymetli öğrencilerimizle göz kamaştırıyorsunuz." dedi.
Bu yıl, pandemi öncesinde her yıl yapılan klasik şenliklerin dışına çıkıldığını gördüğünü aktaran Gizligider, "Klasik bir eğlenceden öte bizim için son derecede anlamlı bir yürüyüş ile başladı. Bu toprakların bir kültür mirası olan deve oyunuyla geldik. Çok mutlu olduk." ifadelerini kullandı.
"BU YIL FARKLI BİR FESTİVAL YAPIYORUZ"
2 yıldır pandemi nedeniyle yapılamayan yıl sonu etkinliklerini bu yıl farklı bir formatta yapmaya karar verdiklerini aktaran NEVÜ Rektörü Aktekin de "3 gün boyunca çeşitli kültürel sanatsal, sportif faaliyetlerle zenginleştirip bir program hazırladık. Somut ve somut olmayan kültürel mirasın tanınması anlamında yazarlarımız, şairlerimiz, ressamlarımız burada eserlerini sergileyecekler." dedi.
"KÜLTÜREL MİRASIN YENİ NESİLLERE AKTARILMASI ÖNEMLİ"
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz ise üniversite tarafından ilki düzenlenen festivali önemsediklerini dile getirdi.
Kültürel mirasın yeni nesillere tanıtılmasını sağlayacak etkinliklerin önemli olduğunu kaydeden Oğuz, şöyle konuştu: "İnsanlığın varlığını sürdürebilmesi için dünyada üç tür çeşitlilik öne çıktı. Birincisi kültürel çeşitlilik, bu çeşitlilik yer yüzünde devam etmezse insanlık zenginliğini sürdüremeyecek. Hangi kıtada olursak olalım insanlık bizim yaratıcılığımıza, çeşitliliğimiz içerisinde devam etmek zorunda. Bunun için kültürlerimizi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin görevi. İkincisi, Nevşehir doğası ve kültürel zenginliği açısından jeolojik çeşitlilik de oluşturuyor. Üçüncü de bizim yer yüzünde var olmamızı sağlayan biyolojik çeşitliliktir. Anadolu, bu konuda da ciddi bir zenginliğe sahip. Flora ve fauna dediğimiz hayvan ve bitki çeşitliliği bakımından sadece Anadolu'da olanları var. Kapadokya, UNESCO'nun sözleşmesinde karma miras olarak kayıtlıdır. Üniversitemiz somut olmayan kültürel miras alanında UNESCO Kürsüsü kurma yönünde çalışma yürütülüyor. Biz de kendirlerine destek veriyoruz."
Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligier, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, kaymakamlar, belediye başkanları, STK temsilcileri, öğrenci ve vatandaşların katıldığı festival, cuma gününe kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.